Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Ν. Μακρυνάκης - Πολλά τα προβλήματα, λίγα τα χρήματα…

DSC00023Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υποστελέχωση των υπηρεσιών κάνουν ακόμα πιο δυσχερή την, έτσι κι αλλιώς όχι ανθηρή, οικονομική κατάσταση του Δήμου Σητείας, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Νίκο Μακρυνάκη να εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματισμένος για τη  χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Μιλώντας σήμερα στον STYLE100 και στην εκπομπή του Κώστα Γραμμενίδη «Με το νι και με το σίγμα», ο κ. Μακρυνάκης μίλησε για απορροφητικότητα των κονδυλίων που αφορούν τις επενδύσεις μόλις 18%-22%,τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη αύξησης των ποσοστών, μιας και, ακόμα και για έργα για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες,χάνονται οι χρηματοδοτήσεις.
  • Ο γραφειοκρατικός λαβύρινθος και το μεγάλο έλλειμμα σε προσωπικό που άφησε πίσω της η μνημονιακή περίοδο, κάνουν δύσκολο να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης σε έναν πολύ μεγάλο σε έκταση αλλά μικρό πληθυσμιακά Δήμο, με τον Αντιδήμαρχο να αισθάνεται το βάρος της ευθύνης, «από την στιγμή που κάθισε στην καρέκλα», όπως είπε, σημειώνοντας ιδιαίτερα την έλλειψη μηχανικών και την πρόβλεψη για πρόσληψη ακόμα δυο.
  • Με αφορμή τα προβλήματα άρδευσης -ύδρευσης, ο αντιδήμαρχος μίλησε για μια νέα αντίληψη για το νερό, με την ευθύνη του καθένα για το πόσο χάνεται ή ξοδεύεται άσκοπα, αναγνωρίζοντας και την ευθύνη του Δήμου για απώλειες από κακή συντήρηση δικτύων, αλλά και δω, μπαίνει πάλι το θέμα της υποστελέχωσης δικτύωσης των χωριών, η οποία με τη σειρά της χρειάζεται κονδύλια. Ειδικότερα, για να μην μείνει ποτέ καμία κοινότητα χωρίς νερό, χρειάζεται η διασύνδεση των χωριών , που με τη σειρά της,χρειάζεται κονδύλια. Προς το παρόν, θα μοιραστούν μηχανάκια στους προέδρους των κοινοτήτων  για την άμεση  αποκατάσταση βλαβών
  • Μικρή ανταπόκριση είχε η απόπειρα καταγραφής του μηχανισμού και αποτύπωση των προβλημάτων μέσα από ερωτηματολόγια, που κυμαίνετε  σε ποσοστό κάτω από το 50%.
  • Λάθος, χαρακτήρισε το σύστημα ύδρευσης με θαλασσινό νερό, στον Μακρύ Γιαλό, δηλαδή, το νερό από τη θάλασσα να συλλέγεται για να ποτιστούν τα χωράφια . Μίλησε για τη ανάγκη άλλου έργου, με την συνδυαστική αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, της αφαλάτωσης, του ποτίσματος στη συνέχεια.
  • Το φράγμα των Λιθινών επανέφερε στην επικαιρότητα ο Νίκος Μακρυνάκης,έργο που είχε προγραμματιστεί πολλά χρόνια πριν και που είναι δίκαιο και τίμιο αίτημα,όπως είπε, που θα λύσει το πρόβλημα για όλη την νότια πλευρά, απ τον Αγιο Ιωάννη μέχρι τον Γούδουρα και τον Αθερινόλακκο. Ας δώσουμε κάτι και στη Σητεία,είπε, αφήνοντας  μια έμμεση αιχμή  για εγκατάλειψη της περιοχής.
  • Στροφή αποκλειστικά και μόνο στην ποιότητα-αυτή είναι η πρόταση του για το λάδι, που ως γεωπόνος, γνωρίζει που καλά. Πρέπει να το δούμε λίγο διαφορετικά, είπε. Το λάδι είναι φάρμακο, έπρεπε να το έχουμε αναδείξει φαρμακευτικά, πρέπει να το συσκευάζουμε και να το πουλάμε «φαρμακευτικά».
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm




Συνολικες προβολες σελιδας