Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Θα πωλούν την τσικουδιά τους χωρίς μεσάζοντες οι Κρητικοί

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-06-12/tsikoudia.jpgΔεκτό ένα πάγιο αίτημα των αποσταγματοποιών με απόφαση της ΑΑΔΕ
Ανοίγει επιτέλους ο δρόμος στους αμπελουργούς της χώρας να μπορούν οι ίδιοι να παράγουν και να διακινούν αποκλειστικά τη δική τους τσικουδιά στην Κρήτη ή το τσίπουρο στην υπόλοιπη Ελλάδα και χωρίς μεσάζοντες.

Μάλιστα υποχρεούνται οι αγοραστές επιχειρηματίες να έχουν αναρτήσει τα στοιχεία των παραγωγών που τους προμηθεύουν τσικουδιά ή τσίπουρο, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ούτε τώρα αποδεκτό το αίτημα των διήμερων για δυνατότητα διακίνησης επώνυμου προϊόντος, μόνο σε χύμα μορφή, αναφέρει η απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία τροποποιείται η προηγούμενη απόφαση, σε κατεύθυνση που ικανοποιεί σχετικό πάγιο αίτημα των ίδιων των παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, στην απόφαση αυτή προστέθηκαν νέα εδάφια στο τέλος της περ. γ’ της υποπαραγράφου 8 της παρ. Ε’, με τα οποία καθορίζεται ότι το παραγόμενο από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) προϊόν απόσταξης διατίθεται αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους, είτε απευθείας με λιανική πώληση, είτε στις επιχειρήσεις που το διαθέτουν προς λιανική πώληση και κατανάλωση (επιχειρήσεις ομαδικής εστίασης και επιχειρήσεις διάθεσης αλκοολούχων ποτών), για τις οποίες μάλιστα υφίσταται η υποχρέωση να αναρτούν πινακίδα με τα στοιχεία των παραγωγών-προμηθευτών τους.
Στην εν λόγω πινακίδα θα πρέπει, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις (άρθρο 11) της υπ’ αριθ. 91354/2017 Απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), επιπλέον να αναγράφονται η νόμιμη ονομασία του προϊόντος - ήτοι «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων)» [σύμφωνα πάντοτε με τις σχετικές διατάξεις (άρθρο 3, παρ. 9) του Ν. 2969/2001] - ως και η τιμή ανά μονάδα μέτρησης.
Επισημαίνεται ότι - σύμφωνα πάντοτε με τις διατάξεις περίπτωσης γ’ της εν λόγω υποπαραγράφου 8 της παρ. Ε’ (οι οποίες διατηρούνται) - το συγκεκριμένο προϊόν (πρέπει να) διατίθεται στην κατανάλωση μόνο χύμα, χωρίς οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση, εμφιάλωση ή εν γένει προσυσκευασία, καθ’ οιονδήποτε τύπο ή τρόπο χρήση ετικετών ή αναγραφή ενδείξεων κ.λπ.
Η απόφαση επίσης καθορίζει και τις διαδικασίες για τη χρήση βιοαιθανόλης και συνθετικής αλκοόλης.
«Είναι μια θετική απόφαση»
Μιλώντας στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” , ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης, που έδωσε και στη δημοσιότητα την απόφαση αυτή, τόνισε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, που έρχεται να στηρίζει αυτό καθαυτό το προϊόν της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, την τσικουδιά δηλαδή και το τσίπουρο.
«Πάγιο αίτημα των διήμερων αποσταγματοποιών ήταν να μπορούν να πωλούν με στοιχεία ταυτότητας τα προϊόντα τους. Και στην κατεύθυνση αυτή δίνεται μια λύση, γιατί θα πρέπει στο κάθε τελικό σημείο πώλησης να αναγράφονται τα στοιχεία του αποσταγματοποιού. Εκείνο βέβαια που δεν έγινε αποδεκτό ήταν να αναγράφονται τα στοιχεία του αποσταγματοποιού πάνω στην ετικέτα. Όμως είναι μια απόφαση που βγάζει από τη μέση τους μεσάζοντες, γιατί δίνει την ευχέρεια στους ίδιους τους παραγωγούς να διακινούν το προϊόν τους»...
Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση του προϊόντος με ταυτότητα, ο Παρασκευάς Κορδοπάτης εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν εγκρίνει κάτι τέτοιο, γιατί αλλιώς η κατηγορία των μικρών αποσταγματοποιών θα πήγαινε στην κατηγορία των επιχειρηματιών και θα είχε την ανάλογη επιβάρυνση.
«Δηλαδή υπάρχει ένα καθεστώς μικρών αποσταγματοποιών, οι οποίοι παράγουν μέχρι 10 εκατόλιτρα καθαρής αλκοόλης κατ’ έτος, που είναι όμως καθεστώς καθαρών επιχειρηματιών και όχι αγροτών, όπως είναι το καθεστώς το διημέρων. Είναι γεγονός ότι, αν θα μπορούσε ο καθένας να βάζει την ετικέτα πάνω στο προϊόν του, αυτό θα επέφερε και άλλες επιβαρύνσεις στον αγρότη-αποσταγματοποιό, γιατί θα έπρεπε να τηρεί βιβλία. Θα πρέπει να παρακολουθεί τα αποστάγματα κ.λπ. Το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή, θα απαιτούσε πολύ περισσότερες υποχρεώσεις να έχει ο παραγωγός»...

«Χρειάζονται έλεγχοι»

«Είναι άλλο πράγμα ο έλεγχος ο οποίος δε γίνεται και άλλο πράγμα οι δυνατότητες που σου παρέχει η νομοθεσία», επισήμανε ο Παρασκευάς Κορδοπάτης αναφορικά με τη φοροδιαφυγή που συντελείται μέσω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών τσικουδιάς, τσίπουρου και μούστου ή κρασιού από τρίτες χώρες κυρίως, με το φαινόμενο της ελληνοποίησης που δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα. Για τις ξέφρενες εισαγωγές, η ΚΕΟΣΟΕ έχει τέτοιες πληροφορίες.
«Υπάρχουν εισαγωγές και πολλές φορές είναι γνωστά σε όλους όλα αυτά. Αλλά βλέπουμε και μια πολύ μεγάλη δυστοκία στις υπηρεσίες ελέγχου. Η ΚΕΟΣΟΕ βγάζει τα στατιστικά στοιχεία. Και με βάση τα στοιχεία αυτά, για το 2018 ήταν αυξημένες οι εισαγωγές. Και αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι η εισαγόμενη ποσότητα το 2018 ήταν αυξημένη. Και βλέπουμε μια έξαρση εισαγωγών από τη Γαλλία, που επειδή πρόκειται για σαμπάνιες είναι κάτι που μας ενοχλεί λιγότερο σε σχέση με το κρασί. Βλέπουμε επίσης ότι αυξάνονται αλματωδώς οι εισαγωγές κυρίως από τα Σκόπια και την Ιταλία, αλλά δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο διατίθενται αυτά τα κρασιά μετά στην αγορά».
Ο Παρασκευάς Κορδοπάτης εκτιμά ότι, αν δε γίνουν νέες καταστροφές στη χώρα από πλημμυρικά φαινόμενα, θα έχουμε μια καλή χρονιά για την παραγωγή των σταφυλιών σε όλες τις ποικιλίες φέτος. Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση μέσα από τη νέα ΚΑΠ να έχουμε χρηματοδοτήσεις νέων φυτεύσεων σε οινοστάφυλα και σταφιδάμπελα, ενώ ήδη υπάρχει ανάλογη δυνατότητα μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας