Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Γ. Ματαλιωτάκης: Δεν χωρούν άλλες αστοχίες στη δακοκτονία

Δάκος
Τη δημιουργία ενός ειδικού φορέα διαχείρισης της δακοκτονίας,  ο οποίος θα απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες και γεωπόνους οι οποίοι θα λειτουργούν με βάσει τα δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής,
προτείνει στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και κοινοποιεί στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη , ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Ματαλλιωτάκης.
Στην πρόταση του περιλαμβάνονται οι παράμετροι και οι δράσεις πού όπως ο ίδιος αναφέρει στον 98.4 το καθιστούν άμεσα εφαρμόσιμο, ευέλικτο και λειτουργικό.
Προτείνει πέρα από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό για τη διακοκτονία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει προβλέψει και ένα ποσό που να λειτουργεί συμπληρωματικά και να ενισχύει την εκάστοτε Περιφέρεια για να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει επιπλέον ψεκασμούς έπειτα από εισήγηση βέβαια του αρμόδιου φορέα και του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Ζητά να εξετασθεί «η δυνατότητα χρήσης αβλαβούς χρωστικής ουσίας στο ψεκαστικό υγρό ώστε να έχουν εικόνα οι τομεάρχες και οι παραγωγοί για την σωστή εκτέλεση του ψεκασμού και ταυτόχρονα τα ψεκαστικά μηχανήματα να είναι εφοδιασμένα με όργανα GPS καθώς και δοσομετρητές έτσι ώστε να ελέγχεται και η πορεία του μηχανήματος και η δόση του ψεκαστικού υγρού ανά δένδρο».
Επίσης ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, προτείνει την ενεργοποίηση ποινικών ευθυνών και την αποβολή των εργολάβων για δυο χρόνια από τις εργολαβίες ψεκασμού σε περίπτωση μη αποτελεσματικής εκτέλεσης του έργου της δακοκτονίας ανά περιοχή από τον ανάδοχο του έργου.



Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας