Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Οι Παρχαρομάνες του Πόντου στα σύνορα του Έβρου

DSC06786Γράφει:Γιώργος Αλεβίζος –Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων
και Αρμενίων Σητείας


Στον επί Τουρκοκρατίας Ελληνικό Πόντο εντυπωσιακός ήταν ο ανδροκρατικός ρόλος της Πόντιας μάνας.Ιδιαίτερα της Παρχαρομάνας. Στα χλοερά και δροσερά λιβάδια των Παρχαρίων (οροπέδια).

“Η Παρχαρομάνα λάλεσεν, ας έρχουν οι ρομάνες , εγώ τα χιόνια έλιωσα και την χλιάδα έγκα”.
Όταν οι Πόντιοι άντρες ξενιτεύονταν για πολλά χρόνια στην Κων/πολη, στον Καύκασο, στη Ν.Ρωσία, η Πόντια μάνα, σαν άλλη Σπαρτιάτισα κρατούσε τα ηνία της οικογένειας. Και της αγωγής των παιδιών.
Στη περίοδο της Γενοκτονίας (1908-1922), της φοβερής και σαρωτικής εκείνης καταιγίδας, η Πόντια μάνα, σαν άλλη Σουλιώτισσα, συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα (Σάντα Κουνάκα,Πάφρα).
Μετά την Γενοκτονία και τον Ξεριζωμό τραγικές φιγούρες οι Πόντιες μάνες με τα παιδιά τους ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ. Σηκώνοντας στους ώμους το βάρος της φοβερής προσφυγικής τραγωδίας, εγκαταστάθηκαν πολυπληθείς στη Β.Ελλάδα.
Όπου, πριν την ανταλλαγή πληθυσμών, κυριαρχούσε το μουσουλμανικό στοιχείο.Περίπου 750.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Β.Ελλάδα. Πάνω από 250.000 ήταν οι Πόντιοι.
Αναπτύσσοντας όποια αποθέματα ηθικής αντίστασης. Και βιολογικής αντοχής απέμεναν. Οι Πόντιες μάνες ρίχτηκαν στον αδυσώπητο αγώνα της σκληρής βιοπάλης. Δίπλα στους άντρες τους,πρόσφεραν τα μέγιστα προς το Έθνος.
Πύκνωσαν τα αραιοκατοικημένα χωριά της Μακεδονίας της Θράκης,του Έβρου. Βοήθησαν στο να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του χώρου. Θωράκισαν το βόρειο κορμό της χώρας μας.
Στο σήμερα.Το Μάρτη του 2020.
Στέλνουν μηνύματα ανθρωπιάς.Συμπαράστασης.Αδερφοσύνης.Στις μανάδες.Στις γιαγιάδες των φυλάκων των ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ.Των συνόρων της Ελλάδας…της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“….Οι μανάδες των παιδιών να μην ανησυχούν.ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ”.Διαμήνυσε η Παρχαρομάνα Κουτσίδου.
Απλά λόγια. Πόντιας προς Ελληνίδα μάνα. Πατριωτικά. Που δεν αντιστρατεύονται τον κοσμοπολιτισμό.Όπως διαμήνυσε η νέα Πρόεδρος Δημοκρατίας τη μέρα της Ορκομωσίας της (13 Μαρτίου).
Στο βορειότερο χωριό του Έβρου.Με 28 κατοίκους. Χωρίς παπά, φαρμακείο,ταχυδρόμο, νοσοκόμα, γιατρό. Μια άλλη μεσήλικη Παρχαρομάνα. Με στρατηγείο το μικροκαφενείο της .Επαίρει την Ελληνική Σημαία.Ανάβει το καντήλι στην Εκκλησία.Χτυπά την καμπάνα. Δίνει τα φάρμακα στους ηλικιωμένους.Διακινεί την αλληλογραφία.Έχει το νου της στα ΣΥΝΟΡΑ.
Μια και οι μέρες το καλούν.25η Μαρτίου.Διακόσια χρόνια πίσω.Σε προηγούμενης γενιάς Παρχαρομάνα.
Την Ελισάβετ Υψηλάντη.Σύζυγος του Ποντιακής καταγωγής Κωνσταντίνου Υψηλάντη.Μητέρα 5 γιών και 3 θυγατέρων.Των ηρώων της Επαναστάσεως του ΄21.Του Αλεξάνδρου, του Δημητρίου, του Γεωργίου, του Νικολάου και του Γρηγορίου.
Είναι 16-02-1821. Στο Κισινιόφ της Βεσαβαρίας (        ΝΔ Ρωσία). Στο αρχοντικό της αδερφής των Υψηλάντηδων.Στον οντά συσκέπτονται.Ο Αλέξανδρος, Γεώργιος,Νικόλαος.Ο Δημήτριος υπηρετούσε το Κίεβο.Ο Γρηγόρης ήταν μόλις 14 χρονών.Το ρολόι της ιστορίας χτύπαγε την υπέρτατη ώρα.Ο Αλέξανδρος λέει στ’αδέρφια του:
-Όλα ας τα προσφέρουμε θυσία.Τα 2 εκατομμύρια γρόσια που η Πύλη θα μας έδινε γι’αποζημίωση του πατρικού μας σπιτιού στην Πόλη, που χάρισε στους Γάλλους για πρεσβεία.Ας χάσουμε τα χτήματα μας στη Μολδοβλαχία , που η αξία τους φτάνει τα 6 εκατομ.Ας προσφέρουμε τους βαθμούς και τους μισθούς που απολαμβάνουμε στη ρώσικη δούλεψη.
-Απομένει μια ακόμη θυσία.
Πάει στη κάμαρα της μάνας του
-Μητέρα κάτι θέλω να σου πω.
-Λέγε παιδί μου
-Το χτήμα της Κοζνίτσας δίνει στο σπίτι σου 54.000 ρούβλια κάθε χρόνο.
-Το ξέρω γιε μου.
-Ήρθα να σε ρωτήσω αν το προσφέρεις θυσία στην Πατρίδα.
Τα δάκρυα κυλάνε στα μάτια της.
-Εγώ προσφέρω στην πατρίδα, ότι έχω πιο πολύτιμο στη ζωή.Εσάς.Τα παιδιά μου.Και τώρα θα λυπηθώ δυο εκατομμύρια ρούβλια;
Έπειτα από λίγες μέρες η Ελισάβετ Υψηλάντη δε θα ξανάβλεπε τους τέσσερις από τους πέντε γιούς της .Εκατόχρονη πέθανε το 1866.”…η ατυχής μήτηρ μέχρι της τελευταίας ημέρας της ζωής της εχαιρέτα και ηυλόγει τας εικόνας αυτών μετά θρησκευτικής κατανύξεως …”(εφημ.”Αλήθεια” 13.11.1866)
Φύτρα ευλογημένη.Φύτρα γενναία.Φύτρα Ελληνική.Προσπάθησαν να σε νοθεύσουν.Και προσπαθούν.Δεν θα το καταφέρουν.
Γιατί ο Έλλήνας έχει μια φοβερή ικανότητα.Να απορροφά τους κραδασμούς των κοινωνικών ταραχών.Εξαιτίας της έμφυτης ικανότητας του να φιλοσοφεί.Να βλέπει τα πράγματα με αίσθημα ελευθερίας και κριτικής,περισσότερο από κάθε άλλο λαό.

16/03/2020
Γιώργος Αλεβίζος

Υ.Γ. Για τους παροικούντες …το Γαυριστάν, η μάνα του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι Ποντιακής καταγωγής.Από το γένος των Υψηλάντων.Ο Μελισσανίδης (ΑΕΚ) Πόντιος, Ο Σαββίδης (ΠΑΟΚ) Πόντιος.Το ελληνικό ποδόσφαιρο στα…χέρια Ποντίων.

Πηγή : Style 100Fm




Συνολικες προβολες σελιδας