Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενδοσχολική βία στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας με το Χαμόγελο του Παιδιού

Με σκοπό την υποστήριξη των σχολείων στο έργο τους, υλοποιήθηκε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας – και νωρίτερα στο σχολείο της Σκοπής – εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφορικά με την ενδοσχολική βία.
Η δράση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης και συνεργασίας του σχολείου με την 11η Ενότητα Λασιθίου και το Χαμόγελο του Παιδιού.
Αναφερόμενη στην δράση η Ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού κ. Φωτεινή Παπαδάτου εξήγησε: «Κατόπιν πρόσκλησης από την Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου 11ης Ενότητας Λασιθίου κ. Μαρία Πρατσίνη, είμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόσληψης και ευαισθητοποίησης στα παιδιά. Πρόκειται για μία δράση στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας οπότε κάθε σχολική χρονιά κάνουμε παρεμβάσεις σε μαθητές και μαθήτριες, σε γονείς και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών.
Οι θεματικές αφορούν, όπως συμπλήρωσε, κινδύνους από τους οποίους θα πρέπει να προστατέψουμε, να θωρακίσουμε, να ενδυναμώσουμε τα παιδιά. Αφορούν τον σχολικό εκφοβισμό, την ενδοσχολική βία, την ασφάλεια στο διαδίκτυο ή τον σχολικό εκφοβισμό μέσω διαδικτύου, την ενδοοικογενειακή βία. Υπάρχουν και προγράμματα για την εξαφάνιση. Τα προγράμματα γίνονται με διαδραστικό τρόπο οπότε υπάρχει χρόνος για συζήτηση, εμβάθυνση. Συζητάμε με τα παιδιά, προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση και με αυτόν τον τρόπο να προλάβουμε τέτοια φαινόμενα προτού φθάσουν σε μία κλιμάκωση και πλέον χρειάζεται μία πιο εξειδικευμένη διαχείριση.
Ο ρόλος εξάλλου της πρόληψης δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν στην εποχή μας είναι πολύ σοβαρός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. «Νομίζω ότι και σαν Έλληνες γενικά δεν το έχουμε πολύ ως νοοτροπία. Από το Χαμόγελο του Παιδιού δίδουμε μεγάλη έμφαση σε αυτό το κομμάτι και για αυτό το λόγο είμαστε κάθε σχολική χρονιά σε όλα τα σχολεία πανελλαδικά και στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια. Προκειμένου να ενδυναμωθούν, να θωρακιστούν, να γνωρίζουν τα παιδιά προτού έρθουν αντιμέτωπα με κάποιο κίνδυνο ή πρόβλημα. Αντίστοιχα και οι γονείς», τόνισε η κ. Παπαδάτου.
Η κ. Πρατσίνη αναφέρθηκε αρχικά στην παρουσία από τα προηγούμενα χρόνια από το Χαμόγελο του Παιδιού και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλους τους δυνατούς πόρους, να ενδυναμώσουμε και να υποστηρίξουμε τα σχολεία στο δύσκολο έργο τους. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εγκεκριμένων από το Υπουργείο Παιδείας στις σχολικές μονάδες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον».
Τα σχολεία όπως τόνισε, πράγματι έχουν μεγάλες ανάγκες. «Τα περιβάλλοντα πλέον τα σχολικά έχουν γίνει πολύ απαιτητικά. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει γενικότερα στην κοινωνία και αυτό μεταφέρεται και στα σχολεία. Επομένως η ανάγκη των συναδέλφων για υποστήριξη, για ενδυνάμωση για καλές πρακτικές και εργαλεία ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται καταστάσεις δύσκολες στα σχολεία, προβλημάτων συμπεριφοράς συνήθως, νομίζω ότι συμβάλει σημαντικά και η παρουσία του Χαμόγελου του Παιδιού και της κ. Παπαδάτου».
Τέλος η Διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας κ. Σμαρούλα Αραμπατζή τόνισε: «Εχουμε την χαρά να φιλοξενούμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Χαμόγελο του Παιδιού με διάφορες δράσεις που παρουσιάζει στα παιδιά. Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια αυτή που γίνεται. Σήμερα παρουσιάστηκε στα παιδιά της Ε τάξης το πρόγραμμα όσον αφορά την ενδοσχολική βία, κάτι που συναντάμε στα σχολεία, ευτυχώς όχι σε μεγάλο βαθμό στο σχολείο μας. Αλλά είναι κάτι που μας ενδιαφέρει όλους μας και πρέπει να ενημερωθούμε ως προς την διαχείριση του φαινομένου αυτού. Είναι πολύ σημαντική για εμάς η συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού και σε κάθε περίπτωση που έχουμε απευθυνθεί, ήταν δυναμικό το παρόν του και πολύ βοηθητικό».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας