Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

“Ναι μεν, αλλά…” από τον Μάκη Βορίδη

voridis-1440x564_cΝαι μεν αλλά, η  απάντηση του Μάκη Βορίδη στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέων – Βολές για το θέμα της δακοκτονίας : “Πρέπει να δούμε και τον ατομικό καταλογισμό ευθυνών”



“Δεν είμαστε στην εποχή που ο Υπουργός παίρνει ένα χαρτί κι ένα μολύβι και δίνει λεφτά” τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, δίνοντας από την αρχή της τοποθέτησής του στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου τον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει να κινηθεί στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέων της Κρήτης, με αφορμή την μεγάλη καταστροφή ειδικά στην ελαιοπαραγωγή του νησιού.

“Είναι προφανές ότι υπάρχουν ζημιές. Η έκταση των ζημιών δεν είναι προσδιορισμενη και πρέπει να προσδιοριστει. Οι αιτίες των ζημιων δεν είναι ίδιες. Καθεμία αιτία θα καθορίσει και τον τρόπο της αποζημιωτικης κάλυψης. Δεν είμαστε στην εποχή που ο Υπουργός παίρνει ένα χαρτί κι ένα μολύβι και δίνει λεφτά. Έχουμε πάθει από παράνομες ενισχύσεις. Είναι σαφές ότι εγώ δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο”, ανέφερε ο Υπουργός και συνέχισε:
“Η έννοια της αποζημιώσεως πρέπει να θεμελιώνεται με τον νόμιμο τρόπο (είναι διαφορετική από την έννοια της ενίσχυσης).
Ο ΕΛΓΑ θα καλυψει τις ζημιές από περιβαλλοντικά αίτια. Για το λόγο αυτό θα προσληφτεί προσωπικό μέσω Ασεπ στον ΕΛΓΑ. Για τις ζημιές στα θερμοκήπια: οι συγκεκριμένοι καλλιεργητές έχουν την δυνατότητα να ασφαλιζονται στον ΕΛΓΑ. Δεν το κάνουν. Όπως δεν ασφαλίζονται και από τον ιδιωτικό τομέα”.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του γι’ αυτό το τελευταίο, επισημαίνοντας ότι “αυτοί θα καλυφθούν εν μέρει με de minimis αποζημιώσεις. Θα καλυφθεί τμήμα της ζημιάς. Αλλά θέλω να περάσω ένα μήνυμα, ότι δεν θα γίνεται όλο αυτό. Δεν θέλω να είναι αυτό μια κακή πρακτική. Δεν είναι σωστό να μην ασφαλίζονται από κάποιο οργανισμό και μετά να πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Να δούμε την έκταση των ζημιών στους ελαιοκαλλιεργητες και πως θα εξελιχθεί η ελαιοσυγκομιδη. Προσβολές από εχθρούς ή από τον μηκυτα δεν πρέπει να καλύπτονται ασφαλιστικά. Αυτό μας εξαιρεί το μηχανισμό του ΕΛΓΑ”.

Πηγή: Cretalive


Συνολικες προβολες σελιδας