Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Με ξεχωριστό φάκελο διεκδικούν οι αγρότες της Κρήτης τις αποζημιώσεις τους

Αγρότες επιδοτήσεις
Κλιματική αλλαγή, αποζημιώσεις και δακοκτονία στο επίκεντρο σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης  

Με ξεχωριστό φάκελο από τον ενιαίο ολόκληρης της χώρας θα προχωρήσει η Κρήτη στις διεκδικήσεις αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ζημιές στην καλλιέργεια της ελιάς από την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, με δεύτερη συνολική πρότασή της, η Κρήτη θα διεκδικεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ένα νέο κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ πλήρως εναρμονισμένο με τις ανάγκες των ελαιοπαραγωγών, ενώ θα υπάρχει και τρίτη πρόταση για την αλλαγή της δακοκτονίας.
Ουσιαστικά, δηλαδή, θα δημιουργηθούν τρεις φάκελοι, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα χθες, σε ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, των αντιπεριφερειαρχών και όλων των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων στο νησί.
Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ότι «η απόφασή μας να φτιάξουμε δικό μας φάκελο για την κλιματική αλλαγή ως Κρήτη είναι πολύ σημαντική. Διότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει φτιάξει έναν συνολικό φάκελο για όλη την Ελλάδα, χωρίς να πάρει στοιχεία καν από τις υπηρεσίες της Κρήτης. Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο φάκελος δε θα έχει τύχη, διότι δεν μπορεί η Κρήτη, που έχει ένα σωρό ιδιαιτερότητες στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, να συμπεριληφθεί στο σύνολο της Ελλάδας»...
Έτσι, η συμφωνία ήταν για τον κάθε φάκελο με τις προτάσεις της Κρήτης να δημιουργηθεί και από μία επιτροπή. Η μια επιτροπή θα ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή, η άλλη με την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η τρίτη επιτροπή θα ασχοληθεί με τη δακοκτονία.
Για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μάς είπε: «Οι προτάσεις που θα κάνουμε θα αναφέρονται στον τρόπο αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών για διάφορα παθογόνα της ελιάς που σήμερα δε συμπεριλαμβάνονται στα αίτια των αποζημιώσεων. Και θα δούμε πώς μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή με το αρμόδιο υπουργείο. Μια άλλη ομάδα θα χειριστεί το θέμα της δακοκτονίας, που έχει να αλλάξει από το 1951. Και πρέπει να αλλάξει μέσα στα πλαίσια που εμείς θέλουμε, ώστε ο νόμος να είναι λειτουργικός. Και για να γίνει λειτουργικός θα πρέπει τα χρήματα να οδηγούνται στις Περιφέρειες. Και η Περιφέρεια η ίδια να μπορεί να οδηγείται στη διαδικασία της γρήγορης αντιμετώπισης των ασθενειών».
Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μάς είπε πως η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει και πολλά άλλα προβλήματα. «Κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο η ανομβρία. Κλιματική αλλαγή είναι και οι πλημμύρες. Κλιματική αλλαγή είναι οι ανεμοστρόβιλοι. Κλιματική αλλαγή είναι η αύξηση της θερμοκρασίας. Κλιματική αλλαγή είναι οι καύσωνες»... Ο ίδιος μάλιστα αποκαλύπτει πως, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πρώτα η ίδια η Γερμανία έχει δώσει αποζημιώσεις στους δικούς της αγρότες.
Σύντομα, εξάλλου, αναμένεται να γίνει και συνάντηση των αγροτών της Κρήτης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, στην Αθήνα. Ήδη έχει κλειστεί ραντεβού για τις 11 του τρέχοντος μηνός.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
«Η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη»
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, δήλωσε από την πλευρά του πως «η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη. Ασφαλώς είναι δεδομένες οι επιπτώσεις που έχουμε πάνω στα συστήματα παραγωγής, άρα και στη φυτική παραγωγή. Και αποφασίστηκε να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας που θα κάνουν αυτές τις έρευνες και ασφαλώς να δούμε πώς μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που πληρώνουν τελικά το κόστος. Άρα είναι μια προσπάθεια συνολική, για να δούμε συνολικά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».
Για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο Αλέκος Στεφανάκης μάς είπε ότι «κάθε χώρα που σέβεται το παραγωγικό σύστημα του πρωτογενούς τομέα, το οποίο δουλεύει και υποστηρίζει το ανελαστικό αγαθό του ανθρώπου που είναι το τρόφιμο και δουλεύει και πάνω στη διαχείριση του περιβάλλοντος, ασφαλώς έρχεται και προστατεύει τα συστήματά της. Δεν τα αφήνει στο έλεος του Θεού»...
Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης ανέφερε ότι «για τη δακοκτονία ζητάμε να μη χρειάζονται οι 40 υπογραφές και τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία κάθε φορά για να κάνουμε το έργο. Θέλουμε να έρχεται στην Περιφέρεια Κρήτης όλο το κονδύλι, να εμπλακούν οι Δήμοι αλλά και οι Τοπικές Κοινότητες, για να μπορούμε να έχουμε και καλύτερη εποπτεία και καλύτερη εργολαβία. Γιατί στο μικροκλίμα που δημιουργείται σε κάθε κοινότητα ξεχωριστά μπορούν να χρειαστούν παραπάνω ψεκασμοί ή λιγότεροι».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας