Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Προτάσεις των ξενοδόχων για το μέλλον του τουρισμού στην Κρήτη

Στο συμπέρασμα ότι «το κράτος, επιδεικνύει μια πλήρη αδιαφορία για τον τουρισμό της Κρήτης τα τελευταία χρόνια» καταλήγουν οι ξενοδόχοι της Κρήτης στο κοινό κείμενο προτάσεων που υπογράφουν οι πρόεδροι των Συνδέσμων τους σε όλο το νησί.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο που υπογράφουν οι Πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Χανίων Μανόλης Γιαννούλης, Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, Λασιθίου Μανόλης Βαρκαράκης, Ιεράπετρας Γιώργος Βαρδάκης και Σητείας Γιάννης Κακουράκης, καταγράφονται επιγραμματικά οι προτάσεις και οι προτεραιότητες που θέτουν για το μέλλον του τουρισμού στην Κρήτη.
Εκτός από το κομμάτι των υποδομών που είναι κυρίαρχο, με επίκεντρο τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα της Κρήτης, οι ξενοδόχοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι της λειτουργίας του ελληνικού κράτους με πρώτη την γραφειοκρατία για την οποία ζητούν απλούστευση των διαδικασιών για έκδοση πάσης φύσεως αδειών. Παράλληλα σημειώνουν πως η  ανανέωση  περιβαλλοντικών μελετών θα πρέπει να γίνεται με υπεύθυνη δήλωση εφόσον δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στο τουριστικό κατάλυμα, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται σήμερα.

Χρηματοδοτήσεις
Για τα προγράμματα ΕΣΠΑ σημειώνουν πως είναι κατά το πλείστον εχθρικά για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Εκφράζουν την άποψη πως χρειάζεται περισσότερη διαβούλευση με τον τουριστικό κλάδο, πριν αλλά και κατά την έναρξη της προγραμματικής περιόδου. Επίσης, ζητούν παράταση ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Τονίζουν δε ότι το χωροταξικό Κρήτης πρέπει να λάβει υπόψη ένα μεταβατικό στάδιο τουλάχιστον 24 μηνών, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν εκτάσεις των 10 στρεμμάτων για τουριστική χρήση.

Να μειωθεί
ΦΠΑ και τέλος διαμονής
Για τον Φ.Π.Α  και το τέλος διαμονής οι ξενοδόχοι ζητούν να αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με άλλες ανταγωνίστριες τουριστικές χώρες και πάντα να υπάρχει ανταποδοτικότητα. Το τέλος διαμονής να εισπράττεται από τον Δήμο και τα χρήματα να διαχειρίζονται από την Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου.
Διατυπώνουν ακόμα το αίτημα για εξορθολογισμό των προστίμων και τονίζουν πως η μείωση των εξοντωτικών προστίμων για μικροπαραβάσεις που κυρίως οφείλονται σε έλλειψη χρόνου και φόρτου εργασίας και όχι σε πρόθεση όπως για παράδειγμα η εκπρόθεσμη  δήλωση φόρου διαμονής, μη έγκαιρη δήλωση αλλαγής ωραρίου ή ρεπό κτλ.
Επιπλέον προτείνουν στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών πωλήσεων η προμήθεια να ορίζεται επί της καθαρής τιμής πώλησης.

Αιγιαλός
Για το θέμα του αιγιαλού οι ξενοδόχοι της Κρήτης πιστεύουν πως το σύνολο του νόμου χρειάζεται επαναξιολόγηση για να γίνει πιο φιλικός σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ζητούν νομιμοποίηση ήπιων υφιστάμενων αυθαίρετων μικροκατασκευών, όπως τα ντουλάπια και τα γκαζέπο στον αιγιαλό, αλλά και έκδοση νέας απόφασης σε διαβούλευση με τουριστικούς φορείς. Ακόμα, το τμήμα του παλαιού αιγιαλού μπροστά σε ξενοδοχειακές μονάδες να πωληθεί άμεσα στα όμορα ξενοδοχεία, δεδομένου ότι αυτή η εκκρεμότητα ταλαιπωρεί χρόνια τώρα επιχειρήσεις, ιδιώτες και Δημόσιο.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της κατάταξης και κατηγοροποίησης των ξενοδοχείων να γίνει εξορθολογισμός κριτηρίων και χρονική παράταση.
Για τα πνευματικά δικαιώματα, ζητούν να νομοθετηθεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για ύπαρξη ενός κρατικού εισπρακτικού φορέα, ο οποίος θα   διανέμει τα έσοδα στους δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Βραχυχρόνιες Μισθώσεις
Ένα θέμα που έχει σχέση με τον ανταγωνισμό αποτελούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Εκεί ζητείται η επιβολή φορολογικών και λοιπών βαρών ανάλογων με τα ξενοδοχειακά καταλύματα, αλλά και να υπάρξουν χρονικοί περιορισμοί στην διάθεση ακινήτων καθώς και τήρηση προδιαγραφών για την ασφάλεια και υγιεινή των ενοίκων.
Επιπρόσθετα στον τομέα της νομοθεσίας οι ξενοδόχοι της Κρήτης προτείνουν την αντιμετώπιση των Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ως βιομηχανικών επιχειρήσεων και θέλουν να σταματήσει η άγρα πελατών ζητώντας να εφαρμοστεί η Νομοθεσία για την άγρα πελατών (π.χ. σε χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα, κλπ.)

Ασφάλεια
Σε ότι αφορά την ασφάλεια των επισκεπτών όπου η εικόνα δεν είναι κακή στο νησί, προτείνεται να υπάρχει καλύτερη και εμφανής αστυνόμευση τουριστικών περιοχών και χώρων που συχνάζουν ξένοι επισκέπτες, προκειμένου να καλλιεργηθεί  περισσότερο η ασφάλεια του προορισμού. Παράλληλα να υπάρξει ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού στον έλεγχο διαβατηρίων στις αφίξεις εξωτερικού και τέλος να αποφασιστεί η επαναδραστηριοποίηση της Τουριστικής Αστυνομίας για την πλήρη εφαρμογή των νόμων και την προστασία των ξένων επισκεπτών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας