Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Διαπλάτυνση Παντέλη - Μήνυμα του Σπαντιδάκη Μανόλη

https://www.aftodioikisi.gr/wp-content/uploads/2019/04/siteia-plimmyres-320x192.jpgΘα μπορούσε να πει κανείς πως λίγο μετά από την πλημμύρα του Παντέλη θα βλέπαμε κάποιες ψύχραιμες αποτιμήσεις.
Αντ αυτού, δυστυχώς, διαβάζω προτάσεις για «λύσεις» που δε συνάδουν με αυτή καθαυτή την ευκαιρία (ναι, μπορούμε να τη δούμε ως τέτοια).

Λέω λοιπόν όχι στην «Διαπλάτυνση και κοιτοποίηση».  
Να γιατί: φέτος ζήσαμε κάποια σχετικά ακραία φαινόμενα όσο αφορά τις βροχοπτώσεις. Μετά από χρόνια άνυδρων χειμώνων, επιτέλους βροχές. Δυστυχώς το είδαμε ως κατάρα, ως θεομηνία. Δεν είναι τέτοια. Δεν «μάνισε» κανένας θεός. Απλά όπως ξέρουμε, όπως ζούμε πια, το κλίμα αλλάζει (ο εξακολουθητικός χρόνος δεν είναι φυσικά τυχαίος εδώ). Το πιθανότερο λένε οι επιστήμονες πως στο μέλλον οι βροχές θα σπανίζουν, το νησί μας σταδιακά θα ερημοποιείται . οι βροχές θα είναι σπάνιες και έντονες. Κάτι σαν αυτό που ζήσαμε, και μάλλον ακόμα εντονότερο. Πρέπει να προσαρμοστούμε.
Τότε; Διαπλάτυνση; Κοιτοποίηση;
Όχι.
Τεράστιες ποσότητες νερού χάθηκαν και εξακολουθούν να χάνονται, παρασύροντας την πιο γόνιμη γη στη θάλασσα. Η φύση αλλάζει. Ξαναλέω: Πρέπει να προσαρμοστούμε. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι ο σχετικός έλεγχος αυτών των νερών. Πώς;
Μικρά διαδοχικά φράγματα. Και φυσικά συνεπής καθαρισμός του ποταμού κάθε χρόνο. 
Με τα μικρά διαδοχικά φράγματα θα πετύχουμε επιπλέον τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Η θάλασσα έχει μπει βαθιά μέσα στον κάμπο. Η πορεία είναι σχετικά αντιστρέψιμη… ακόμη.
Αν γίνει και εξορθολογισμός στη χρήση του νερού (ζήτημα εξόχως σημαντικό επίσης) η κατάσταση θα βελτιωθεί.( Αλλαγή καλλιεργειών, ποικιλιών,περιορισμός σπατάλης …)Μιλώντας για εξορθολογισμό, φυσικά εννοώ φυσικά και  τη συνειδητοποίηση όλων, πως αν δεν προσέξουμε, σε λίγα χρόνια δε θα έχουμε νερό ούτε να πιούμε.. Και φυσικά την κουβέντα όλη αυτή την κάνει κανείς στην πιο επίκαιρη στιγμή. ΤΩΡΑ.
Και φυσικά μικρά διαδοχικά φράγματα έχουν κατασκευαστεί αλλού, σε κράτη που προνόησαν. Σε πολιτείες που δεν αντέδρασαν στη λογική: «πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι».
Οπότε, αν προβείς σε τέτοιες ενέργειες δεν θα χρειάζονται διαπλατύνσεις και κοιτοποιήσεις
Και φυσικά τα μικρά διαδοχικά φράγματα είναι οικονομικότερες κατασκευές και αποδοτικότερα σε σχέση με τα φαραωνικά φράγματα, που δυστυχώς και στο νησί μας φτιάχτηκαν. Εύχομαι να είμαι κακός προφήτης και όχι μάντης κακών μα σε λίγα χρόνια τα φράγματα αυτά θα αποδειχτούν συμφέροντα μόνο για τους εργολάβους που τα έφτιαξαν και που θα τα επισκευάζουν…ή θα τα  «ολοκληρώνουν»…
Όσο αφορά την χαμένη γόνιμη γη. Δυστυχώς  αυτό δεν διορθώνεται. Μπορεί φυσικά να χειροτερέψει με διαπλατύνσεις και κοιτοποιήσεις. (να φανταστεί κανείς πως αλλού και σε άλλες εποχές μια τέτοια πλημμύρα θα θεωρούνταν ευλογία).
χρειάζεται να απαιτήσουμε με την πιο μαζική κια απαιτητική φωνή λύση σε αυτή την κατεύθυνση.


Συνολικες προβολες σελιδας