Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Η πρόταση που θα «απογείωνε» το Κρητικό ελαιόλαδο!

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2019-09-16/elaiolado.jpg «Χρυσές» δουλειές για το ελαιόλαδο μέσω της εστίασης
Μισό κουταλάκι του γλυκού με ελαιόλαδο μέσω του φαγητού ή της σαλάτας αν κατανάλωνε τη μέρα (στις 8 ημέρες διαμονής) ο κάθε ένας από τα 8 εκατομμύρια των τουριστών που έρχονται στην Κρήτη κάθε χρόνο, δε θα έφτανε όλη η παραγωγή του νησιού μόνο για τους τουρίστες.
Έτσι, αν στη διάταξη για την εστίαση, σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, έμπαινε και ο όρος να υποχρεούνται τα εστιατόρια να χρησιμοποιούν μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο - όχι μόνο στις σαλάτες αλλά και στο φαγητό - οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης θα έκαναν “χρυσές” δουλειές και η κρητική ελαιοκομία κυριολεκτικά θα απογειωνόταν...
Την πρόταση αυτή δημοσιοποιεί μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης. Η πρόταση του συνεταιριστή έρχεται στη δημοσιότητα με αφορμή το κυβερνητικό ενδιαφέρον “να δει απ’ την αρχή” τη διάταξη για τον χώρο της εστίασης και να αυστηροποιήσει τους ελέγχους, με στόχο να εφαρμοστεί στην εστίαση όχι απλά το “έλαιο” σε σφραγισμένα μπουκάλια αλλά το “παρθένο ελαιόλαδο” και το “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο”!
Συγκεκριμένα, ο Μύρων Χιλετζάκης βλέπει με καλό μάτι την κυβερνητική προσπάθεια αναφορικά με τις συσκευασίες μιας χρήσης στην εστίαση. Η νέα διάταξη που αναμένεται να έρθει θα βελτιώσει σαφώς το προηγούμενο πλαίσιο, που ναι μεν έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η/1/2018, αλλά στην πράξη η εφαρμογή του είναι αμελητέα.
Η ισχύουσα διάταξη
Με βάση το ισχύον πλαίσιο, προβλέπεται ότι «το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».
Η νέα διάταξη που αναμένεται
Η βασική διαφορά της αναμενόμενης διάταξης είναι ότι, αντί για “κάθε είδος έλαιο”, θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι το “έλαιο” θα είναι υποχρεωτικά παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η σχετική διάταξη αναμένεται να ενσωματωθεί άμεσα στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν και να διαφημιστούν τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά παρθένα και έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να αυστηροποιήσει και τις κυρώσεις, καθώς σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο θα μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ, έναντι 500 ευρώ που ισχύει σήμερα. Μάλιστα η αυστηροποίηση των προστίμων θα συνδυαστεί και με αύξηση των ελέγχων.
Το μέτρο θα αφορά όλα τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, ξενοδοχεία, καταστήματα γρήγορης εστίασης, ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και λοιπά παρόμοια καταστήματα).
Η χρέωση
Το αν η συσκευασία του ελαιολάδου θα χρεώνεται στον πελάτη, είναι θέμα που θα το κρίνει ο εστιάτορας. Στην περίπτωση που υπάρχει χρέωση, αυτή θα αναγράφεται ευκρινώς, όπως και τα ml της συσκευασίας στον τιμοκατάλογο. Εξυπακούεται ότι ο καταναλωτής με την αποχώρησή του από το κατάστημα εστίασης θα μπορεί να πάρει μαζί του και τη συσκευασία με το επαπομείναν ελαιόλαδο.
«Καλό το μέτρο, αλλά όχι αρκετό»
Σχολιάζοντας, λοιπόν, χθες το μέτρο αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης, κάνει για πρώτη φορά την παρακάτω πρόταση: «Όταν την Κρήτη μας επισκέπτονται πάνω από 8 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, πρέπει να δούμε πώς θα “παντρέψουμε” αυτό το προϊόν που λέγεται “κρητικό ελαιόλαδο” με τον τουρισμό. Εμείς θα θέλαμε να βάλουμε και μια τροπολογία μέσα στον νόμο, που να λέει το εξής: “Στα φαγητά που μαγειρεύονται με έλαια, ο νόμος να επανέλθει και να επιβάλει στα εστιατόρια να τα μαγειρεύουν με παρθένο και με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Να υπάρχει ιχνηλασιμότητα στο προϊόν”. Εμένα δε μου λέει κάτι όταν εγώ παραγγείλω μια μερίδα μουσακά και να είναι μαγειρεμένος με σπορέλαιο, και να μου φέρουν και το εμφιαλωμένο μπουκάλι και να βάλω ελαιόλαδο στη σαλάτα. Εγώ θέλω στη διατροφή να χρησιμοποιείται ελαιόλαδο στο σύνολο που χρειάζεται για το μαγείρεμα των φαγητών»!
Επομένως, ο Μύρων Χιλετζάκης θα πρότεινε μια τροπολογία που να λέει ότι «επιβάλλεται στη σαλάτα το εμφιαλωμένο ελαιόλαδο, αλλά επιβάλλεται και το μαγείρεμα με ελαιόλαδο σε ό,τι αφορά τη μεσογειακή κουζίνα...».
Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής λέει: «Εάν το καταφέρουν αυτό και το περάσουν στους χώρους εστίασης των ξενοδοχείων και μόνο, η παραγωγή της Κρήτης δε φτάνει.
Δεν είναι η παραγωγή της Ελλάδα στο σύνολό της; Δηλαδή θα χρειαστεί να κάνουμε και εισαγωγή για να καλύψουμε τη ζήτηση αυτή. Και τι είναι 100 γραμμάρια λάδι στις 8 μέρες διαμονής; Δώδεκα γραμμάρια τη μέρα. Ή μισό κουταλάκι του γλυκού στο γεύμα. Και δε θα έφτανε η παραγωγή της Κρήτης. Και ψάχνω εγώ τώρα Ιταλούς και Ισπανούς για να μου πάρουν το λάδι μου;».

Πηγή : Νέα Κρήτη





Συνολικες προβολες σελιδας