Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ #openTEE-ΔΚΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΑΚ 2020-2024

https://www.sadas-pea.gr/wp-content/uploads/2015/12/tee_anatolikis_kritis-1200x0-c-default.jpgΌπως ήδη ανακοινώθηκε από το επίσημο μήνυμα του νέου προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ, τη Δευτέρα 13/01/2020 έγινε η σύσταση των νέων οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Οι παρατάξεις #openTEE και Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, ήρθαν σε προγραμματική σύγκλιση για τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τόσο τους συναδέλφους μηχανικούς όσο και κάθε ενδιαφερόμενο ότι η συνεργασία που επιτεύχθηκε για την διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, προέκυψε ως αποτέλεσμα πολλαπλών διεργασιών, που έγιναν από όλες τις παρατάξεις που συμμετείχαν στις εκλογές του 2019. Έγινε δυνατή, μετά από την ουσιαστική συμφωνία των δύο παρατάξεών μας, σε ένα κείμενο θέσεων-προτάσεων που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και την πορεία που πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθήσει το τμήμα στο μέλλον. Ευελπιστούμε σε μία καλή συνεργασία, προς όφελος των συναδέλφων και της τοπικής κοινωνίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε ένα σχήμα σύνθεσης παρατάξεων για τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ αποτελεί η δημιουργία μιας ελάχιστης συνισταμένης σε βασικά θέματα, επί των οποίων το Επιμελητήριο είναι βέβαιο ότι θα τοποθετηθεί κατά την τρέχουσα θητεία. Το γεγονός αυτό σαφώς δεν υποκαθιστά την ανεξάρτητη λειτουργία και τοποθέτηση των παρατάξεων, αλλά είναι ο θεμέλιος λίθος για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός στην συνεργασία και για να επιτευχθεί η ουσιαστικά εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία του τμήματος. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού τμήματος με σαφείς στόχους. Το ΤΕΕ/ΤΑΚ σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης κομμάτων, προώθησης ή αποδυνάμωσης `αρεστών` αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης ή επίλυσης προσωπικών και εργασιακών διαφορών. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει ορισμένους βασικούς άξονες σχετικά με το πλαίσιο δράσης και τη λειτουργία των οργάνων του τμήματος.

Α.  Πλαίσιο Δράσης
- Το ΤΕΕ/ΤΑΚ θα προασπίσει και προωθήσει το ρόλο του ως  τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος της  κοινωνίας, της πολιτείας και των συναδέλφων, πρώτα και πάνω από όλα.
- Θα συνεργαστεί με το κεντρικό ΤΕΕ, σε πορεία διασαφήνισης και διασφάλισης  των  δικαιωμάτων των μηχανικών, χωρίς όμως να εξελιχθεί σε ένα ακόμα συνδικαλιστικό όργανο. Επιπρόσθετα θα συνεργαστεί με σκοπό κρίσιμες παρεμβάσεις επί θεμάτων “εθνικού και περιφερειακού επιπέδου”. Αυτό σαφώς δεν σημαίνει  την περιθωριοποίηση του τμήματος, το οποίο θα διατηρεί την αυτοτέλειά του και θα δρα δυναμικά όπου παρουσιάζεται διάσταση απόψεων.
- Σε όποια περίπτωση κρίνεται σκόπιμο, θα υπάρχει σαφής και ολοκληρωμένη τοποθέτηση, χωρίς να προωθεί μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, βασιζόμενη σε  τεχνικά και επιστημονικά κριτήρια. Σε καμία περίπτωση το τμήμα δεν θα αποτελέσει, βιομηχανία παραγωγής ψηφισμάτων επί παντός επιστητού θέματος.
- Ως τμήμα, θα αγωνιστούμε για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην καθημερινότητα του μηχανικού και του πολίτη. Θα ενεργοποιηθούμε τόσο στο πλαίσιο προτάσεων απλοποίησης (πχ, κτηματολόγιο αρχαιοτήτων, προσδιορισμός εκτάσεων δημοσίου, κωδικοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίας, κτλ), αλλά και θα  χρησιμοποιήσουμε ως βασικό εργαλείο την αξιοποίηση της τεχνολογίας και  καινοτόμων διαδικασιών σε βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος μηχανικού. Επίσης ως τμήμα θα διεκδικήσουμε την ουσιαστική μεταφορά και άσκηση αρμοδιοτήτων από υπηρεσιακές δομές της Κρήτης από αντίστοιχες Αθηνο-κεντρικές δομές με σκοπό την άμεση και επιτόπια δράση ενεργειών και πράξεων, που αφορούν τεχνικά θέματα έργων και μελετών στην Κρήτη.            
- Θα υπάρχει συνεχής συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για θέματα που άπτονται του τεχνικού και επιστημονικού αντικειμένου του ΤΕΕ.
- Αυτονόητη υποχρέωσή μας αποτελεί η τεκμηριωμένη αξιολόγηση,  των  μεγάλων αναπτυξιακών υποδομών, για τις οποίες θα ζητήσουμε την άμεση ολοκλήρωση των μελετών με παράλληλη δημοσιοποίηση ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης. Θα προκύπτουν ουσιαστικές παρατηρήσεις βελτιστοποίησης, οι οποίες σκοπό θα έχουν την τεχνική βελτιστοποίηση με όρους κοινωνικής-οικονομικής συνοχής και ανάπτυξης και όχι, είτε την ακυρωτική και οπισθοδρομική στάση είτε την άκριτη και χωρίς όρους αποδοχή. Η συμμετοχή ιδιωτών στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών περιφερειακού ή ακόμη και τοπικού επιπέδου, θα υποστηρίζεται εάν προκύπτει με επαρκή αιτιολόγηση ότι τα έργα αυτά δεν θα μπορούσαν να εκτελεστούν με άλλον τρόπο σε συγκεκριμένο χρόνο.
- Υιοθέτηση ορθολογιστικής στάσης απέναντι σε επενδύσεις που ενισχύουν δραστικά την οικονομία της Κρήτης. Κρίνοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα της τοπική οικονομίας, οι  τουριστικές επενδύσεις υψηλής ποιότητας θα πρέπει να υποστηρίζονται για ταχεία εξέλιξη, εφόσον πληρούν κριτήρια σεβασμού του περιβάλλοντος και να προωθούν την αειφορία. Πρόσθετος στόχος μας είναι η θεσμοθέτηση της  επίβλεψης του `θεσμού` των αντισταθμιστικών οφελών, η  οποία κατά την γνώμη μας πρέπει να εισαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις.
- Βασική μας αρχή είναι ότι η εξωστρέφεια του ΤΕΕ πρέπει να ενισχύει τόσο την αντίληψη που έχει ο τεχνικός κόσμος για την κοινωνία, όσο και την αντίληψη που έχει η κοινωνία για ζητήματα που θεωρεί   εύκολα στη λύση τους και  γρήγορα στην αντιμετώπισή τους.  Αυτό θα επιτευχθεί με διοργάνωση ημερίδων και (πιθανώς συνδιοργάνωση) συνεδρίων  Ακαδημαϊκού επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη είναι η τακτική  συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά ιδρύματα του νησιού.
-Δράσεις για συνεχή συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΔΚ για ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος (μεταφορές, χωροθέτηση μονάδων παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, απορρίμματα, επενδύσεις  κ.α.).
 - Ενίσχυση του ρόλου του ΤΕΕ/ΤΑΚ για την διάδοση και εδραίωση των νέων τεχνολογιών στην Ανατολική Κρήτη (από τις ΑΠΕ, τις τάσεις της Βιομηχανίας 4.0, ως την ηλεκτροκίνηση και τις τεχνικές  εξοικονόμησης ενέργειας).
-Στήριξη της οικολογικής μετεξέλιξης του τομέα παραγωγής ενέργειας με κριτήρια βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Υποστήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά, Ανεμογεννήτριες, Βιομάζα, Γεωθερμία, Υδροηλεκτρικά, κτλ).
-Προώθηση των νέων τεχνολογιών για τη διανομή και αποθήκευση ενέργειας με στόχο, οι αυξημένες μελλοντικές ανάγκες να μην απαιτήσουν δυσανάλογες υποδομές. Με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών για αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, αποθήκευση και έξυπνη διαχείριση εξορθολογίζεται η υποδομή του δικτύου διανομής με περιβαλλοντικά και λειτουργικά οφέλη. Προώθηση εκπόνησης masterplan για τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες του νησιού και τη σύγχρονη μετεξέλιξη.
-Στήριξη τομών στον τομέα των μεταφορών με προώθηση εξορθολογιστικών τάσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μέσων μεταφοράς όπως τα υδροπλάνα και των υποδομών για υποστήριξη πιο σύγχρονων λειτουργιών στα μεγάλα μεταφορικά μέσα, όπως ηλεκτροδότηση ελιμενισμένων πλοίων από ΑΠΕ χωρίς καύση ορυκτών καυσίμων.
-Προώθηση της λογικής των ελέγχων στατικής επάρκειας υφιστάμενων κατασκευών και υποδομών τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών.
-Προώθηση προτάσεων βιώσιμης κινητικότητας με τη χρήση νέων τεχνολογιών, σχεδιασμού και εισαγωγή πιο φιλικών πρακτικών.
- Το ΤΕΕ/ΤΑΚ πρέπει να είναι `στρατηγικός εταίρος` σε προγραμματικές συμβάσεις, σε τοπικά προγράμματα, σε ευρωπαϊκά προγράμματα και σε ειδικά σχέδια που απαιτούν  την ενεργή συμμετοχή των μηχανικών, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας του δημοσιονομικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.    
- Σημαντικός στόχος είναι ο συνδυασμός των δράσεων με τα αρμόδια εποπτικά όργανα και τους παρεμφερείς φορείς, για την αντιμετώπιση του κινδύνου και της υγιεινής στην εργασία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της κείμενης νομοθεσίας. Το ΤΕΕ πρέπει να έχει παρέμβαση στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας τουλάχιστον στα εργοτάξια και τις παραγωγικές εταιρείες.
- Τέλος με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης και αναβάθμισης του κτιρίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ και την διοργάνωση σε αυτό θεματικών δράσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος, στοχεύουμε στην δημιουργία ενός νέου βασικού πόλου αναφοράς στην τοπική κοινωνία.

Β.  Λειτουργία Οργάνων
- Ανάθεση καθηκόντων προς τα μέλη της Διοικούσας, με τρόπο κοινά αποδεκτό, για τη μεγιστοποίηση παραγωγής έργου.            
- Ενίσχυση του ρόλου της “Αντιπροσωπείας”,  έτσι ώστε οι αποφάσεις για τα κρίσιμα θέματα να φέρουν την έγκριση (και ουσιαστικά τον έλεγχο)  του ανώτατου οργάνου του ΤΕΕ/ΤΑΚ ,που είναι ουσιαστικά αρμόδιο για την  χάραξη στρατηγικής.
- Παραγωγική δράση Μόνιμων Επιτροπών. Οι επιτροπές θα πρέπει να έχουν σαφές πλαίσιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πρέπει επίσης να ελέγχεται ανά τακτά διαστήματα η λειτουργία τους από την Δ.Ε. 
- Απαραίτητη προϋπόθεση ορθής λειτουργίας είναι η τακτική συμμετοχή των εκλεγμένων μελών στα όργανα. Ο σεβασμός των διαδικασιών και των κανόνων λειτουργίας των οργάνων θα εφαρμόζεται με πλήρη τυπικότητα.
- Θα γίνει προσπάθεια σύστασης γραφείου διασύνδεσης μηχανικών με τις τοπικές και όχι μόνο επιχειρήσεις και οργανισμούς. Το γραφείο εκτός της διασύνδεσης θα υποστηρίζει συμβουλετικά του μηχανικούς, ιδιαίτερα τους νέους (στον κλάδο, στην περιοχή ή το αντικείμενο).
- Θα γίνει προσπάθεια αύξησης των εκπαιδευτικών σεμιναρίων πιστοποίησης προς τους συναδέλφους, ευρύτερα του τεχνικού κόσμου και όσων απαιτούν την επιμόρφωσή τους σε τεχνικά ζητήματα και τεχνολογίες. Έσοδα που πιθανώς να προκύπτουν θα συντελούν στην οικονομική του αυτάρκεια και την οικονομική ενίσχυση νέων δράσεων του ΤΑΚ.
-Προώθηση της ψηφιοποίησης για τη διευκόλυνση των μηχανικών. Σύσταση ομάδας εργασίας ή επιτροπής για το συντονισμό δράσεων ψηφιοποίησης.
- Εύρεση χώρου και διαμόρφωση γραφείου ως έδρα της Νομαρχιακής Λασιθίου.

Γ. Προγραμματική Συμφωνία
-Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στη διοίκηση του ΤΑΚ θα πρέπει να συγκλίνουν σε μία ελάχιστη κοινή συνισταμένη.
-Δεν αναστέλλεται η ανεξάρτητη λειτουργία και τοποθέτηση των παρατάξεων αλλά υπάρχει σεβασμός στη συνεργασία και την ουσιαστικά εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία του ΤΕΕ/ΤΑΚ.
-Συζήτηση επί των θεμάτων και ειδικά των αμφιλεγόμενων ώστε να μην υπάρχει αιφνιδιασμός.
-Συνεχής ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης.                                      
- Το ΤΕΕ/ΤΑΚ δεν θα αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης κομμάτων, προώθησης ή αποδυνάμωσης αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης ή επίλυσης προσωπικών και εργασιακών διαφορών.



Συνολικες προβολες σελιδας