Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Διακίνηση σκύλων από το νομό Λασιθίου στη Γερμανία, ποιοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση


https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2017/01/66-2-696x459.jpg
Τα σκυλιά ήταν ιδιοκτησίας του Δήμου Σητείας

Στις 24 Ιανουαρίου 2019 ο Έλληνας κτηνίατρος του αεροδρομίου του Ντίσελντορφ της Γερμανίας καλείται να ελέγξει 10 σκυλιά που έχουν φτάσει στο αεροδρόμιο συνοδευόμενα από δύο άτομα που ταξιδεύουν από την Κρήτη.
Όπως διαπιστώνει, τα σκυλιά φτάνουν χωρίς πιστοποιητικό Traces (Ευρωπαϊκό  Υγειονομικό Πιστοποιητικό για εμπορικές μετακινήσεις ζώντων ζώων και Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης) κι έχουν αποστολέα φιλοζωικό σωματείο με έδρα την Σητεία.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο κτηνίατρος επικοινωνεί τηλεφωνικά με το Τμήμα Κτηνιατρικής  της ΠΕ Λασιθίου και μιλά με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο και συνάδελφο του Στάθη Γραφανάκη. «Ερωτήθηκα αν γνωρίζω κάτι για την μετακίνηση αυτή και απάντησα αρνητικά», μας λέει ο κτηνίατρος, στον οποίο απευθυνθήκαμε για να μάθουμε αν είχε υπόσταση η αναφορά που έγινε σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ μεγάλου αθηναϊκού καναλιού (ΑΝΤ1) για πρόβλημα με παράνομη διακίνηση ζώων στο εξωτερικό από τον Άγιο Νικόλαο. Τελικά, ήταν μεγάλη η έκπληξη που δοκιμάσαμε όταν διαπιστώσαμε πως το θέμα ήταν μεγάλο και σημαντικό κι έχει επιβεβαιωθεί, επίσημα η παράνομη διακίνηση από τις υπηρεσίες.
Μετά την τηλεφωνική επαφή που είχε ο Λασιθιώτης κτηνίατρος με τον συνάδελφο του από τη Γερμανία, είχε το μεσημέρι της ίδιας μέρας και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Δήμο Σητείας με συνημμένο «κτηνιατρικό πιστοποιητικό» που είχε συνταχθεί από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Σητείας και υπογραφεί από αρμόδιο αντιδήμαρχο Σητείας με την προτροπή να υπογραφεί και από τον ίδιο προκειμένου τα ζώα να αποδεσμευτούν από το αεροδρόμιο και να παραληφθούν από την Γερμανική οργάνωση στην οποία απευθύνονταν.
«Από τον έλεγχο που πραγματοποίησα μόλις έλαβα το μήνυμα από τον Δήμο Σητείας διαπίστωσα πως από τα δέκα ζώα που είχαν πάει στην Γερμανία μόνο τα τρία από αυτά είχαν καταχωρηθεί στην βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ιδιοκτήτη τον Δήμο Σητείας. Για κανένα από τα ζώα αυτά δεν υπήρχε πράξη υιοθεσίας την στιγμή της άφιξης τους στο αεροδρόμιο του Dusseldorf, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την κτηνιατρική υπηρεσία του αεροδρομίου του Ντισελντόρφ την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019», εξηγεί ο κ. Γραφανάκης.
Τέσσερις μέρες μετά ενημερώθηκα από τον συνάδελφο του της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του αεροδρομίου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πως έφτασαν σε αυτούς εκ των υστέρων τα εξής δύο έγγραφα: 1. Χειρόγραφο πιστοποιητικό Traces υπογεγραμμένο από ιδιώτη κτηνίατρο. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως πιστοποιητικά Traces εκδίδονται μόνο από επίσημο κτηνίατρο και μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μεταχρονολογημένης έκδοσης του όπως προβλέπει η σχετική οδηγία. Αυτό, σύμφωνα με την άποψη της κτηνιατρικής υπηρεσίας αφορά παραχάραξη του πιστοποιητικού. Επίσης, στη Γερμανία έφτασε πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τον αντιδήμαρχο Σητείας αλλά και τον ίδιο πάλι ιδιώτη κτηνίατρο που πιστοποιούν πως και τα δέκα σκυλιά ήταν ιδιοκτησίας του Δήμου Σητείας και είχαν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την μετακίνηση τους, ενώ στον έλεγχο  που είχε γίνει στις 24 Ιανουαρίου 2019 μόνο τρία από τα δέκα ζώα ήταν καταχωρημένα στην βάση δεδομένων με ιδιοκτήτη τον Δήμο και κανένα από αυτά δεν είχε υιοθετηθεί  σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο του σχετικού νόμου. «Επομένως και από πλευράς του φιλοζωικού σωματείου υπήρξε προσπάθεια να μετακινηθούν παράνομα τα ζώα. Βέβαια πρέπει να πούμε πως ο Δήμος έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητες σε φιλοζωικό σωματείο με συμφωνητικό συνεργασίας τον περασμένο Οκτώβριο», τόνισε ο κ. Γραφανάκης.
Μετά τα παραπάνω το Τμήμα Κτηνιατρικής Λασιθίου προχώρησε άμεσα στην συγκρότηση επιτροπής επιβολής προστίμων και έχει καλέσει σε ακρόαση τόσο το φιλοζωικό σωματείο Σητείας, όσο και τον ιδιώτη κτηνίατρο. H συνεδρίαση της Επιτροπής έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή και μέχρι τότε έχει ενημερωθεί τόσο η Δικαιοσύνη όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Να σημειωθεί τέλος πως η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Ντίσελντορφ επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο (4.000 ευρώ περίπου) και παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης με την διάθεση των σκυλιών σε ανάδοχες οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας