Στο «φουλ» οι μηχανές παραγωγής για τις καλλιέργειες της εποχής
Φυτεύσεις σε διάφορα βασικά είδη διατροφής μας, όπως είναι οι
πατάτες, οι ντομάτες, τα κολοκύθια και τα αγγούρια, γίνονται ήδη την
περίοδο αυτή, τόσο σε θερμοκήπια της κάτω Μεσαράς,
όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες της υπόλοιπης Μεσαράς, με τα μηχανήματα που βάζουν οι αγρότες για να μπορέσουν να οργώσουν και να καλλιεργήσουν τη γη τους να έχουν πάρει “φωτιά” στην ευρύτερη περιοχή του Χάρακα και άλλων περιοχών στο Μονοφάτσι.
Ενδιαφέρουσες γεωπονικές συμβουλές, τόσο για τα οπωροκηπευτικά όσο και την ελιά και το αμπέλι, κατέγραψε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, σε επικοινωνία με τον γεωπόνο Μιχάλη Κουτεντάκη στον Χάρακα του νομού Ηρακλείου, ο οποίος και μας ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά αμέσως μετά το Πάσχα μπορούν πλέον οι παραγωγοί να στραφούν γενικότερα σε όλες τις καλοκαιρινές φυτεύσεις, με την ελπίδα βέβαια ομαλοποίησης των καλών καιρικών συνθηκών.
Αναλυτικότερα, ο Μιχάλης Κουτεντάκης μάς λέει ότι «κατά κύριο λόγο την περίοδο αυτή έχουμε τα ψεκάσματα σε αμπέλι και ελιά. Και μιλάμε για διάφορες ασθένειες. Και λόγω των φετινών βροχοπτώσεων έχουμε κάποια αυξημένα προβλήματα. Κύρια ασθένεια του αμπελιού για την παρούσα φάση είναι ο περονόσπορος, που είναι και η πιο επικίνδυνη ασθένεια. Μετά έρχεται το ωίδιο (χολέρα). Αυτές οι δύο είναι οι κύριες ασθένειες. Και αν έχουμε προληπτικούς ψεκασμούς την περίοδο αυτή, δε θα έχουμε πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά την ελιά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πυρηνοτρήτης, όπου κι εκεί θα χρειαστεί πάλι ένας ψεκασμός και συνήθως ψεκάζουμε βιολογικά με βάκιλο», όπως επισημαίνει ο γεωπόνος.
Σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών, ο Μιχάλης Κουτεντάκης λέει: «Ξεκινάει τώρα το καρπούζι και το πεπόνι. Μιλάμε για υπαίθριες καλλιέργειες στις δικές μας περιοχές. Σε ό,τι αφορά τις νέες φυτεύσεις στην πατάτα, έχουν ολοκληρωθεί και θα περιμένουμε την παραγωγή από τον Ιούλιο και μετά. Μπαίνει επίσης πολύ κολοκύθι»...
Πότε όμως θα “δούμε” κι εμείς οι καταναλωτές στην αγορά όλα αυτά τα αγαθά; Ο Μιχάλης Κουτεντάκης μάς λέει: «Να υπολογίζετε από τη μέρα της φύτευσης στο καρπούζι 60 με 65 μέρες. Η πατάτα ανάλογα με την ποικιλία θέλει από 90 μέχρι 120 μέρες. Η ντομάτα θέλει 60 με 65 μέρες από την ημέρα της φύτευσης. Και γενικά όλα τα κηπευτικά, με μοναδική εξαίρεση την πατάτα, από τη μέρα της φύτευσης χρειάζονται για να δώσουν παραγωγή από 60 μέχρι 65 μέρες. Από τώρα και μετά, μάλιστα, φυτεύονται τα πάντα»...
Και στο σημείο αυτό τονίζει ότι «η φετινή χρονιά ήταν πράγματι πολύ δύσκολη. Λόγω των βροχών, οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν - μόνο τώρα την τελευταία εβδομάδα που έχουν μπει οι περισσότεροι στην καλλιέργεια»...
Η αναρριχώμενη ντομάτα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Μιχάλης Κουτεντάκης για την ντομάτα που θα ξεκινήσει στο επόμενο διάστημα να φυτεύεται στην περιοχή του. «Μιλάμε για ντομάτα αναρριχώμενη, υπαίθρια. Έχει ξεκινήσει τώρα τα τελευταία χρόνια και καλλιεργείται πάρα πολύ η αναρριχώμενη ντομάτα».
Στο ερώτημά μας αν ο λόγος είναι ότι η αναρριχώμενη ντομάτα είναι πιο ανθεκτική στην τούντα, ο γεωπόνος μας απάντησε αρνητικά. «Όχι. Ανθεκτικότητα σε αυτό το έντομο δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει ανθεκτικότητα σε κανένα είδος ντομάτας. Απλά ο κόσμος κάνει την καταπολέμηση του εντόμου. Υπάρχουν φάρμακα πιστοποιημένα που χρησιμοποιούνται, σε συνδυασμό με παγίδες που τοποθετούνται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πάντως οι ζημιές είναι τεράστιες. Και αν οι ζημιές είναι μεγάλες στα θερμοκήπια, μπορεί κανείς να φανταστεί τι γίνεται στην υπαίθρια καλλιέργεια της ντομάτας»...
Στο ερώτημά μας πάντως αν είναι τα ντοματίνια πιο ανθεκτικά, ο ίδιος λέει ότι ισχύει αυτό. «Τα ντοματίνια είναι όντως πιο ανθεκτικά στην τούντα, αλλά τα αποφεύγουν οι παραγωγοί γιατί έχουν μεγαλύτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις με πάρα πολλές εργατοώρες, που αυξάνουν το κόστος»...
«Υπάρχει ενδιαφέρον και για τις ελιές»
Στο μεταξύ, ο γεωπόνος Μιχάλης Κουτεντάκης από τον Χάρακα Μονοφατσίου μάς αποκάλυψε χθες μια ευχάριστη πληροφορία. «Οι παραγωγοί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ελιά. Και αυτό ίσως έχει σχέση με το γεγονός ότι το λάδι είναι ένα προϊόν που μπορείς να το αποθηκεύσεις και να περιμένεις μια καλύτερη πορεία των τιμών στην αγορά»...
Σύμφωνα με τον ίδιο, «παρόλο που η τιμή του λαδιού έχει μια πτωτική τάση, ο κόσμος ενδιαφέρεται πάρα πολύ. Και αυτό γίνεται γιατί πιστεύω ότι είναι το μοναδικό προϊόν που αποθηκεύεται. Στο αμπέλι, ας πούμε, με που θα κόψεις το σταφύλι πρέπει να βρεις να το πουλήσεις... Ενώ το λάδι το κρατάς και το διαπραγματεύεσαι»...
Βέβαια, η χρονιά για την ελιά είναι δύσκολη. Όπως ξεκαθαρίζει, «φέτος θα πρέπει να δούμε πλέον σοβαρότερα και τα θέματα του δάκου. Η δράση του εντόμου εξαρτάται από τον καιρό. Και η αντιμετώπισή του εξαρτάται από τη δακοκτονία. Αρχές Ιουνίου θα πρέπει να κάνουμε τον πρώτο ψεκασμό. Γιατί το έντομο αυτό είναι ένα πολύ επιθετικό έντομο, το οποίο δεν μπορούμε να το καταπολεμήσουμε. Είναι μια μύγα πάρα πολύ δύσκολη. Τα χημικά σκευάσματα έχουν περιοριστεί πάρα πολύ. Και οι δολωματικοί ψεκασμοί που χρειάζονται είναι θέμα του κράτους. Εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε δολωματικό ψεκασμό, διότι μεμονωμένα ένας παραγωγός να πάει να κάνει δολωματικό, εννοείται ότι θα τραβήξει όλο τον δάκο πάνω στο λιόφυτό του. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να το κάνουν όλοι γύρω του. Και αυτό ακριβώς αναλαμβάνει να κάνει το κράτος μέσω της δακοκτονίας»...
Να υπενθυμίσουμε ότι στον δολωματικό ψεκασμό μπαίνουν φάρμακα ισχυρά μαζί με μελάσα, η οποία προσελκύει το έντομο, ενώ η ολική κάλυψη του δέντρου γίνεται με βιολογικά ή άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα. Όμως στις περιοχές που ανήκουν σε ζώνες ΠΟΠ, η ολική κάλυψη του δέντρου απαγορεύεται.
«Με τον ολικό ψεκασμό, όμως, σκοτώνουμε και διάφορα ωφέλιμα έντομα. Κι εκεί πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να κάνουμε ολική κάλυψη.
Αλλά θα τα δούμε στην πορεία με τον δάκο. Διότι το κόστος είναι τεράστιο αν πει ο παραγωγός ότι θα ψεκάσει μόνος του τις ελιές του»...
Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Κουτεντάκης μάς είπε ότι δεν έχει στα δικά του μέρη διαπιστώσει αυξημένες ασθένειες λόγω κλιματικής αλλαγής, με εξαίρεση όμως την ελιά, όπου εκεί βλέπει όντως να ισχύει. «Η ελιά έχει για παράδειγμα ένα πρόβλημα με το κυκλοκόνιο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αφού είχαμε υγρασίες πάρα πολλές. Είχαμε φέτος και άλλες ασθένειες λόγω υγρασίας, όπως είναι οι λειχήνες, ενώ η καλόκορη δεν έχει μεγάλη έξαρση. Τώρα εμφανίζεται και η βαμβακίτιδα»...
Πηγή : Νέα Κρήτη
όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες της υπόλοιπης Μεσαράς, με τα μηχανήματα που βάζουν οι αγρότες για να μπορέσουν να οργώσουν και να καλλιεργήσουν τη γη τους να έχουν πάρει “φωτιά” στην ευρύτερη περιοχή του Χάρακα και άλλων περιοχών στο Μονοφάτσι.
Ενδιαφέρουσες γεωπονικές συμβουλές, τόσο για τα οπωροκηπευτικά όσο και την ελιά και το αμπέλι, κατέγραψε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, σε επικοινωνία με τον γεωπόνο Μιχάλη Κουτεντάκη στον Χάρακα του νομού Ηρακλείου, ο οποίος και μας ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά αμέσως μετά το Πάσχα μπορούν πλέον οι παραγωγοί να στραφούν γενικότερα σε όλες τις καλοκαιρινές φυτεύσεις, με την ελπίδα βέβαια ομαλοποίησης των καλών καιρικών συνθηκών.
Αναλυτικότερα, ο Μιχάλης Κουτεντάκης μάς λέει ότι «κατά κύριο λόγο την περίοδο αυτή έχουμε τα ψεκάσματα σε αμπέλι και ελιά. Και μιλάμε για διάφορες ασθένειες. Και λόγω των φετινών βροχοπτώσεων έχουμε κάποια αυξημένα προβλήματα. Κύρια ασθένεια του αμπελιού για την παρούσα φάση είναι ο περονόσπορος, που είναι και η πιο επικίνδυνη ασθένεια. Μετά έρχεται το ωίδιο (χολέρα). Αυτές οι δύο είναι οι κύριες ασθένειες. Και αν έχουμε προληπτικούς ψεκασμούς την περίοδο αυτή, δε θα έχουμε πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά την ελιά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πυρηνοτρήτης, όπου κι εκεί θα χρειαστεί πάλι ένας ψεκασμός και συνήθως ψεκάζουμε βιολογικά με βάκιλο», όπως επισημαίνει ο γεωπόνος.
Σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών, ο Μιχάλης Κουτεντάκης λέει: «Ξεκινάει τώρα το καρπούζι και το πεπόνι. Μιλάμε για υπαίθριες καλλιέργειες στις δικές μας περιοχές. Σε ό,τι αφορά τις νέες φυτεύσεις στην πατάτα, έχουν ολοκληρωθεί και θα περιμένουμε την παραγωγή από τον Ιούλιο και μετά. Μπαίνει επίσης πολύ κολοκύθι»...
Πότε όμως θα “δούμε” κι εμείς οι καταναλωτές στην αγορά όλα αυτά τα αγαθά; Ο Μιχάλης Κουτεντάκης μάς λέει: «Να υπολογίζετε από τη μέρα της φύτευσης στο καρπούζι 60 με 65 μέρες. Η πατάτα ανάλογα με την ποικιλία θέλει από 90 μέχρι 120 μέρες. Η ντομάτα θέλει 60 με 65 μέρες από την ημέρα της φύτευσης. Και γενικά όλα τα κηπευτικά, με μοναδική εξαίρεση την πατάτα, από τη μέρα της φύτευσης χρειάζονται για να δώσουν παραγωγή από 60 μέχρι 65 μέρες. Από τώρα και μετά, μάλιστα, φυτεύονται τα πάντα»...
Και στο σημείο αυτό τονίζει ότι «η φετινή χρονιά ήταν πράγματι πολύ δύσκολη. Λόγω των βροχών, οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν - μόνο τώρα την τελευταία εβδομάδα που έχουν μπει οι περισσότεροι στην καλλιέργεια»...
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Μιχάλης Κουτεντάκης για την ντομάτα που θα ξεκινήσει στο επόμενο διάστημα να φυτεύεται στην περιοχή του. «Μιλάμε για ντομάτα αναρριχώμενη, υπαίθρια. Έχει ξεκινήσει τώρα τα τελευταία χρόνια και καλλιεργείται πάρα πολύ η αναρριχώμενη ντομάτα».
Στο ερώτημά μας αν ο λόγος είναι ότι η αναρριχώμενη ντομάτα είναι πιο ανθεκτική στην τούντα, ο γεωπόνος μας απάντησε αρνητικά. «Όχι. Ανθεκτικότητα σε αυτό το έντομο δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει ανθεκτικότητα σε κανένα είδος ντομάτας. Απλά ο κόσμος κάνει την καταπολέμηση του εντόμου. Υπάρχουν φάρμακα πιστοποιημένα που χρησιμοποιούνται, σε συνδυασμό με παγίδες που τοποθετούνται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πάντως οι ζημιές είναι τεράστιες. Και αν οι ζημιές είναι μεγάλες στα θερμοκήπια, μπορεί κανείς να φανταστεί τι γίνεται στην υπαίθρια καλλιέργεια της ντομάτας»...
Στο ερώτημά μας πάντως αν είναι τα ντοματίνια πιο ανθεκτικά, ο ίδιος λέει ότι ισχύει αυτό. «Τα ντοματίνια είναι όντως πιο ανθεκτικά στην τούντα, αλλά τα αποφεύγουν οι παραγωγοί γιατί έχουν μεγαλύτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις με πάρα πολλές εργατοώρες, που αυξάνουν το κόστος»...
«Υπάρχει ενδιαφέρον και για τις ελιές»
Στο μεταξύ, ο γεωπόνος Μιχάλης Κουτεντάκης από τον Χάρακα Μονοφατσίου μάς αποκάλυψε χθες μια ευχάριστη πληροφορία. «Οι παραγωγοί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ελιά. Και αυτό ίσως έχει σχέση με το γεγονός ότι το λάδι είναι ένα προϊόν που μπορείς να το αποθηκεύσεις και να περιμένεις μια καλύτερη πορεία των τιμών στην αγορά»...
Σύμφωνα με τον ίδιο, «παρόλο που η τιμή του λαδιού έχει μια πτωτική τάση, ο κόσμος ενδιαφέρεται πάρα πολύ. Και αυτό γίνεται γιατί πιστεύω ότι είναι το μοναδικό προϊόν που αποθηκεύεται. Στο αμπέλι, ας πούμε, με που θα κόψεις το σταφύλι πρέπει να βρεις να το πουλήσεις... Ενώ το λάδι το κρατάς και το διαπραγματεύεσαι»...
Βέβαια, η χρονιά για την ελιά είναι δύσκολη. Όπως ξεκαθαρίζει, «φέτος θα πρέπει να δούμε πλέον σοβαρότερα και τα θέματα του δάκου. Η δράση του εντόμου εξαρτάται από τον καιρό. Και η αντιμετώπισή του εξαρτάται από τη δακοκτονία. Αρχές Ιουνίου θα πρέπει να κάνουμε τον πρώτο ψεκασμό. Γιατί το έντομο αυτό είναι ένα πολύ επιθετικό έντομο, το οποίο δεν μπορούμε να το καταπολεμήσουμε. Είναι μια μύγα πάρα πολύ δύσκολη. Τα χημικά σκευάσματα έχουν περιοριστεί πάρα πολύ. Και οι δολωματικοί ψεκασμοί που χρειάζονται είναι θέμα του κράτους. Εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε δολωματικό ψεκασμό, διότι μεμονωμένα ένας παραγωγός να πάει να κάνει δολωματικό, εννοείται ότι θα τραβήξει όλο τον δάκο πάνω στο λιόφυτό του. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να το κάνουν όλοι γύρω του. Και αυτό ακριβώς αναλαμβάνει να κάνει το κράτος μέσω της δακοκτονίας»...
Να υπενθυμίσουμε ότι στον δολωματικό ψεκασμό μπαίνουν φάρμακα ισχυρά μαζί με μελάσα, η οποία προσελκύει το έντομο, ενώ η ολική κάλυψη του δέντρου γίνεται με βιολογικά ή άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα. Όμως στις περιοχές που ανήκουν σε ζώνες ΠΟΠ, η ολική κάλυψη του δέντρου απαγορεύεται.
«Με τον ολικό ψεκασμό, όμως, σκοτώνουμε και διάφορα ωφέλιμα έντομα. Κι εκεί πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να κάνουμε ολική κάλυψη.
Αλλά θα τα δούμε στην πορεία με τον δάκο. Διότι το κόστος είναι τεράστιο αν πει ο παραγωγός ότι θα ψεκάσει μόνος του τις ελιές του»...
Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Κουτεντάκης μάς είπε ότι δεν έχει στα δικά του μέρη διαπιστώσει αυξημένες ασθένειες λόγω κλιματικής αλλαγής, με εξαίρεση όμως την ελιά, όπου εκεί βλέπει όντως να ισχύει. «Η ελιά έχει για παράδειγμα ένα πρόβλημα με το κυκλοκόνιο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αφού είχαμε υγρασίες πάρα πολλές. Είχαμε φέτος και άλλες ασθένειες λόγω υγρασίας, όπως είναι οι λειχήνες, ενώ η καλόκορη δεν έχει μεγάλη έξαρση. Τώρα εμφανίζεται και η βαμβακίτιδα»...
Πηγή : Νέα Κρήτη