Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

246 κρούσματα γυναικείου καρκίνου ανά 100.000 κατοίκους κάθε χρόνο στην Κρήτη

https://www.patris.gr/wp-content/uploads/2020/01/35758.jpgΟΙ «ΕΥΑΛΩΤΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Διακόσιες σαράντα έξι γυναίκες ανά 100.000 κατοίκους προσβάλλονται από καρκίνο κάθε χρόνο στην Κρήτη, ενώ η μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου συναντάται σε δυσπρόσιτες, απομακρυσμένες περιοχές του νησιού και σε κατοίκους με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.


Σημαντικά στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού και τους γυναικολογικούς καρκίνους στο νησί, με έμφαση στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση θα παρουσιαστούν σήμερα στο πλαίσιο ημερίδας που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης στις 8.30 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Όπως είπε στην “Π” ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου αλλά και του πνεύμονα στον γυναικείο πληθυσμό.
Τα στοιχεία προέρχονται από το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου Κρήτης και αφορούν την περίοδο 1992-2013.

Αυξητικές τάσεις στον καρκίνο του μαστού
Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, ο καθηγητής είπε ότι υπάρχουν αυξητικές τάσεις, ενώ ανέφερε ότι η μεγαλύτερη επίπτωση καταγράφεται στους Δήμους Κισσάμου, Κανδάνου και Σελίνου, Φαιστού, Αγίου Νικολάου, ενώ η νόσος τρέχει πιο γρήγορα, δηλαδή αυξάνεται, στον Αποκόρωνα, την Ιεράπετρα, τη Σητεία, τη Βιάννο.

Όσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η υψηλότερη συχνότητα νέων περιστατικών καταγράφεται σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν χαμηλό κοινωνικοικονομικό επίπεδο.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η επίπτωση του καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό ανά 100.000 κατοίκους της Κρήτης είναι 246 νέα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους σε ετήσια βάση.
Στόχος της ημερίδας, όπως υπογράμμισε ο κ. Λιονής, είναι να δοθούν συστάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου για την καλύτερη θεραπεία της.

Πηγή : Πατρίς



Συνολικες προβολες σελιδας