Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

ΕΚΑΒ Κρήτης: Βγάζουν σάκους τα ληγμένα φάρμακα και υλικά

ΕΚΑΒ Κρήτης: Βγάζουν σάκους τα ληγμένα φάρμακα και υλικά
Νέες αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τον φάκελο της υπόθεσης που ερευνά η Εισαγγελία Ηρακλείου
Νέες φωτογραφίες, που δείχνουν σάκους γεμάτους με ιατροφαρμακευτικά υλικά που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους και έχουν συγκεντρωθεί ύστερα από εντολή εισαγγελέα από αποθήκες του ΕΚΑΒ Κρήτης αλλά και μονάδες, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.

Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν μέρος μόνο σειράς φωτογραφιών που βρίσκονται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα, καθώς έχουν προσκομιστεί ως συμπληρωματικό στοιχείο στον φάκελο της καταγγελίας εργαζομένου ότι βρήκε ληγμένα υλικά!
Η αποκάλυψη της υπόθεσης από την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” προκάλεσε χθες νέα απάντηση από τη Διεύθυνση του ΕΚΑΒ Κρήτης, παρά το γεγονός ότι ο διευθυντής του ΕΚΑΒ, Ανέστης Κιούλπαλης, από την πρώτη μέρα του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ είχε κληθεί και είχε προβεί σε σχετικές δηλώσεις για το τι έχει συμβεί, παραδεχόμενος την ύπαρξη ληγμένων.
Την ίδια ώρα, η χθεσινή απάντηση από το ΕΚΑΒ Κρήτης, αναφερόμενη στις αποκαλύψεις της “Ν.Κ.”, έκανε λόγο για δημοσιεύματα που αναπαράγουν παλαιότερες καταγγελίες - υπενθυμίζεται ότι η καταγγελία έγινε τον Απρίλιο και ως τις 26 Ιουλίου κατέθεταν οι προϊστάμενοι της υπηρεσίας στον εισαγγελέα - αλλά και για δήθεν τάχα ληγμένα και για «διασπορά ανησυχητικών φημών», διαψεύδοντας ουσιαστικά την παραδοχή του διευθυντή από την πρώτη ημέρα ότι υπάρχουν ληγμένα, αλλά κατά την άποψή του λίγα και δεν υπάρχει κίνδυνος.
Ωστόσο οι νέες φωτογραφίες που έρχονται σήμερα στο φως δείχνουν μέρος μόνο των σάκων με τα ληγμένα υλικά στο ΕΚΑΒ τα οποία συγκεντρώθηκαν μετά την καταγγελία που έγινε τον Απρίλιο του 2019, που προκάλεσε την εντολή εισαγγελέα.
«Φήμες» λέει τώρα το ΕΚΑΒ
Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης Ανέστης Κιούλπαλης, που έχει καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο εισαγγελέας, είχε μιλήσει στη “Νέα Κρήτη” για την υπόθεση, κάνοντας λόγο για μικρή ζημιά και χωρίς κίνδυνο για τον πολίτη. Ωστόσο χθες από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) του αναπληρωτή προϊστάμενου του ΕΚΑΒ Ηρακλείου έφτασε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” απάντηση που υπογράφει «Η Διεύθυνση του ΕΚΑΒ Κρήτης», δηλαδή ο διευθυντής, ο οποίος όμως, αν και είχε ήδη μιλήσει στην εφημερίδα και είχε παραδεχτεί από την αρχή την ύπαρξη ληγμένων, τώρα λέει ότι όλα είναι «φήμες» και πως δεν υπάρχουν ληγμένα. Στη χθεσινή ανακοίνωση η αναφορά που γίνεται στα ληγμένα στην πρώτη κιόλας πρόταση δίνει την εντύπωση ότι τέτοια δεν υπάρχουν, αφού χρησιμοποιείται η φράση «ληγμένα υλικά που τάχα διαθέτει και χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ Κρήτης». Ωστόσο οι φωτογραφίες που βρίσκονται στον φάκελο της υπόθεσης που εξετάζει ο εισαγγελέας μαρτυρούν μεγάλο όγκο ληγμένων υλικών.
Ακολουθεί αυτούσια η χθεσινή απάντηση μέσα από το ΕΚΑΒ όπως εστάλη:
«Απάντηση στις καταγγελίες περί ληγμένων από τη Διεύθυνση ΕΚΑΒ Κρήτης:
Κατά τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αναπαράγουν παλαιότερες καταγγελίες περί κινδύνων από ληγμένα υλικά που τάχα διαθέτει και χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ Κρήτης. Ουδεμία περίπτωση τέτοιας έκθεσης σε κίνδυνο υφίσταται, έχει διαταχθεί ενδελεχής έλεγχος των υλικών αλλά και της τήρησης των σχετικών διαδικασιών από το Παράρτημα Κρήτης και έχει ενημερωθεί σχετικά η εισαγγελική Αρχή.
Ο μόνος αληθής κίνδυνος προκύπτει από τη διασπορά ανησυχητικών φημών για μια κρίσιμη υπηρεσία, η οποία ωστόσο στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας είναι πολύ υψηλή για να αμαυρωθεί με τόσο ευτελείς μεθόδους. Η διενέργεια σχετικής εισαγγελικής έρευνας είναι αυτονόητη υποχρέωση και ευχαρίστως αποδεκτή, δεδομένου ότι θα αποσαφηνίσει πλήρως το αβάσιμο των ισχυρισμών. Αδίκως και καταχρηστικώς προεξοφλείται το βάσιμο των καταγγελλομένων. Για τις τηρούμενες διαδικασίες και προς αποφυγή σύγχυσης σας ενημερώνουμε ότι:
Ο εφοδιασμός των ασθενοφόρων γίνεται σε μικρές συγκεκριμένες ποσότητες σε εβδομαδιαία βάση, με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο και τη μη αλλοίωση του υλικού. Είναι προφανές ότι η χρήση φαρμακευτικού υλικού γίνεται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και μόνο από τους ιατρούς του ΕΚΑΒ Κρήτης, οι οποίοι το ελέγχουνε σε καθημερινή βάση κατά την ανάληψη της υπηρεσίας τους. Το υπόλοιπο υγειονομικό υλικό ελέγχεται σε κάθε αλλαγή βάρδιας από τα πληρώματα ασθενοφόρων.
Ανέκαθεν με εντολή της Διεύθυνσης του Παραρτήματος περισυνελέγετο το υγειονομικό υλικό και το αποθηκεύαμε σε ξεχωριστό χώρο της υπηρεσίας, μη προσβάσιμο σε κανέναν πέραν του υπευθύνου της αποθήκης υλικού, του προϊσταμένου της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και του διευθυντή του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Κρήτης. Η σημερινή διοίκηση-Διεύθυνση, αναζητώντας οριστική λύση στην απόσυρση του ληγμένου ιατροφαρμακευτικού υλικού και έπειτα από επισταμένη έρευνα αγοράς, σε πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες αποκομιδής και καταστροφής ιατροφαρμακευτικών υλικών, προέβη σε επιλογή συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία παραλαμβάνει το προς καταστροφή υλικό και μας παρέχει και το αντίστοιχο δελτίο-πιστοποιητικό καταστροφής.
Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση εγγράφως και υπευθύνως.
Η Διεύθυνση του ΕΚΑΒ Κρήτης».

Πηγή : Nέα Κρήτη


Συνολικες προβολες σελιδας