
Το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, σε συνδυασμό με την πολύ εύκολη διαδικασία επίλυσής του, το καθιστούν μια υπολογίσιμη πλέον μορφή συμβίωσης. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, καθώς από το 2013 έως και το 2019 (έως τις 19 Δεκεμβρίου) υπάρχει μια τεράστια αύξηση στην Κρήτη.
Τα σκήπτρα εξακολουθεί να κρατά ο νομός Ηρακλείου, όπου κατατέθηκαν συνολικά 310 σύμφωνα συμβίωσης το 2019, με τον δήμο Ηρακλείου να έχει 207. Σημειώνεται πως το 2013 στον νομό Ηρακλείου είχαν κατατεθεί μόλις 13 σύμφωνα συμβίωσης. Δεύτερος έρχεται ο νομός Χανίων με 172 σύμφωνα συμβίωσης (τα περισσότερα έγιναν στον δήμο Χανίων, 87). Το 2013 στον νομό Χανίων είχαμε συνολικά 11 σύμφωνα συμβίωσης. Ακολουθούν: νομός Ρεθύμνου 75 (51 στο Ρέθυμνο), το 2013 είχαμε 1 σύμφωνο συμβίωσης, και νομός Λασιθίου 65 (30 στον Άγιο Νικόλαο), το 2013 είχαμε 3 σύμφωνα συμβίωσης.
Ένας από τους βασικότερους λόγους που όλο και περισσότερα άτομα επιλέγουν αυτή τη μορφή για να ενώσουν κι επίσημα τις ζωές τους είναι το γεγονός πως το σύμφωνο ξεκαθαρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει ο ένας σύντροφος απέναντι στον άλλον όσο θα είναι μαζί. Επίσης, είναι το μικρό κόστος που προϋποθέτει, καθώς ουσιαστικά είναι μια συμβολαιογραφική πράξη, αλλά και ο πολύς εύκολος τρόπος λύσης του.
«Νομίζω πως το σύμφωνο συμβίωσης ήρθε να καλύψει μια ανάγκη γενικότερη που υπήρχε. Στα ευρωπαϊκά κράτη ανάλογοι θεσμοί ισχύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η διαδικασία είναι απλή. Ουσιαστικά συντάσσουμε ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο. Παράλληλα έχει μια εύκολη διαδικασία στη λύση του», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης.
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν χωρίς να έχουν ενώσει τις ζωές τους με το ιερό μυστήριο του γάμου. Είναι η εύκολη λύση και η πιο ανώδυνη οικονομικά. Παλιότερα, εάν υπήρχε ανάγκη, για επαγγελματικούς και άλλους λόγους πολλοί έκαναν αρχικά πολιτικό γάμο, αλλά αργότερα τελούσαν και τον θρησκευτικό. Τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσουν στην υπογραφή ενός συμφώνου συμβίωσης και στη συνέχεια, όταν θα έχουν τη δυνατότητα, να τελέσουν και θρησκευτικό γάμο», ανέφερε μιλώντας σχετικά ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Βερνιδάκης, Πρωτοσύγκελος Αρχιεπισκοπής Κρήτης.
Πηγή : Νέα Κρήτη