Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Σητεία, ξέρω μια πόλη μαγεμένη! Από τον Τάσο Μακαρώνα


Με το φεγγάρι ολόγιομο και με καλή παρέα στη Στεία θ’ ανταμώνουμε και θα περνάμε ωραία.

Στο Ανατολικότερο σημείο της Κρήτης υπάρχει ένα μέρος λιγάκι «διαφορετικό» και συνάμα ξακουστό στο πέρασμα των χρόνων, με μακραίωνη ιστορία,παράδοση και διάφορα ονόματα όπως Ητεία ή Αβνιέ ή Λιμάνι ή Σητεία, όπως είναι το σημερινό της όνομα. Η Σητεία αριθμεί περίπου 11.000 κατοίκους και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα λόφο γύρω από τον κόλπο της πόλης. Η φυσική της ομορφιά την μετατρέπει σε πόλο έλξης για τους τουρίστες κατά την θερινή περίοδο.

Πολιτισμός – Παράδοση

 Σητεία, η πόλη του Ερωτόκριτου και του Κορνάρου. Ο τόπος που γεννήθηκε, ανδρώθηκε και έγραψε ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές όλων των εποχών, το μέρος που μεγαλούργησε ο ποιητής του Ερωτόκριτου, ο Βιτσέντζος Κορνάρος.
Η μεγάλη ιστορική και πολιτισμική παράδοση του τόπου δεν περιορίζεται στον μεγάλο ποιητή, καθώς από την αρχαία Σητεία καταγόταν ο Μύσων, ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας. Η Σητεία, σαν τόπος, διακρίνεται για την πολυπολιτισμικότητα της, καθώς πολλά φύλα την κατέκτησαν στο πέρασμα των χρόνων (Ρωμαίοι, Άραβες, Ενετοί, Τούρκοι, Αιγύπτιοι) και άφησαν το στίγμα τους σ’ αυτήν ανεξίτηλα. Οι κάτοικοι της Σητείας ανέκαθεν διακρίνονταν για την αγάπη τους για τα γράμματα και τις τέχνες. Στην πόλη λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο από το 1984 με εκθέματα από το 3.500 π.Χ – 500 μ.Χ, τα οποία προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο που άνοιξε τις πύλες του το 1974 και έκτοτε συνεχίζει την έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων και τοπικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και την ρακί που αποτελεί την «αμβροσία» των Σητειακών». Ιδιαίτερης αναφοράς χρίζει το Σητειακό ελαιόλαδο, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στην Ευρώπη και τυγχάνει συνεχώς σημαντικών διακρίσεων.

Φυσική ομορφιά – Εξορμήσεις

Στην κορυφή της πόλης, που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, δεσπόζει επιβλητικά το κάστρο της Καζάρμα (Casa di arma), δίνοντας στο λιμάνι μία όψη γραφική και μια άγρια ομορφιά. Σήμερα το φρούριο χρησιμοποιείται κυρίως για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Κορνάρεια» που λαμβάνουν χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και περιλαμβάνουν θεατρικές, μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες κλπ.
Ωστόσο, αν είσαι λάτρης του καλοκαιριού, του ήλιου και της θάλασσας, τότε η Σητεία ένα value for money προορισμό για σένα, καθώς υπάρχουν αρκετές παραλίες, τόσο στο εσωτερικό της πόλης, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της, με δημοφιλέστερη αυτή στο φοινικόδασος του Βάι. Το φοινικόδασος του Βάι απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη και αναμφισβήτητα αποτελεί τον πιο «must» προορισμό για όσους αγαπούν τις εξορμήσεις σε παραλίες εξωτικές και ήρεμες. Δεν σταματάμε όμως εδώ, σε απόσταση αναπνοής από την παραλία του Βάι, βρίσκεται εκείνη της Ερημούπολης, ενώ για τους αρκετά απαιτητικούς ταξιδιώτες, μία βόλτα λίγο νοτιότερα της Σητείας θα τους οδηγήσει στον Ξερόκαμπο. Στον Ξερόκαμπο συναντά κανείς τις παραλίες με τα καταγάλανα νερά, ενώ από αυτές δεν λείπει και ο πολύ λεπτός άργυλος για τους λάτρεις του φυσικού σπα.
Ο φυσικός πλούτος της μαγικής Σητείας είναι ανεξάντλητος, αν ζήλεψες το survivor και την επιβίωση σε τόπους εξωτικούς, σου προτείνω να επισκεφτείς το κατά πράσινο φαράγγι του Ριχτη. Αφού δοκιμαστούν οι δυνάμεις και οι αντοχές σου σε ένα σαφάρι 3 χιλιομέτρων, θα απολαύσεις το έπαθλο της «ασυλίας», χαλαρώνοντας και κάνοντας μπάνιο στη λίμνη που σχηματίζει ο πανέμορφος καταρράκτης του Ρίχτη, από τον οποίο έχει πάρει και το όνομα του το φαράγγι.

Μέρος γραφικό – Κάτοικοι του γλεντιού


 Μια βόλτα στα σοκάκια και τα καλντερίμια της Σητείας, θα σου δημιουργήσει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε μία μηχανή του χρόνου που σε ταξιδεύει συνεχώς από το παρόν στο παρελθόν και αντιστρόφως, καθώς περιπλανιέσαι στα στενά της πόλης. Οι Ρωμαϊκές ιχθυοδεξαμενές στο λιμάνι, το ενετικό φρούριο Καζάρμα, τα εναπομείναντα Βυζαντινά τείχη κατά μήκους του πεζόδρομου που οδηγεί στο λιμάνι, τα ερείπια από Μινωικά ανάκτορα στη θέση Πετράς, συνιστούν ένα μέρος γραφικό με βαθιά πολιτική παράδοση.
Το πιο αξιοπερίεργο όμως που θα συναντήσεις στο μέρος αυτό είναι οι κάτοικοι του. Άνθρωποι της παρέας και του γλεντιού, που ξέρουν να διασκεδάζουν και δεν χάνουν ευκαιρία να γιορτάσουν ακόμη κι επειδή μετά από την Δευτέρα ξημέρωσε…Τρίτη! Αν δε, κατά την νυχτερινή σου έξοδο, περιπλανηθείς στα μαγαζιά κατά μήκος του λιμανιού, στις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα παραδοσιακά μας «Ρακάδικα» σίγουρα θα δοκιμάσεις τις πολύ ιδιαίτερες, παραδοσιακές ποικιλίες γεύσεων, και τα παραδοσιακά ποτά μας. Αναμφίβολα το φιλόξενο κλίμα θα σε συνεπάρει και θα «μεθύσεις» από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το αέναο κύμα αγάπης και Θέρμης που θα σε σκεπάσει θα σου μεταδώσει το μικρόβιο του έρωτα για αυτό το μέρος. Άλλωστε υπάρχει μια μαντινάδα για τον τόπο μας που λέει:
«Σητεία, πόλη ήσυχη
και στην πλαγιά χτισμένη
για τη φιλοξενία σου
εσύ’ σαι ξακουσμένη
Δρόμοι μικροί, ρακάδικα
όμορφη παραλία
την Κρήτη όταν πεθυμώ
εσύ’ σαι η αιτία».

Πηγή :  maxmag.gr

Συνολικες προβολες σελιδας