Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Σημαντικά έργα για τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα στη Σητεία, θα μπορέσουν να υλοποιηθούν εφόσον προχωρήσουν οι μελέτες

Στην προοπτική υλοποίησης υποστηρικτικών έργων για τον πρωτογενή καθώς και τον τομέα του τουρισμού, αλλά και γενικώς σημαντικών έργων για την περιοχή της Σητείας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης.
Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τις 30 μελέτες έργων για όλη την Κρήτη και η υπογραφή του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, «ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας του νησιού και της περιοχής της Σητείας στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, επομένως η σπουδαιότητα αντίστοιχων έργων είναι μεγάλη. Κι ασφαλώς αυτό ισχύει και για τον τομέα του τουρισμού. Θεωρώ σημαντικό να υπάρχει μία ιεράρχηση κι ένας προγραμματισμός για την δυνατότητα υλοποίησής τους, όταν υπάρξουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία», σημείωσε.
 Πιλαλήματα με Άγιο Γεώργιο
Εστίασε στη μελέτη Νότιου Οδικού Άξονα από Πιλαλήματα έως Άγιο Γεώργιο, ύψους 3.600.000 €. «Το συγκεκριμένο κομμάτι», ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, «διαθέτει ήδη εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Η αλήθεια είναι ότι οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για μικρότερη χρηματοδότηση μελέτης, είναι πιθανότερο τα δεδομένα να έχουν αλλάξει γι’ αυτό αυξήθηκε και το ποσοστό. Θεωρούμε ότι είναι ένα τμήμα που βελτιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρόσβαση του Δήμου μας προς το νότιο άξονα, με τον όμορο Δήμο της Ιεράπετρας.
Είναι ένα έργο που είναι αναγκαίο, όπως όλοι γνωρίζουμε. Συνδέει το αεροδρόμιο της Σητείας με μία αμιγώς τουριστική περιοχή, όπως είναι αυτή της Ανάληψης και του Μακρύ Γιαλού. Κι όπως έχουμε επισημάνει, έργα που συνδέουν το αεροδρόμιο της Σητείας και τους οδικούς άξονες είναι απαραίτητα, διότι συνδέουν δύο αναπτυξιακές δομές, που πρέπει να λειτουργούν άψογα για να υπάρχει και ανταποδοτικότητα στους πολίτες».

Η λιμνοδεξαμενή στη Ζάκρο
Για τη μελέτη Λιμνοδεξαμενής της Ζάκρου, ύψους 1.100.000 € ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι υπάρχει μία προκαταρτική μελέτη, η οποία έγινε στο παρελθόν από τη ΔΕΗ. Σε αυτήν υπήρχαν τρεις προτεινόμενες περιοχές για δημιουργία λιμνοδεξαμενών. Η χωρητικότητα είναι περίπου από 500.000 έως 600.000 κυβικά.
«Έχει επιλεγεί», εξήγησε, «η μία από τις τρεις περιοχές. Είναι ένα έργο απαραίτητο διότι στην περιοχή ιδιαίτερα της Ζάκρου υπάρχουν πολύ μεγάλα υδατικά αποθέματα κατά την χειμερινή περίοδο και επ’ ουδενί δεν πρέπει αυτά να χάνονται και να μην πηγαίνουν σε κάποια περιοχή που θα μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τους καλοκαιρινούς μήνες. Προβλέπεται να αρδεύεται μία περιοχή με περίπου 200.000 ελαιόδεντρα. Θεωρούμε ότι η προμελέτη, που έχει κάνει η ΔΕΗ είναι σε ένα προχωρημένο στάδιο, δηλαδή ο μελετητής θα βρει κάποια στοιχεία που θα τον βοηθήσουν για να μπορέσει να προχωρήσει».


Ο Παντέλης
Για τη μελέτη κοιτοποίησης του ποταμού Παντέλη, 1.500.000 € ο κ. Ζερβάκης σημείωσε:
«Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο συζητείται ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα και φυσικά πολύ σημαντικό.
Μεταξύ άλλων η υλοποίηση του έργου θα δημιουργήσει και μία άλλη αισθητική σε όλη την περιοχή του Παντέλη, αλλά κυρίως εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να μην δημιουργηθούν πλέον προβλήματα που έχουν να κάνουν με πλημμυρικά φαινόμενα, με διαβάσεις μέσω του ποταμού ενώ θα βελτιωθούν οι παράπλευροι δρόμοι στον ποταμό. Θα δημιουργηθεί κι ένα περιβάλλον ελκυστικό και για περιπατητικές διαδρομές και αξιοποίηση με άλλους τρόπους.
Είναι ένα έργο που συζητάμε πολλά χρόνια κι αν μπορέσει να υλοποιηθεί δια μέσω της Περιφέρειας και των επόμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, θα αναβαθμίσει κατά πολύ την περιοχή, σε συνδυασμό και με την υλοποίηση κάποια στιγμή της λιμνοδεξαμενής της Ζου. Θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για καλύτερη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής», κατέληξε

Πηγή : Ανατολή





Συνολικες προβολες σελιδας