Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο Δήμο Σητείας

Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θ. Πατεράκης μίλησε για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της προηγούμενης Δημοτικής αρχής σε σχέση με την πολεοδόμηση, κτηματογράφηση 3.700 στρεμμάτων σε περιοχές του τότε Δήμου Σητείας.
«Ο τρόπος πολεοδόμησης είχε ευθυγραμμιστεί με βάση νόμο που προέβλεπε αυτοχρηματοδότηση, κάτι που σήμαινε ότι οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να πληρώσουν ένα ποσό της τάξης των 3,5 εκατομμυρίων περίπου. Θα έπρεπε λοιπόν να επιβληθεί ένας επιπλέον φόρος στους πολίτες και μάλιστα σε μία εποχή μνημονιακή- από το 2011 κι έπειτα, κατά την οποία ήταν δύσκολη η πληρωμή των λογαριασμών της καθημερινότητας τους (ύδρευση, άρδευση, ρεύμα κλπ.). Ο προβληματισμός ήταν μεγάλος λοιπόν και αποφασίστηκε να “παγώσει” η διαδικασία. Αυτό το είδος της πολεοδόμησης θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί, όταν ο κόσμος είχε χρήματα».
 Για το Κολονέλο
Κατόπιν επικεντρώθηκε στο σχέδιο του Κολονέλου, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους “πάγωσε”, ενημέρωσε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. «Η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης», σημείωσε, «είχε υπογραφεί το 1995. Όταν ανέλαβε η Δημοτική Αρχή το 2011 βρήκε μία σύμβαση που αφορούσε μία συγκεκριμένη περιοχή. Υπήρχε εξ αρχής προβληματισμός για την περιοχή δεδομένου ότι έχει δύο ρέματα, του Κολονέλου και του Παντέλη. Όμως η προσπάθεια συνεχίστηκε μέχρι την κρίσιμη φάση της προώθησης για υπογραφή Π/Δ, που θα ενέκρινε την πολεοδομική μελέτη. Το Π/Δ ωστόσο δεν υπεγράφη, θεωρήθηκε μη νόμιμο, αφού δεν είχαν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που αφορούσαν την σωστή οριοθέτηση των ρεμάτων, τις παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν ώστε να μπορεί να ενταχθεί πολεοδομικά η περιοχή στο σχέδιο πόλης. Γι’ αυτό το λόγο σταμάτησε το Κολονέλο. Έγιναν υποδείξεις τότε για να γίνουν κάποιες ενέργειες που θα βοηθούσαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως ΜΠΕ για τα ρέματα, επαναοριοθέτηση τους, προτάσεις για απαραίτητα έργα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από υπερχείλιση των ρεμάτων κλπ. Είμαστε λοιπόν σε αυτή την φάση. Προσπαθούμε να κάνουμε ΜΠΕ με την υποχρέωση να κάνουμε και μία επιπλέον μελέτη, υδρολογική, που θα προβλέπει τις ποσότητες νερού που θα μαζεύονται στα ρέματα, την πορεία του νερού και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν. Δεν είναι όμως κάτι απλό. Αλλά δεν αφήσαμε το θέμα.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι το σχέδιο του Κολονέλου είχε χρηματοδότηση από το 2ο και 3ο ΚΠΣ. Με την λήξη αυτών προσπαθήσαμε να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση με πόρους του υπουργείου, κάτι που στο ξεκίνημα επετεύχθη. Όμως το υπουργείο βλέποντας ότι υπήρχαν τεράστιες δυσκολίες σταμάτησε την χρηματοδότηση της μελέτης. Με το νέο νόμο υπάρχει η δυνατότητα στο Δήμο, ολοκλήρωσης της μελέτης, αφού όμως γίνουν αυτά που πρότειναν, όταν απορρίφθηκε το Π/Δ, το οποίο κρίθηκε από το ΣτΕ μη νόμιμο για την ύπαρξη των ρεμάτων κι όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας