Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Από την Τουρλωτή ξεκινάει το φετινό ταξίδι του «Ερωτόκριτου»

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 21.30 το βράδυ ξεκινάει το φετινό ταξίδι του «Ερωτόκριτου» από την Τουρλωτή της Σητείας. Το αριστουργηματικό έργο του Σητειακού ποιητή, παρουσιάζεται φέτος για δεύτερη χρονιά από τους απογόνους του Βιτσέντζου Κορνάρου.


Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν πέρυσι οι παραστάσεις, φέτος ο Σητειακός Ερωτόκριτος ταξιδεύει στην Ελλάδα σε μία προσπάθεια να γνωρίσει και να αναδείξει περισσότερο τον τόπο του και τον ποιητή του… Την Δευτέρα 22 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στην Καλλιθέα, την Τρίτη 23 του μήνα στον Βύρωνα, την Πέμπτη 25 Ιουλίου στην Γουμένισσα Κιλκίς, την Παρασκευή 26 στην Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 28 Ιουλίου στο Ηράκλειο. Ακολούθως στις 2 Αυγούστου στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου Χανίων, το Σάββατο 3 του μήνα στις Αρχάνες Ηρακλείου ενώ την Κυριακή 4 Αυγούστου στο Βραχάσι. Την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Αυγούστου ο Ερωτόκριτος θα παρουσιαστεί στην Σητεία και το ταξίδι του θα ολοκληρωθεί με την παράσταση της Νεάπολης (στις φυλακές) την Δευτέρα 12 Αυγούστου.

Η εναλλακτική Ορχήστρα Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας και η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας παρουσιάζουν τη μουσική – θεατρική παράσταση Ερωτόκριτος, στην οποία συμμετέχουν περίπου σαράντα μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές και χορευτές. Μία παραγωγή του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το Δήμο Σητείας, τον Δ.Ο.Κ.Α.Σ.

«Δώσαμε αγάπη και ψυχή»
Από τον τόπο καταγωγής του ποιητή, ο Ερωτόκριτος ταξιδεύει στην Κρήτη και την Ελλάδα, ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας κα Βέρα Περάκη. «Είναι μία μοναδική εμπειρία για εμάς, η δυνατότητα να ταξιδέψουμε τον Ερωτόκριτο σε όλη την Ελλάδα. Νιώθουμε πολύ περήφανοι για αυτό και ευχόμαστε να αγαπήσει ο κόσμος που θα δει την παράσταση, το θαυμάσιο αυτό έργο όσο κι εμείς. Η ομάδα του Ερωτόκριτου είμαστε μία πολύ δεμένη ομάδα κι έχουμε δώσει αγάπη και ψυχή σε αυτή την παράσταση. Είναι ίσως και η πιο ωραία περίοδος για το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας».

Τη χαρά τους για την έναρξη των παραστάσεων και την παρουσίαση του Ερωτόκριτου για δεύτερη χρονιά, εξέφρασαν τόσο ο Μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας κ. Γιώργος Φουρναράκης ο οποίος έχει και την μουσική διεύθυνση της παράστασης, όσο και ο Σκηνοθέτης αυτής κ. Νάσος Ζαγκότης.
Ανέφεραν παράλληλα ότι η φετινή παράσταση είναι διαφορετική σε σχέση με την περυσινή.

Όπως ανέφερε ο κ. Φουρναράκης σε ότι αφορά το μουσικό μέρος της παράστασης, η Ορχήστρα έχει αλλαγές και διαφορετικά όργανα. Έχουν ενσωματωθεί νέα μέλη, ενώ έχουν προστεθεί στοιχεία σε ένα συνδυασμό παραδοσιακών οργάνων και πνευστών. Επιπλέον στην παράσταση έχει ενσωματωθεί ένα καινούριο τραγούδι ενώ και η ενορχήστρωση είναι λίγο διαφορετική. Σημαντικό είναι και το γεγονός της ηχογράφησης CD με τα υπέροχα τραγούδια και τις μουσικές της παράστασης.
«Η φετινή παράσταση έχει άλλο ηχόχρωμα. Ευχόμαστε να την απολαύσει ο κόσμος. Είναι μία προσπάθεια πολλών ανθρώπων, απογόνων του Βιτσέντζου Κορνάρου κι αποτελεί για όλους εμάς μεγάλη τιμή και θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην γνωστοποίηση και την περαιτέρω ανάδειξη αυτού του θαυμάσιου έργου» σημείωσε ο κ. Φουρναράκης.

Η φετινή είναι διαφορετική παράσταση από την περυσινή όπως ανέφερε και ο κ. Ζαγκότης. Έχει διατηρηθεί το σκηνικό – εντυπωσιακό- ενώ όμοια είναι και η αισθητική της παράστασης. «Έχει όμως αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε το έργο, έχουμε αλλάξει αρκετά το κείμενο καθώς και την κατεύθυνση την οποία είχαμε πέρυσι. Γι’ αυτό εξάλλου κάναμε και εντατικές πρόβες τόσο καιρό.

Επειδή ουσιαστικά πρόκειται για ένα καινούριο – υπάρχουν στοιχεία από το παλιό – έργο. Έχουμε
πάει σε μία άλλη κατεύθυνση. Οι ήρωες μας λειτουργούσαν σε ένα συμβολικό επίπεδο, ο Ερωτόκριτος συμβόλιζε την ψυχή και για αυτό είχαμε και τις εικόνες με την πεταλούδα που ως γνωστό είναι το σύμβολο της ψυχής. Η Αρετούσα αντιπροσώπευε την αρετή την οποία έπρεπε να κατακτήσει η ψυχή προκειμένου να ολοκληρωθεί. Ήταν μία νεοπλατωνική ανάγνωση του έργου. Η φετινή ανάγνωση είναι πιο γήινη. Αντιμετωπίζουμε τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα ως ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που γίνονται αντίστοιχα άνδρας και γυναίκα, άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Πράγματι τις λαμβάνουν, κυρίως η Αρετούσα. Αντιμετωπίζουμε το έργο πιο πολύ από την σκοπιά της Αρετούσας η οποία ενηλικιώνεται, αποφασίζει για τον εαυτό της, η οποία οδηγείται στην φυλακή γιατί είναι απόφαση της να αντισταθεί σε αυτά που επιθυμεί ο βασιλιάς. Και έναν Ερωτόκριτο ο οποίος φεύγει σε ένα ταξίδι εξορίας, περιπλάνησης και ενηλικίωσης και από το οποίο επιστρέφει έτοιμος να κατακτήσει πια την Αρετούσα και να κυβερνήσουν μαζί με σοφία κι αγάπη».

Είναι μία τελείως διαφορετική προσέγγιση όπως σημείωσε ο κ. Ζαγκότης: «αντιμετωπίζουμε τους ήρωες αυτή τη φορά με όρους ψυχολογικού ρεαλισμού. Ωριμάζουν, εξελίσσονται μέσα στο έργο κι έτσι έχουμε μία διαφορετική οπτική. Είναι λίγο πιο γειωμένη η φετινή παράσταση σε σχέση με την περυσινή που καταπιανόταν περισσότερο με μεγάλα θέματα που άπτονταν κυρίως της ηθικής».

Έκανε λόγο για μία πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική διαδικασία, πολύ δύσκολη κι έντονη. Το δύσκολο κομμάτι φέτος ήταν η ενσωμάτωση νέων ανθρώπων στην παράσταση αφού η αλλαγή του έργου επέφερε και αναπλήρωση σε ανθρώπινο δυναμικό. «Ήρθαν καινούριοι άνθρωποι οι οποίοι έφεραν πολλή χαρά, όρεξη, κέφι, ζωντάνια. Έπρεπε όμως να εκπαιδευτούν από την αρχή κι αυτό είχε μία μεγάλη δυσκολία. Γιατί εμείς αυτή την στοιχειώδη εκπαίδευση την είχαμε κάνει πέρυσι από την αρχή. Κι έπρεπε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία διότι το κείμενο είναι πολύ δύσκολο. Ειδικά για νέα παιδιά να το χειριστούν και να το κάνουν δικό τους. Είναι πολύ δύσκολο να το εκφέρουν όπως πρέπει. Όμως πιστεύω ότι πήγαμε καλά με πολύ μεγάλη προσπάθεια που κατεβλήθη».

Φέτος επίσης δόθηκε έμφαση, όπως πρόσθεσε ο κ. Ζαγκότης, στην σωματικότητα, στην πιο βαθιά έκφραση των ηθοποιών με το σώμα τους «διότι όταν τα λόγια γίνουν τμήμα του σώματος, τότε μπορείς να απελευθερώσεις πολύ περισσότερα πράγματα μέσα από τα λόγια. Αλλά και να γίνει η παράσταση πιο κατανοητή σε αυτούς που δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με την κρητική διάλεκτο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο κάναμε πολύ εντατικά σεμινάρια σωματικού θεάτρου με δύο πολύ γνωστούς καλλιτέχνες, μία καταξιωμένη ηθοποιό την Ελεάνα Γεωργούλη και μία ντόπια φίλη μας θεατρολόγο συγγραφέα την Ειρήνη Δερμιτζάκη. Δουλέψαμε πολύ εντατικά στο σώμα και στον τρόπο με τον οποίο ο λόγος μετατρέπεται σε σωματική έκφραση. Ήταν μία πολύ δημιουργική διαδικασία».

Τέλος δεν έκρυψε την αγωνία του για το πώς θα αντιμετωπίσει ο κόσμος την φετινή παράσταση δεδομένου ότι πέρυσι είχε αγκαλιάσει πολύ το έργο «και πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, έχεις να συγκριθείς με τον εαυτό σου. Όμως αξίζει πραγματικά ο κόσμος που είχε δει πέρυσι το έργο να το ξαναδεί φέτος, γιατί είναι ουσιαστικά μία καινούρια παράσταση. Ελπίζουμε να συγκινήσει τον κόσμο όπως και πέρυσι ή και περισσότερο… Δεν υπάρχουν έτσι κι αλλιώς κανόνες και δίχτυα ασφαλείας σε αυτές τις περιπτώσεις κι ευτυχώς, διότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της απόλαυσης να ασχολείσαι με όλο αυτό, είναι να προσπαθείς να εκφράσεις αυτό έχεις μέσα σου, να το προσφέρεις στον κόσμο ο οποίος θα το διαχειριστεί όπως θέλει ανάλογα με το τι επιθυμεί».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας