Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Γ. Ζερβάκης στον STYLE100: Προσφεύγουμε στο ΣτΕ για να νικήσουμε

Ζερβάκης-δήμαρχος-ΣητείαςΑπόλυτα ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου και το κλίμα που επικράτησε, χθες, στην ανοιχτή συγκέντρωση, για τα δυο αιολικά πάρκα, στους χώρους του Sita Beach εμφανίζεται ο δήμαρχος Σητείας.

Με δηλώσεις του στον STYLE 100 και τον Κώστα Γραμμενίδη, ο Γιώργος Ζερβάκης θέλησε να δώσει το τόνο  για τις, από δω και πέρα, κινήσεις και πρωτοβουλίες, λέγοντας πως πηγαίνουμε στο ΣτΕ για να νικήσουμε, επιχειρώντας έτσι να βάλει τέλος σε ενδοιασμούς, επιφυλάξεις και δεύτερες σκέψεις, που μπορεί να υπάρχουν.
Η απόφαση για την προσφυγή στο ΣτΕ επικυρώνεται στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου απόψε στις 6 το απόγευμα και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων και σχετικοί φορείς . Απ όσους αποφασίσουν να μην παρευρεθούν, έχει ζητηθεί να καταθέσουν εγγράφως υπόμνημα με τις θέσεις τους.

Η αλλαγή στάσης της Περιφέρειας

Ο δήμαρχος Σητείας, αναφέρθηκε στη μεταστροφή της θέσης της Περιφέρειας και ιδιαίτερα του τέως πρόεδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος Νίκου Καλογερή με τον οποίο συνυπήρξε ως αντιπρόεδρος της ίδιας επιτροπής που αποφάσισε κατά του έργου που αφορά τη Σητεία, στις 29 Ιανουαρίου του 2018.
Με πολυσέλιδο έγγραφο τριάντα οχτώ σελίδων η Περιφέρεια που τώρα βλέπει το έργο ως καλό για την περιοχή, είχε αναφερθεί τότε σε όλο το πλέγμα των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στους οικισμούς. στο γεωπάρκο, τα αρχαιολογικά, βυζαντινά και θρησκευτικά μνημεία, τους πληθυσμούς πουλιών και ζώων που τίθενται σε κίνδυνο.
Κυρίως όμως, τονιζόταν η έντονη διαφωνία των κατοίκων στο έργο, με τον Νίκο Καλογερή να σημειώνει ενδεικτικά πως. “η αντίδραση εξακολουθεί να είναι έντονη και δείχνει ότι σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας είναι εναντίον του τμήματος του έργου που προβλέπεται για τη Σητεία ανεξάρτητα όρων ή περιορισμών για την βελτίωσή του.
Εμείς εδώ στην περιφέρεια δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε, διότι είναι γεγονός ότι η εγγύς περιοχή φιλοξενεί ήδη αρκετά έργα ΑΠΕ, τα οφέλη των οποίων είναι οπωσδήποτε σημαντικά για το σύνολο της Κρήτης και της χώρας, όμως οι ίδιοι οι κάτοικοι θεωρούν ότι για την περιοχή απετέλεσαν αιτία υποβάθμισης και αναπτυξιακής υστέρησης.
Και παρόλο που υπάρχουν θετικές γνωμοδοτήσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια Ρεθύμνου και Αμαρίου εισηγουμαι  στην επιτροπή να γνωμοδοτήσει αρνητικά για τους περιβαλλοντικούς όρους της ΜΠΕ του έργου: «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελούμενος από α) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΗΠΕ) συνολικής ισχύος 89.1 MW στις θέσεις «Φρούδια – Λυγιάς – Πλατύβολο» και «Τρούλα – Χαλκιάς – Κορυφή» Δήμου Σητείας ΠΕ Λασιθίου και β) εγγυημένης ισχύος 50 MW (Φράγμα Ποταμών) Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνης ΠΕ Ρεθύμνου καθώς και των συνοδών σε αυτά έργα στη νήσο Κρήτη» της εταιρίας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ», όχι τόσο για τους λόγους που αναφέρονται στο με αρ. πρωτ. 19867/26-01-2018 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Λασιθίου και Ρεθύμνου, αλλά κυρίως λόγω της καθολικής αντίδρασης των Φορέων και των κατοίκων της Σητείας οι οποίοι δεν δέχονται στην περιοχή τους την εγκατάσταση του Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας».
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το πρακτικό αυτής της συνεδρίασης της Περιφέρειας στο link:
https://www.crete.gov.gr/wp-content/uploads/2018/05/ap-1-1-mpe-yvridikos-siteia-fragma-potamon-terna.pdf
Ν.Νικολάου

Πηγή : Style 100Fm


Συνολικες προβολες σελιδας