Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Ανακοίνωση της ΚΟ Σητείας του ΚΚΕ για τις καταστροφές στο Δήμο Σητείας από την έντονη βροχόπτωση

Ανακοίνωση της ΚΟ Σητείας του ΚΚΕ για τις καταστροφές στο Δήμο Σητείας από την έντονη βροχόπτωση στις 6 Απριλίου 2019:


Είναι γεγονός ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην περιοχή μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα το Σάββατο 6 Απριλίου είναι μεγάλες και βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Είχαμε 15 απεγκλωβισμούς συμπολιτών μας και παράλληλα μεγάλες ζημιές σε λαϊκές κατοικίες, περιουσίες, σε αγροτικές και κτηνοτροφικές καλλιέργειες , στο οδικό δίκτυο που είχε συνέπεια ο Δήμος μας να χωριστεί για σχεδόν μία μέρα σε δύο κομμάτια. Από τύχη δεν βιώσαμε χειρότερες καταστάσεις.
Όσο ακραία όμως και αν ήταν τα φαινόμενα, τόσο ακραία είναι και η άποψη ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι για να αποφευχθεί το κακό. Άποψη που είναι πολύ χρήσιμη σε όσους διαχρονικά φέρουν την ευθύνη, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μέχρι και τις περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πως η ανάπτυξη που υπερασπίζονται και προωθούν  κυβέρνηση, περιφέρεια και Δήμος, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Οι επιλογές τους και προτεραιότητες τους μαρτυρούν αυτή την μεγάλη αλήθεια. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η παντελής έλλειψη για χρηματοδοτήσεις αναγκαίων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων πολιτικής προστασίας, ενώ χρήματα υπάρχουν όταν πρόκειται για τις επενδύσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μοναδικό τους μέλημα και αγωνία είναι η δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.
Εμείς λέμε ότι η έκταση των καταστροφών, θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης με ενίσχυση του δικτύου, καθαρισμό των ρεμάτων και ποταμών, ακόμα και υλοποίηση έργων που «μπαγιατεύουν» ενώ η ορθή ολοκλήρωση τους πιθανόν να περιόριζε τέτοια φαινόμενα (π.χ. λιμνοδεξαμενή της Ζου).
Με αφορμή αυτές τις καταστροφές αναδεικνύεται και για πιο λόγο πρέπει οι Σητειακοί και οι Σητειακές να έχουν σύγχρονο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο και όχι αυτό το χάλι που βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές καθημερινά, πόσο δε μάλλον σε καιρικά φαινόμενα τέτοιας έκτασης.
Ο Μακρυς Γιαλός και ο Γούδουρας υπέστησαν τεράστιες ζημιές σε σπίτια, περιουσίες, θερμοκηπιακές καλλιέργειες και τεράστια καταστροφή του αγροτικού οδικού δικτύου. Η πρόσφατη πείρα στον Γούδουρα, για αποζημιώσεις από τις καταστροφές με τον ανεμοστρόβιλο του Νοέμβρη του 2018, είναι αρνητική.
Οι εργαζόμενοι, φτωχομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σε όσους προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα αναμονής ή/και προσμονής για να κερδίσουν χρόνο ωσότου το ζήτημα «ξεχαστεί» και τη «βγάλουν» με κανα μπαλωματάκι ή με καμία προεκλογική υποσχεση και ατάκα.
Πέρα από την άμεση διαχείριση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, είναι η ώρα που πρέπει να ασκηθεί πίεση. Ο Σητειακός Λαός να διεκδικήσει:
  1. Κήρυξη του Δήμου και των πληγέντων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
  2. Άμεση και στο σύνολό τους καταγραφή των ζημιών, σε σπίτια, αγροικίες, επαγγελματικές στέγες, μικρές επιχειρήσεις, εμπορεύματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στη φυτική και ζωική παραγωγή και στο κεφάλαιο και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%).
  3. Άμεση αποκατάσταση του επαρχιακού δικτύου και του ΒΟΑΚ και ασφαλής σύνδεση με όλα τα χωριά. Άμεση και ασφαλή αποκατάσταση της πρόσβασης, της ηλεκτροδότησης, των δικτύων ύδρευσης – άρδευσης και των τηλεπικοινωνιών των πληγέντων περιοχών. Άμεσα μέτρα ανακούφισης για τη στέγαση, τη σίτιση και την ένδυση όσων έχουν ανάγκη. Εξασφάλιση στέγασης και ενίσχυσης πλημμυροπαθών, για όσο διαρκέσει η αποκατάσταση της οικίας τους.
  4. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
  5. Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και προστασίας με κατασκευή νέων, σύγχρονων τεχνικών έργων που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών, με ευθύνη του κράτους, για να μην επαναληφθούν τα ίδια.
  6.  
     Πηγή : Ανατολή 
     

Συνολικες προβολες σελιδας