Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Το λάδι Σητείας στη λίστα των 100 προστατευόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων στη συμφωνία ΕΕ-Κίνας

Ανακοινώθηκε η συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, η οποία προβλέπει την προστασία 100 ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά και το αντίστροφο όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στα εκατό ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ελαιόλαδο από τη Σητεία και η προστασία της Φέτας στην κινεζική αγορά. Μάλιστα επισήμαναν πως στο κείμενο το οποίο πρόκειται να υπογραφεί αύριο, Τετάρτη, θα αναφέρεται ότι μέσα σε οκτώ χρόνια θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Επίσης, όσα προϊόντα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δε θα τους επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το Politico στην ιστοσελίδα του, στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης εκτός από τη φέτα, το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου καθώς και ελαιόλαδα από τη Σητεία.
  • Θυμίζουμε ότι η ΑΝΑΤΟΛΗ είχε δημοσιεύσει στις 15 Ιουνίου 2017 ότι το ελαιόλαδο Σητείας, ως το μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο θα περιλαμβάνεται στις 100 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις που θα τυγχάνουν προστασίας στην Κίνα.

Ο Μιχάλης Ατσαλάκης στο ρεπορτάζ του έγραφε τότε: «το γεγονός αυτό, αποτελεί τεράστιας οικονομικής και εμπορικής αξίας εξέλιξη για το λάδι της Σητείας, δεδομένου ότι είναι το μοναδικό ελληνικό και ένα από τα τρία ευρωπαϊκά ελαιόλαδα που περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο των ευρω-κινεζικών συνομιλιών.
Να σημειωθεί πως η συνεργασία Ε.Ε. – Κίνας για τις γεωγραφικές ενδείξεις άρχισε πριν από 10 και πλέον έτη και είχε ως αποτέλεσμα την προστασία 10 ονομασιών Γεωγραφικής Ένδειξης και από τις δύο πλευρές βάσει της ευρωπαϊκής και της κινεζικής νομοθεσίας. Με βάση την αρχική αυτή συνεργασία, η Ε.Ε. και η Κίνα ξεκίνησαν το 2010 διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας σχετικά με τη συνεργασία και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. Πρόκειται για αργές, επίπονες και άκρως χρονοβόρες διαβουλεύσεις και διαδικασίες, με την έγκριση τους να συνεπάγεται τεράστια οφέλη για τους εμπλεκόμενους».

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας