Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού του δάκου σε περιοχές της Σητείας

http://www.youknow.gr/wp-content/uploads/2019/03/%CE%91%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%94%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1-590x400.jpgΘα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εταιρεία AGRON AE - Γεωπονικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις Ο.Ε.Φ. - Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Κρυών, Πραισσού, Σκοπής και Χρυσοπηγής υλοποιεί Σύστημα Εποχιακής Παρατήρησης του Δάκου. 

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αναρτηθεί από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, παγίδες τύπου McPhail τις οποίες παρακολουθεί συνεργαζόμενο προσωπικό.
Όπως γνωρίζουμε από την αρχή της περιόδου, καταβλήθηκε από την οικεία ΔΑΟΚ και τα συνεργεία ψεκασμών ιδιαίτερη προσπάθεια στην προστασία των περιοχών, την τακτική διενέργεια ψεκασμών χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που υπήρχαν διαθέσιμα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Αυγούστου, παρατηρήθηκε μια κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού του δάκου.
Από την πλευρά μας, προχωρήσαμε στην άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και στην ανάρτηση ανακοινώσεων στους συνεργαζόμενους Συνεταιρισμούς προς ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών.
 
Στο πλαίσιο αυτό, συστήσαμε:
 Τον περιορισμό των αρδεύσεων
καθώς και
 Την εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών μόνο στις περιοχές όπου εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα
Υπενθυμίζουμε ότι, :
 Οι ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα καταπολέμησης του δάκου και να ακολουθούν πιστά τις αναγραφόμενες σε αυτά οδηγίες.
 Σε περίπτωση ψεκασμών, πρέπει αυτοί να πραγματοποιούνται πρωινές ώρες με χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς άνεμο και βροχή και να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές ή άλλες ειδικές περιοχές.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δάκος δεν είναι ένας νέος εχθρός και η αύξηση του πληθυσμού του, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, είναι συνηθισμένη για την περιοχή. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται με ψυχραιμία, εκτίμηση την απώλειας από την προσβολή του, καθώς πολλές φορές το κόστος καταπολέμησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της ζημίας.



Συνολικες προβολες σελιδας