Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Να γίνει η τσικουδιά προϊόν ΠΟΠ Κρήτης – «Είναι λάθος να μιλάμε για ρακή»

Τσικουδιά - Ρακή - ΡακίΣε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο Μύρων Χιλετζάκης διευκρίνισε ότι καταρχήν είναι μέγα λάθος να μιλάμε για ρακή

Μια πρόταση με τεράστια σημασία για τα συμφέροντα των αμπελουργών και των αποσταγματοποιών της Κρήτης, που ανήκει στον αντιπρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη, δηλαδή να γίνει η τσικουδιά προϊόν ΠΟΠ Κρήτης και να ενταχθεί μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027 στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης, κατατέθηκε χθες, προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή, στον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος και Μύρων Χιλιετζάκης αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς, συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα του κλάδου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προετοιμασία ενόψει της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027, με στόχο των αμπελουργών, μεταξύ άλλων, την ένταξη της τσικουδιάς στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης, ως ένα καθαρά αμπελουργικό προϊόν, ένα προϊόν που δημιουργείται χωρίς βιομηχανική επεξεργασία και προσθήκες, με απόλυτα φυσική διαδικασία.

Πρόθεση του βουλευτή Χάρη Μαμουλάκη είναι τις αμέσως επόμενες ημέρες να καταθέσει σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ζητώντας μόνιμη λύση στα θεσμικά ζητήματα, αλλά και να προωθήσει τον χαρακτηρισμό της κρητικής τσικουδιάς ως προϊόν ΠΟΠ.

«Το 2020 είναι ένα κρίσιμο έτος για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Επιβάλλεται με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους αγρότες μας, έτσι ώστε να υπάρξουν οι ενδεδειγμένες, μόνιμες λύσεις στα πάγια προβλήματα που τους απασχολούν, και παράλληλα να αναδείξουμε όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Παράλληλα, η ανακήρυξη της κρητικής τσικουδιάς ως προϊόν ΠΟΠ μπορεί να δώσει στους παραγωγούς μας πρόσθετες δυνατότητες και ευκαιρίες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την αμπελουργία στον τόπο μας».
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο Μύρων Χιλετζάκης διευκρίνισε ότι καταρχήν είναι μέγα λάθος να μιλάμε για ρακή.
«Είναι τούρκικη λέξη αυτή. Εμείς δεν έχουμε καμία δουλειά να ονομάζουμε την κρητική τσικουδιά ρακή», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας, ενώ επισημαίνει ότι την πρότασή του, αφού την ενέκριναν οι αμπελουργοί μέσω των οργανώσεών τους, δεσμεύτηκε ο Χάρης Μαμουλάκης να την προωθήσει στη Βουλή ως επερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς.
«Η τσικουδιά αλλά και το τσίπουρο είναι αμπελουργικά προϊόντα. Δεν είναι βιομηχανικά. Και επομένως θα πρέπει να υπάρξει η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση αναγνώρισής τους ως ΠΟΠ», μας είπε ο Μύρων Χιλετζάκης και πρόσθεσε: «Και να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε στη νέα ΚΑΠ η τσικουδιά να λαμβάνει συνδεδεμένη ενίσχυση, αφού σήμερα ελάχιστα κρητικά προϊόντα έχουν αυτή τη δυνατότητα»...
Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής επισημαίνει ότι μόνο μέσα από τη διαδικασία αυτή θα απαλλαγεί από τα προβλήματα που έχει κάθε χρόνο η τσικουδιά, που συνεχώς μπαίνει στο στόχαστρο των συμφερόντων των ποτοποιών, ως προς το καθεστώς το οποίο τη διέπει, από άποψη παραγωγής, εμπορίας, φορολογίας κ.λπ.

Πηγή : Nέα Κρήτη


Συνολικες προβολες σελιδας