Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Ο κορωνοϊός ρίχνει τις τιμές στα αρνιά - 500.000 θα μείνουν απούλητα το Πάσχα

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2019-04-22/arnia.jpgΠρόταση των κτηνοτρόφων τα απούλητα αρνιά να διανεμηθούν σε οικογένειες εργαζομένων που πλήττονται από τον ιό


"Μπλόκο" στις εξαγωγές των αμνοεριφίων, με συνέπεια να έχουμε αυτό το Πάσχα υπερβολική επάρκεια και να αναμένεται έτσι και μεγάλη πτώση των τιμών για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τους καταναλωτές, "βάζει" ο κορωνοϊός, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτη Πεβερέτο να κάνει μέσω της "Ν.Κ." την πρόταση στο κράτος να απορροφήσει τα απούλητα αμνοερίφια και να τα διανείμει στις οικογένειες των εργαζομένων που έχουν πρόβλημα.
Ο ΣΕΚ όμως έχει στείλει και μια δραματική επιστολή προς την κυβέρνηση, ζητώντας, μεταξύ των άλλων, διαγραφή του 80% των δανείων των κτηνοτρόφων, αφού τουλάχιστον 500.000 αμνοερίφια που εξάγονται κάθε Πάσχα για Ιταλία και Γερμανία, κυρίως, φέτος δε φαίνεται εύκολο να βγουν από τα σύνορα!
Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητάει διαγραφή του 80% των δανείων, εγγυημένων και "κόκκινων" και ρύθμιση του υπολοίπου 20% για 15-20 χρόνια με σταθερό επιτόκιο 1%.
Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής: «Οι κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι της χώρας μας βρίσκονται σήμερα σε πολύ δύσκολη κατάσταση, μη δυνάμενοι να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις, ιδιαίτερα τις τραπεζικές και φορολογικές.
Αυτά τα είχαμε επισημάνει με επιστολή μας από τον Δεκέμβριο του 2019, με την οποία σας είχαμε ενημερώσει για την πολύ δύσκολη κατάσταση στη οποία βρίσκεται η κτηνοτροφία-πτηνοτροφία της χώρας, λόγω της κατάρρευσης του εισοδήματός μας (μείωση τιμών παραγωγών - αύξηση κόστους παραγωγής).
Τώρα αντιμετωπίζουμε, δυστυχώς, και την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού, από την οποία κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε στα σπίτια μας γιατί πρέπει να φροντίσουμε τα ζώα μας, να τα ταΐσουμε, να τα αρμέξουμε, να τα μεταφέρουμε στα σφαγεία κ.ά. Αντιμετωπίζοντας επιπλέον και ζωοανθρωπονόσους, κινδυνεύουμε περισσότερο από άλλους επαγγελματίες, εκτός βέβαια των επαγγελματιών στον χώρο Υγείας, και όλα αυτά για να τροφοδοτούμε την αγορά με πολύτιμα ποιοτικά προϊόντα (κρέας, γάλα, τυριά κ.ά.).
Επιπλέον προέκυψαν και προβλήματα σφαγών και πώλησης αρνιών και κατσικιών, εισόδημα που υπολόγιζαν οι αιγοπροβατοτρόφοι την περίοδο του Πάσχα.
Έως σήμερα δεν έχουμε απάντηση από την Πολιτεία στα αιτήματά μας, αντίθετα οι τράπεζες σφίγγουν τον κλοιό και απειλούν με κατασχέσεις κατοικιών και στάβλων, και η εφορία προχωρά σε κατασχέσεις, ακόμη και ακατάσχετων λογαριασμών κτηνοτρόφων.
Δεχόμαστε συνεχή εκφοβισμό από τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και άλλα γραφεία διαχείρισης χρεών, ιδιαίτερα τώρα που προέκυψε και το πρόβλημα με τον κορωνοϊό, που στέλνουν αγωγές-απειλές κατασχέσεων κ.ά. σε κτηνοτρόφους-πτηνοτρόφους. Ιδιαίτερα η εταιρεία διαχείρισης των εγγυημένων από το κράτος δανείων της πρώην ΑΤΕ "δεν καταλαβαίνει τίποτα", απειλεί, εκβιάζει, σοφίζεται, στέλνοντας συνεχώς απειλητικά έγγραφα. "Σταματήστε τους επιτέλους".
Χρειάζεται άμεσα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας της χώρας, που θα περιλαμβάνουν και γενναίες ρυθμίσεις στα τραπεζικά δάνεια, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ενταχτούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, λόγω των αυστηρών κριτηρίων.
Ζητάμε άμεσα να νοµοθετήσετε:
  1. Διαγραφή του 80% των δανείων µας, εγγυημένων και "κόκκινων", και ρύθμιση του υπολοίπου 20% για 15-20 χρόνια με σταθερό επιτόκιο 1% (τα ξένα funds αγοράζουν τα δάνειά μας από τις τράπεζες με 3-20%).
  2. Ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και των στάβλων µας, έναντι οποιωνδήποτε χρεών µας.
  3. Μετάθεση για ένα χρόνο της πληρωμής των δόσεων των ρυθμισμένων δανείων.
  4. Κατάργηση του πρόσθετου φόρου (ΕΝΦΙΑ) στις κτηνοτροφικές-πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Εάν δεν παρθούν, έστω και τώρα, αυτά τα ελάχιστα μέτρα προστασίας μας, χιλιάδες κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την παραγωγή και το δύσκολο επάγγελμα που κάνουμε, και θα προστεθούν στις κάποιες χιλιάδες που ήδη έχουν εγκαταλείψει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επάρκεια της χώρας μας σε γάλα, κρέας κ.ά., την εγκατάλειψη της υπαίθρου, τις επιπτώσεις σε άλλους τομείς που σχετίζονται με την κτηνοτροφία-πτηνοτροφία (μεταποίηση, μεταφορές κ.ά.), αλλά και στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας.
Στηρίξτε μας για να "μείνουμε όρθιοι", να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο µας, την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών, κρέατος και άλλων προϊόντων αγροδιατροφής.
Ελπίζουμε ότι θα εισακουστούν οι κραυγές απόγνωσης και οι διεκδικήσεις μας. Εμείς από την πλευρά μας θα αντισταθούμε με οποιονδήποτε τρόπο στις κατασχέσεις κατοικιών και σταβλικών εγκαταστάσεων».
500.000 αρνιά θα μείνουν απούλητα
Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη χωρίς να έχει θέσει σχετική πρόταση ακόμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΚ, ο Παναγιώτης Πεβερέτος δήλωσε στην εφημερίδα μας ,ότι αυτό το Πάσχα τα περίπου μισό εκατομμύριο αμνοερίφια που φεύγουν στις εξαγωγές προς άλλες χώρες αναμένεται να μείνουν εντός της χώρας μας.
«Τα περισσότερα πάνε στην Ιταλία και τη Γερμανία. Όμως τώρα υπάρχει πρόβλημα με τις μεταφορές αυτές. Και από τα 500.000 ζώα, αν δε φύγουν τουλάχιστον τα μισά για τις χώρες της εξαγωγής, προκύπτει πολύ σοβαρό θέμα. Τα ξενοδοχεία φέτος έχουν πρόβλημα. Τα εστιατόρια δε δουλεύουν. Οι χώροι μαζικής εστίασης γενικότερα. Δηλαδή, θα έχουμε όχι μόνο περισσεύματα, αλλά και πολλά αρνιά θα μείνουν απούλητα.
Εγώ θα έλεγα προς την κυβέρνηση το εξής: Υπάρχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά. Και δεν έχουν εισοδήματα. Γιατί το κράτος μέσα από τα προγράμματα που θα θέσει σε εφαρμογή για να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς, να μην τους δίνει και ένα αρνί για την περίοδο αυτή, ώστε να μένουν σπίτι αλλά να έχουν και να φάνε; Και έτσι θα έχουν στο τραπέζι τους αυθεντικό ελληνικό κρέας από τη μια, και από την άλλη ο κόσμος που έχει την περίοδο αυτή πρόβλημα επιβίωσης θα γλιτώσει από το σχετικό κόστος.
Δηλαδή, λέει η κυβέρνηση ότι θα δώσει σε 700.000 εργαζόμενους ένα ποσό για να τους στηρίξει. Ας τους δώσει και ένα αρνί ή ένα κατσίκι. Και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, στους ανθρώπους που είναι μόνοι τους, σε οικογένειες που δεν έχουν εισοδήματα κ.λπ. Ευκαιρία να κάνουν Πάσχα στο σπίτι τους με ένα αρνί ή ένα κατσίκι. Αυτό νομίζω είναι κάτι που μπορεί η κυβέρνηση να το κάνει»...

Πηγή : Νέα Κρήτη



Συνολικες προβολες σελιδας