Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Ο καιρός στην Κρήτη: «Ανεβαίνει» το θερμόμετρο - Μέχρι πότε διατηρείται το «κύμα» ζέστης;

Παιδί, βουτιά, θάλασσαΜέχρι και 40 βαθμούς θα δείξει σήμερα το θερμόμετρο στην Ελλάδα
Αίθριος θα είναι σήμερα, Παρασκευή, ο καιρός στην Κρήτη, σύμφωνα με την Εθνική μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα 4 με 6 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη θα φτάσει μέχρι και τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος, MSc Μανόλης Λέκκας, αυτό το πολύ καλό έως αρκετά ζεστό σκηνικό του καιρού θα διατηρηθεί με υψηλές θερμοκρασίες έως και το Σάββατο, οπότε, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά, ίσως να κάνει μια επανάκαμψη το βόρειο ρεύμα πρόσκαιρα. Η επόμενη βδομάδα, πάντως, αναμένεται να είναι λίγο πιο ζεστή.
Σε επίπεδο χώρας
Σε επίπεδο χώρας πάντως, μετά από την «ανάσα» δροσιάς των περασμένων ημερών, ο καύσωνας επιστρέφει, με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει. Το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει και αύριο Παρασκευή σε ορισμένες περιοχές θα «χτυπήσει» 40άρια και θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα!
Μάλιστα, από σήμερα το θερμόμετρο θα ανέβει ακόμη περισσότερο, με την ημέρα αυτή - σύμφωνα με τα μέχρι τώρα μετεωρολογικά στοιχεία - να αποτελεί την πιο ζεστή ημέρα της εβδομάδας, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν μέχρι και τους… 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας!

(Η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας που αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής)
Προσοχή στις πυρκαγιές!
Πάντως, με αφορμή το παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται από σήμερα έως και το πέρας της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr) καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εξάπλωσης πυρκαγιών.
Η απουσία φαινομένων κατά το προσεχές διάστημα θα ενισχύσει την ξηρασία, η οποία σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους βόρειους ανέμους που θα πνέουν σε αρκετές περιοχές της χώρας και τους ανατολικούς-βορειοανατολικούς ανέμους που θα επικρατήσουν στη Δυτική Ελλάδα, θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Ακόμη και την σήμερα, οπότε το μελτέμι στο Αιγαίο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 με 6 μποφόρ, ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι υψηλός σε αρκετές περιοχές, λόγω των ζεστών και ξηρών συνθηκών.

(Βαθμός επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Παρασκευή)
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το μελτέμι που θα πνέει στο Αιγαίο θα ενισχυθεί από το Σάββατο 10 Αυγούστου και θα φτάνει τοπικά τα 7 μποφόρ, με ενδεχόμενο να προκληθούν μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Πηγή : Νέα Κρήτη


Συνολικες προβολες σελιδας