Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

«Μας πετάνε κάτι για να πουν ότι ενισχύεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό Λασιθίου»

Η συζήτηση σχετικά με το πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την ανάπτυξη του ΤΕΙ Κρήτης ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας χθες υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Δρακάκη.

Τον λόγο έλαβε αρχικά ο Δήμαρχος κ. Θοδωρής Πατεράκης ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά για όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες κι ακολούθως τοποθετήθηκε σε ότι αφορά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός κοινού μετώπου σε επίπεδο νομού Λασιθίου καθώς και στην κατάκτηση ενός καλύτερου αποτελέσματος – μέσα από την πανεπιστημιοποίηση με το νέο νόμο του υπουργείου- για το Λασίθι και το Δήμο Σητείας. Εξ αρχής ο κ. Πατεράκης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα στήριξης εκ μέρους συνολικά της τοπικής κοινωνίας αλλά και για την ρεαλιστική διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων.
Ενημέρωσε ακολούθως για την διαδικασία στο πλαίσιο του νέου νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι αναφορικά με την συγχώνευση των Πανεπιστημιακών – Πολυτεχνικών Σχολών και ΑΤΕΙ η οποία έχει ολοκληρωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά στην  Κρήτη δεν υπήρξε συμφωνία σε αυτή τη λογική. Μίλησε για την συγκρότηση  Επιτροπής  από τον υπουργό Παιδείας η οποία προχώρησε σε τρεις συνεδριάσεις όπου όμως δεν συμμετείχαν όλα τα μέλη της, αφού κάποια διαφώνησαν στην λογική να αποτελέσει το ΤΕΙ Κρήτης έναν τρίτο πόλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Συνοψίζοντας το πόρισμα ο Δήμαρχος Σητείας είπε ότι προβλέπει το νέο Πανεπιστήμιο που ιδρύεται πλέον στην Κρήτη να έχει  5  Σχολές και 15 Τμήματα αντί για 4 και 13 αντίστοιχα, ως τώρα. Επίσης για την δημιουργία τριών νέων Τμημάτων  και μίας  νέας  Σχολής,   Μουσικών Σπουδών ή Σχολής  Καλών Τεχνών που χωροθετείται στο Νομό Λασιθίου χωρίς να προβλέπεται πού.
Όπως τόνισε θα έπρεπε να υπάρχει το  πολιτικό θάρρος ή η  τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα να λειτουργήσει αυτή η σχολή κάτω από κάποιες προδιαγραφές οι οποίες δεν μπορεί να μπαίνουν με την λογική  του αστερίσκου. Και τελικά να διχάσει το Νομό και να μην λειτουργήσει ίσως ποτέ η Σχολή η οποία επίσης είναι αμφίβολο  αν μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε ένα χρόνο (εκπαιδευτικό προσωπικό, εξεύρεση χώρων εκπαίδευσης, σίτισης, υποδομές κλπ.)
«Μας πετάνε κάτι για να πουν ότι ενισχύεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό Λασιθίου. Κατά την άποψη μου αυτό δεν είναι απόδειξη.»
Αναφορικά με το Τμήμα της Σητείας το οποίο παραμένει,  με αστερίσκο,  αυτό σίγουρα δεν επιφέρει ικανοποίηση, αφού καταρχήν  το Τμήμα ανήκει στην Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων από την οποία φεύγει και εντάσσεται στην Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας.  Οι Σχολές αυτές είναι τετραετούς φοίτησης ενώ οι Γεωπονίας και Τροφίμων πενταετούς,  άρα μειώνεται η διάρκεια των σπουδών με ότι αυτό συνεπάγεται.  Μεταφερόμενο επίσης το Τμήμα,  στην ουσία χάνεται και η έδρα της Σχολής που ήταν στην Σητεία «και την οποία είχαμε κερδίσει μετά κόπου και βασάνων.  Υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό γιατί έγινε αυτή η αλλαγή.  Γιατί στην πρόταση που καταθέτει η Επιτροπή δεν υπάρχει μία τεκμηριωμένη απόδειξη αυτής της μετακίνησης,  καμία αναφορά.  Δεν μπορεί μία προηγούμενη Επιτροπή να μεταφέρει το Τμήμα από την Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας  που ανήκε, στη Σχολή Γεωπονίας και ξαφνικά μία άλλη Επιτροπή χωρίς καμία τεκμηρίωση να το μεταφέρει στην Σχολή πάλι Επαγγελμάτων Υγείας.  Αυτό αποτελεί κάτι που κατά την άποψη μας διευκολύνει στην συνέχεια ίσως την ευκολότερη μετακίνηση του Τμήματος από την Σητεία στο Ηράκλειο.»
Εστιάζοντας επίσης   στην παραμονή του Τμήματος, με αστεράκι δε,  τόνισε ότι αν δεν γινόταν κάποιες παρεμβάσεις δεν θα υπήρχε  το Τμήμα στην Σητεία. Ο αστερίσκος δημιουργεί έτσι κι αλλιώς προβληματισμό αφού η Επιτροπή σημειώνει ότι «η λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας στο Ηράκλειο,  δίπλα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα προσέθετε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στην ανάπτυξη και της εκπαιδευτικής δράσης του Τμήματος».
«Θέτουμε ένα απλό ερώτημα.  Να μας πουν ποιο αντίστοιχο Τμήμα του Ηρακλείου είχε καλύτερη διασύνδεση με τα τοπικά δρώμενα  και με το Νοσοκομείο από το Τμήμα που λειτουργεί στην Σητεία.  Πού υπήρχε καλύτερη συνεργασία και παροχή ερευνητικού έργου σε σχέση με το τι γινόταν εδώ, στο Τμήμα μας; Κάναμε ημερίδες,  ερευνητική εργασία,  υπάρχει συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς στην κατεύθυνση βελτίωσης της παροχής εκπαίδευσης και γνώσης στους φοιτητές του Τμήματος.  Άρα η μονοσήμαντη σύνδεση με το Νοσοκομείο είναι ένα επιχείρημα το οποίο δεν στέκει,  δεν έχει καμία επιστημονική και λογική τεκμηρίωση κατά την άποψη μου.»
Ο κ. Πατεράκης αναφέρθηκε στο νέο Τμήμα που προτείνεται να λειτουργήσει,  το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων,  στο Ηράκλειο  για το οποίο αναφέρεται ότι όταν δημιουργηθεί (2020-2021),  τότε σε συνέργεια με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας και το Τμήμα Γεωπονίας,  μπορεί να αποτελέσει  ένα κέντρο έρευνας,  ανάπτυξης κλπ.  Αυτό, όπως σημείωσε, είναι μία αντίκρουση της άποψης που εκφράζεται από την Επιτροπή. «Δεν μπορείς να λες ότι μεταφέρεις ένα Τμήμα στην Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και μετά ότι αυτό θα συνεργαστεί με τα Τμήματα που ανήκουν στην Γεωπονία. Γιατί δεν το αφήνουν να λειτουργεί στη Σητεία και να έρθει και το Τμήμα Επιστημών και Τροφίμων στη Σητεία; Αυτό θα ήταν μία απόδειξη  ότι ενισχύεται και το Λασίθι και η Σητεία καθώς κι ότι δεν υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων  μία πονηρή σκέψη,  κάποια στιγμή,  το Τμήμα της Σητείας να μεταφερθεί στο Ηράκλειο!»
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει  ανταπάντηση από την πλευρά του Δήμου στην πρόταση της Επιτροπής,  η οποία να κινείται  σε δύο κατευθύνσεις,  στην αντίθεση της μεταφοράς του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας της Σητείας στην Σχολή  Επαγγελμάτων Υγείας και στο αίτημα για την λειτουργία  του Τμήματος Επιστήμης και Τροφίμων – που θα πρέπει να συνεργαστεί με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας –  στην Σητεία.
Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση και στα όσα προβλέπει για την λειτουργία διετών  Τμημάτων Διασωστών και Ποιότητας και Διαχείρισης Επισιτισμού,  στην Σητεία λέγοντας ότι είναι θετικό, όμως θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν πρόκειται για Πανεπιστημιακές σχολές  και δεν θεωρείται το «τυράκι» για να «τσιμπήσει» η Σητεία.
«Υπάρχει μία αποδοχή σε παγκρήτιο επίπεδο ότι ο Νομός Λασιθίου έχει στερηθεί από τις μέχρι τώρα κατανομές που έχουν γίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Ήταν μία ευκαιρία για την σημερινή κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το νόμο της, να αποδείξει εν τοις πράγμασι ότι την αποδέχεται κι ότι κάνει για να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα.  Όταν έχουμε στην ουσία την ίδρυση ενός νέου Πανεπιστημίου,  έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να δώσει την μερίδα του λέοντος στο Νομό Λασιθίου.  Αντί αυτού βλέπουμε μία επανάληψη της μέχρι τώρα εικόνας που είχαμε,  να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος το Ηράκλειο,  το Ρέθυμνο, τα Χανιά. Και ξανακαταδικάζουμε έναν καταδικασμένο Νομό.  Αυτή την στιγμή παίζεται πλέον ένα πολιτικό παιχνίδι και την απόλυτη ευθύνη για την συνέχεια την έχει η πολιτική ηγεσία.  Θα πρέπει λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις,  κοινοβουλευτικές,  θεσμικές,  περιφερειακές,  με οτιδήποτε μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε να λάβει ένα μήνυμα η ηγεσία του υπουργείου,  ότι με απλές κινήσεις χωρίς να αλλοιώνουν την φιλοσοφία της πρότασης,  η Σητεία απαιτεί την ενίσχυση της περιοχής με την δημιουργία νέων Τμημάτων.»

Τοποθετήσεις συμβούλων
και εκπροσώπων φορέων
Ακολούθησαν τοποθετήσεις τόσο από Δημοτικούς Συμβούλους όσο και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων που συμμετείχαν στην συνεδρίαση.
Τοποθετήσεις έγιναν από τους Δημοτικούς Συμβούλους Χαράλαμπο Σαρίδη, Νίκο Πλακαντωνάκη, Μανόλη Φουντοραδάκη, τους Αντιδημάρχους  Παύλο Χριστοδουλάκη και Λεωνίδα Τερζή ο οποίος μάλιστα αναφερόμενος στο πόρισμα της Επιτροπής το χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό σημειώνοντας: «Η νέα δομή που προκρίνεται από τα επόμενα χρόνια και μετά, στ’ αυτιά μου αντηχεί ως τον Δούρειο Ίππο  προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα και τελικά να απομακρυνθεί το ΤΕΙ από την περιοχή της Σητείας.» Πρότεινε δε «ίσως λοιπόν θα πρέπει να διεκδικήσουμε ως Σητεία ως Λασίθι περισσότερα από αυτά που μας αναλογούν γιατί θέλουν να μας πάρουν κι αυτά που έχουμε ήδη!»
Επίσης στην τοποθέτηση του ο  Επικεφαλής  της Μείζονος Μειοψηφίας  κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης  εξέφρασε την σύμφωνη γνώμη του επί  της τοποθέτησης του κ. Πατεράκη και συμπλήρωσε αναφερόμενος στην πρόταση της επιτροπής ότι υποκρύπτονται και συντεχνιακά συμφέροντα: «Το βλέπουμε χρόνια το σχέδιο για να φύγει το Τμήμα και να πάει στο Ηράκλειο και τώρα βλέπουμε και κάποιες ντρίπλες που έχουν την μορφή την αλλαγή της Σχολής, τους αστερίσκους, την συνέργεια του Τμήματος Τροφίμων κλπ.» Εστίασε στο αίτημα για την ενίσχυση της περιοχής και του ΤΕΙ της Σητείας με την δημιουργία και δεύτερου Τμήματος και τόνισε την προσφορά  και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας στην λειτουργία και το εξαιρετικό επίπεδο που έχει επιτύχει το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Σητείας με το οποίο η τοπική κοινωνία είναι σε άμεση σύνδεση.
Στην τοποθέτηση του και ο Ανεξάρτητος Σύμβουλος κ Νίκος Καραμανωλάκης εξέφρασε την σύμφωνη άποψη του με όσα είχαν προαναφερθεί επισημαίνοντας «είναι από τα θέματα που μας ενώνουν και πρέπει να μας ενώνουν , να γινόμαστε όλοι μια γροθιά.» Εστίασε στην ανισόρροπη ανάπτυξη που υπάρχει στην Κρήτη και στον τομέα της κατανομής της  ανώτατης εκπαίδευσης και στο έλλειμμα που υπάρχει στο Λασίθι «είναι μία κατάφωρη αδικία απέναντι στο Λασίθι. Αυτό το έλλειμμα πρέπει να είναι το επιχείρημα μας να διεκδικήσουμε όχι μόνο ενίσχυση της υπάρχουσας δομής κι επιπλέον τμημάτων αλλά με συνεννόηση και σε συνεργασία με όλους τους Δημάρχους, τους φορείς και τους αιρετούς όλων των βαθμίδων να λειτουργήσουμε σαν Λασίθι.»
Τοποθετήσεις έγιναν και από τον κ. Κωνσταντίνο Αλούμπη από την Τοπική Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Σητείας, τους Προέδρους του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μάρω Νικητάκη και του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας κ. Μανόλη Αγγελάκη. Δεν έκρυψαν την αγωνία τους  και τόνισαν ότι θα πρέπει όλη η τοπική κοινωνία να διεκδικήσει με κάθε τρόπο αυτά που δικαιούται.
Σε κλίμα ομοφωνίας  το Δ.Σ. έλαβε απόφαση στην κατεύθυνση ενιαίας διεκδίκησης σε επίπεδο Νομού Λασιθίου καθώς στην αντίθεση στην πρόταση της αρμόδιας επιτροπής. Ακόμη στην κατεύθυνση της αντίθεσης για την μεταφορά του Τμήματος της Σητείας από την Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων στην Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας. Επίσης ζητά το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων να λειτουργήσει στη Σητεία.
Η απόφαση θα μεταφερθεί μέσω του Δημάρχου στις συναντήσεις που θα γίνουν με τους υπόλοιπους φορείς του Νομού καθώς και στον Υπουργό Παιδείας.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας