Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Πότε θα δουν «ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς τους οι παραγωγοί;

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/2/files/2019-02-21/elia.jpgΗ προκαταβολή αφορά το 70% της βασικής ενίσχυσης - Ο λόγος για το 50% της ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών.
Από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα καταβληθεί το 70% των άμεσων ενισχύσεων για τη φετινή περίοδο, ενώ θα καταβληθεί επίσης το 85% των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης,
με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες μιας δέσμης μέτρων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, όλες οι πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στοχεύει να πληρώσει την προκαταβολή των ενισχύσεων την εβδομάδα πριν από τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, που είναι και η ημέρα της εθνικής μας εορτής.
Να υπενθυμίσουμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, που διαβεβαίωσε τους παραγωγούς της χώρας ότι οι κοινοτικές άμεσες ενισχύσεις των αγροτών «θα εξακολουθήσουν να γίνονται όπως γίνονταν: Δηλαδή το 70% της πληρωμής στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και το υπόλοιπο 30% στο τέλος του χρόνου».
Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι η προκαταβολή αφορά στο 70% της βασικής ενίσχυσης. Και αυτό το ποσοστό αποτελεί ουσιαστικά το 50% της ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών. Άρα μένει το 30% της βασικής ενίσχυσης συν το υπόλοιπο ποσοστό, το οποίο και αφορά στο λεγόμενο «πριμ πρασινίσματος» που είναι ένα μέτρο καθαρά για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων
Στο μεταξύ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζουν να διενεργούν τον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019. Την περασμένη Πέμπτη η «Ύπαιθρος-Χώρα» δημοσίευσε στοιχεία και πληροφορίες, που δείχνουν ότι η διαδικασία προχωράει απρόσκοπτα, με το 66% περίπου των αιτήσεων να έχει ήδη ελεγχθεί.
Ειδικότερα, από τις συνολικά 32.970 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί οι 22.281, ενώ υπό έλεγχο είναι 10.689 αιτήσεις. Επιπλέον, και από τις πληροφορίες που έχουμε, από τις 22.281 αιτήσεις που ελέγχθηκαν, έχουν απορριφθεί προς το παρόν οι 24, καθώς έχουν χαρακτηριστεί ελλιπείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία σχεδόν ολοκληρώνεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, ενώ σε ιδιαίτερα καλό δρόμο είναι και οι έλεγχοι και στις υπόλοιπες.
«Μην καθυστερήσετε τη νέα ΚΑΠ»
Την ίδια ώρα, σε επιστολή που έστειλε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς τον Πολωνό επίτροπο, υποψήφιο για το χαρτοφυλάκιο Γεωργίας, δίνει ορισμένες γενικές οδηγίες για τον μέλλον της ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας, όπου η Γερμανίδα παροτρύνει τον κ. Βοϊτσεχόφσκι να εξασφαλίσει την άμεση ολοκλήρωση των συνομιλιών για την ΚΑΠ μετά το 2020.
Με γνώμονα τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ανάπτυξη των κοινωνιών της υπαίθρου, διατυπώθηκαν οι βασικές οδηγίες της κ. Φον Ντερ Λάιεν προς τον Γιάνουζ Βοϊτσεκόφσκι.
«Βασίζομαι στην υποστήριξή σας για την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προς μια σύγχρονη και απλουστευμένη Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο μετά το 2020. Η τελική συμφωνία πρέπει να είναι φιλόδοξη όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Πρέπει να ενθαρρύνει την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών και να διασφαλιστεί ότι ο τομέας μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστικός, να προσφέρει δίκαιο εισόδημα και να στηρίξει τους νέους αγρότες», γράφει στην επιστολή της η Γερμανίδα πολιτικός. Στη συνέχεια εξηγεί στον κ. Βοϊτσεχόφσκι πως, μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να εστιάσει στην πλήρη εφαρμογή του και να συνεργαστεί στενά με τα κράτη-μέλη για τα στρατηγικά τους σχέδια, ώστε αυτά να διασφαλίζουν μια ισορροπία μεταξύ των στόχων σε επίπεδο Ε.Ε. και εθνικών προτεραιοτήτων.
Κομισιόν: «Φιλοδοξία μας είναι η μηδενική ρύπανση»
Ιδιαίτερη προσοχή ζήτησε η κ. Φον ντερ Λάιεν στους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε. «Φιλοδοξία μας είναι η μηδενική ρύπανση. Θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι η γεωργία και η παραγωγή τροφίμων συμβάλλουν στους στόχους μας για το κλίμα, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερη βαρύτητα ζήτησε να δοθεί και στους τρόπους ενίσχυσης του συστήματος των γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.ά.).
«Αποτελεί βασικό στοιχείο διατήρησης της υψηλής ποιότητας τροφίμων και διασφάλισης ότι η πολιτιστική, γαστρονομική και τοπική κληρονομιά μας διατηρείται και πιστοποιείται ως αυθεντική σε όλο τον κόσμο», υποστηρίζει στην επιστολή της, ενώ καταλήγει: «Η Ε.Ε. αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα και εξαγωγέα τροφίμων στον κόσμο. Θα πρέπει λοιπόν να προωθήσετε τα ευρωπαϊκά πρότυπα τροφίμων υψηλής ποιότητας παγκοσμίως. Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα σας στηρίξει στην εργασία σας». Η κ. Φον ντερ Λάιεν ζήτησε τέλος από τον υποψήφιο επίτροπο Γεωργίας την προσοχή του στο ζήτημα του Brexit, αφού μόλις οριστικοποιηθεί η υπόθεση αυτή θα χρειαστεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, γεφυρώνοντας εκ νέου τις δύο πλευρές.

Πηγή : Nέα Κρήτη


Συνολικες προβολες σελιδας