Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στη συζήτηση για τον υβριδικό σταθμό στη Σητεία

https://cdn.cretalive.gr/_largeImage/ORFANOS.jpg?mtime=20160331152335Για το ΚΚΕ σωστά αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής
Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Στ. Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, παρευρέθηκε την Πέμπτη 7 Νοέμβρη σε «συζήτηση» στην περιφέρεια Κρήτης για την υδροηλεκτρική μονάδα Αμαρίου-Σητείας.

Ο Στ.Ορφανός σημείωσε πως η «συζήτηση» είναι το πρώτο βήμα πρωτοβουλίας του κ.Αρναουτάκη για στήριξη της ΤΕΡΝΑ και παραμερισμό των εμποδίων για την επένδυση, τόσο με την αρνητική γνωμοδότηση της επιτροπής χωροταξίας της περιφέρειας, όσο και με τις λαϊκές αντιδράσεις ιδιαίτερα στη Σητεία.
Ανέφερε πως το ΚΚΕ δεν τοποθετείται αποσπασματικά στο θέμα της χωροθέτησης ή της τεχνολογίας και της πρώτης ύλης που θα χρησιμοποιεί μια μονάδα παραγωγής ενέργειας, αλλά αυτά τα βλέπει δεμένα με το ποιος θα είναι ο φορέας που θα έχει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση-εκμετάλλευση αυτής της μονάδας.
Με τέτοια ολοκληρωμένη, επιστημονική προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στις λαϊκές ανάγκες, είναι αντίθετο στην «απελευθέρωση» της ενέργειας που προωθεί η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Είτε στη Σητεία ή το Αμάρι, ή σε οποιοδήποτε μέρος της Κρήτης και της Ελλάδας, είτε αν αξιοποιούνται υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) ή ενέργεια από τον ήλιο ή τον άνεμο ή άλλες πηγές και με την οποιαδήποτε τεχνολογία, καμιά εμπιστοσύνη και εγγύηση δεν μπορεί να υπάρχει ότι θα ωφεληθούν τα λαϊκά στρώματα, αν την αξιοποίηση τη διαχειρίζεται ένα κράτος που υπηρετεί το κεφάλαιο ή την παραδίνει απευθείας σε ελληνικές ή ξένες εταιρίες, στο μονοπωλιακό κεφάλαιο.
Αν πάρουμε μάλιστα υπόψη τη σύγκρουση τεράστιων συμφερόντων για νέες πηγές και αγωγούς μεταφοράς ενέργειας, αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο λαός πρέπει να προετοιμάζεται για την απόκρουση ακόμα και πολεμικών σχεδίων.
Για το ΚΚΕ σωστά αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής στους ενεργειακούς σχεδιασμούς «απελευθέρωσης» υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και θα συμβάλει ώστε οι λαϊκές κινητοποιήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερο βάθος και έκταση.
Είναι επείγον οι επιμέρους αγώνες να συγκλίνουν στη διεκδίκηση της πραγματικής διεξόδου για τον λαό από το επικίνδυνο αυτό κουβάρι αδιεξόδων, με το να περάσει η εξουσία και η οικονομία στα χέρια του λαού. Μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για την ενέργεια, με κοινωνική ιδιοκτησία και εργατικό λαϊκό έλεγχο, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Πηγή : Creta live


Συνολικες προβολες σελιδας