Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Έξι δημότισσες «υιοθέτησαν» ένα δρόμο και τον καθαρίζουν οι ίδιες

Άξια αναφοράς είναι η κίνηση μιας ομάδας πολιτών στην περιοχή της Σητείας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μια ομάδα έξι γυναικών αποφάσισε να «υιοθετήσει» έναν δρόμο της περιοχής και να τον «καθαρίζει» μία ή και περισσότερες, εάν χρειαστεί, φορές το μήνα. Ο λόγος για τον δρόμο από την γέφυρα του ξενοδοχείου Sitia Beach -παραλιακός της Σητείας- μέχρι την Αγιά Φωτιά.

Όπως μας είπαν οι εθελόντριες Γωγώ Φραγκιαδάκη, Διαμάντη Δασκαλάκη, Βίκη, Νικολέτα Ανδρεαδάκη και Κατερίνα Σταμματελάτου, που απαρτίζουν την ομάδα, μια φορά -συνήθως κάθε Τρίτη- τον μήνα καθαρίζουν τον συγκεκριμένο δρόμο από τα απορρίμματα, που υπάρχουν στα δεξιά και στα αριστερά του. Απορρίμματα, όπως πλαστικά και άλλα που είτε κάποιοι πετούν από τα αυτοκίνητα τους, είτε μεταφέρει από τους κάδους ο αέρας.
Πρόκειται εξάλλου για ένα πολυσύχναστο δρόμο, «τουριστικό» όπως ανέφεραν, αφού συνδέει τη Σητεία με το Βάι.
«Δεν μας αρέσει να τον βλέπουμε βρώμικο και αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε το δρόμο αυτό. Είναι εξάλλου ένας θεσμός, που υπάρχει σε πολλές πόλεις. Δηλαδή, ομάδες πολιτών υιοθετούν τμήματα μιας πόλης και προσπαθούν να τα διατηρήσουν όσο γίνεται πιο καθαρά», εξήγησαν οι εθελόντριες.

Ευαισθητοποίηση
των συμπολιτών τους
Σημείωσαν ότι πρόκειται για μια συμβολική κίνηση περισσότερο στην κατεύθυνση ευαισθητοποίησης του κόσμου, «να βλέπει τί κάνουμε και την επόμενη φορά να το σκεφτεί περισσότερο, αυτός που συνηθίζει να πετάει στο δρόμο σκουπίδια», όπως είπαν.
Πρόσθεσαν ότι από την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια τον περασμένο Οκτώβριο, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.
Στην αρχή βέβαια, η εικόνα των εθελοντριών που μάζευαν σκουπίδια από τον δρόμο «ξένισε» κάποιους, ενώ αποτέλεσε και αφορμή για κοροϊδευτικά σχόλια από άλλους- ευτυχώς λίγους, όπως ανέφεραν.
Στην πορεία όμως, η πλειοψηφία των πολιτών είπε «μπράβο», είναι σωστή κίνηση, όπως τόνισαν. Κάποιοι μάλιστα θέλησαν να βοηθήσουν, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι παραδέχθηκαν πόσο λάθος είναι να πετάνε απορρίμματα στο δρόμο.

Άλλαξε η εικόνα του δρόμου
Η εικόνα επίσης του συγκεκριμένου δρόμου άλλαξε. Ενώ όταν ξεκίνησε η δράση, οι εθελόντριες συγκέντρωναν περίπου 50 μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών, σταδιακά ο αριθμός τους μειώθηκε αισθητά. Στην τελευταία εξόρμηση συγκεντρώθηκαν μόλις 5 και αυτό, όπως αναφέρθηκε, λόγω του ανέμου κυρίως που μετέφερε σκουπίδια στο δρόμο, από την πτώση κάδου σε κάποιο σημείο.
Όπως επεσήμαναν, είναι καλό όλοι οι πολίτες να είναι ενεργοί και να κάνουν πράγματα αν μπορούν. Δεν μπορεί ο Δήμος και οι υπηρεσίες να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν όλες τις «ζημιές» των πολιτών.
«Ο καθένας μας πρέπει να προσπαθήσει και να βοηθήσει να προσφέρει στον τόπο του. Υπάρχουν και ευχόμαστε να αυξηθούν τέτοιες ομάδες στην Σητεία. Άνθρωποι που κάνουν τον περίπατο τους για παράδειγμα και στον περιφερειακό του αεροδρομίου και συγχρόνως καθαρίζουν σημεία της πόλης. Μακάρι να γίνει ένα κίνημα με τη δημιουργία ομάδων, που να υιοθετήσουν ένα κομμάτι και να φροντίζουν να είναι όσο γίνεται πιο καθαρό», κατέληξαν.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας