Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Ο ΕΟΣ Λασιθίου κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Γεωπάρκο Σητείας

Το Δ.Σ. του ΕΟΣ Λασιθίου στην συνεδρίαση του στις 28 Οκτωβρίου 2019 ένα από τα θέματα που το απασχόλησε ήταν η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ΒΑΠΕ εντός του Γεωπάρκου Σητείας Λασιθίου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Το Γεωπάρκο Σητείας απειλείται από την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών.
Οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών θα είναι οικολογικό έγκλημα για το Γεωπάρκο. Θα περιλαμβάνουν κατασκευή μεγάλων δρόμων πρόσβασης, εκρήξεις και μεγάλες εκσκαφές για την θεμελίωση των ανεμογεννητριών και των πυλώνων μεταφοράς του ρεύματος.
Σπήλαια, βραχώδης σχηματισμοί, εντυπωσιακά πετρώματα με γεωλογικές μορφές και πλήθος απολιθωμάτων θα καταστραφούν. Σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας εντός του πάρκου θα αφανιστούν.
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Γεωπάρκο αποκλείει κάθε πιθανότητα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον όπως ο οικολογικός τουρισμός η πεζοπορία η ορειβασία ,η παρατήρηση χλωρίδας και πανίδας και η σπηλαιολογία.
Καταστατική υποχρέωση (άρθρο 2) του ΕΟΣ Λασιθίου είναι η προστασία της ορεινής φύσης ο σεβασμός και η αγάπη προς το περιβάλλον.
Ο ΕΟΣ Λασιθίου είναι υπέρ των ΑΠΕ όταν εγκαθίστανται με την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, με εμπεριστατωμένες μελέτες, μακριά όμως από τους ορεινούς όγκους-οροσειρές και τις προστατευμένες περιοχές.
ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Πηγή : Aνατολή


Συνολικες προβολες σελιδας