Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Mπλόκο αγροτών με ουρά από τρακτέρ στα Πραιτώρια

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2019-01-28/trakter.jpg
«Όποιος πούλησε το λάδι του 4 ευρώ να μείνει σπίτι του» διαμηνύουν οι αγρότες
Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και στην Κρήτη καθώς στήθηκε την Κυριακή το πρώτο μπλόκο στα Πραιτώρια Ηρακλείου, ενώ σχεδιάζεται και πανχανιώτικο συλλαλητήριο.

Όπως τονίζουν οι αγρότες από τα Πραιτώρια «Ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε κάτι είναι ο αγώνας. Καλούμε τη μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής να μας στηρίξει».
«Όποιος πούλησε το λάδι του 4 ευρώ να μείνει σπίτι του»
«Όποιος πούλησε το λάδι του 4 ευρώ να μείνει σπίτι του και να χαρεί τα χρήματα του, διαφορετικά να ενισχύσει τον αγώνα που δίνουμε» λέει στον 98.4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.

«Το τέλος των μικρομεσαίων αγροτών έρχεται με την ακολουθούμενη Αγροτική Πολιτική. Ζητάμε από την κυβέρνηση όπως λύνει τα μεγάλα προβλήματα (Εθνικά-Μνημόνια) να λύσει και τα δικά μας, διαμηνύει μέσω του 98.4 ο πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης.


Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ανακοίνωση του Μπλόκου των Πραιτωρίων:
"Χαιρετίζουμε τη μικρομεσαία αγροτιά που βγαίνει από άκρης σε άκρη της Ελλάδας στα μπλόκα του αγώνα! Από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο, από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη, από τα Χανιά και τα Ανώγεια μέχρι το Τυμπάκι, και εδώ στα Πραιτώρια, η μικρομεσαία αγροτιά τιμά τους αγώνες της και την αξιοπρέπειά της! Ορθώνει ανάστημα και φωνάζει: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΗΤΗ!
Είμαστε συντονισμένοι πανελλαδικά με όλα τα μπλόκα, με χιλιάδες συναδέλφους, μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Έχουμε αποφασίσει μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους μας ενιαία κατεύθυνση της πάλης μας για επιβίωση ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που μας χτυπάνε, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που θεωρεί τον μικρό κλήρο «διαρθρωτικό πρόβλημα» της ελληνικής γεωργίας, αβαντάρει μονοπώλια και μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες!

Φέτος, έχουμε ακόμα χειρότερη εξέλιξη με το αίσχος των χαμηλών τιμών στο λάδι. Το τελευταίο διάστημα επιταχύνεται η συγκέντρωση μεταποίησης/εμπορίας/τυποποίησης του λαδιού στον νομό και στην περιφέρεια, από μια χούφτα μεγαλεμπορικές επιχειρήσεις, είτε με όρους μονοπώλησης της αγοράς, είτε κρατώντας εμάς τους παραγωγούς σε ομηρία για την απορρόφηση της παραγωγής. Με «κόλπα» χαρακτηρίζουν το λάδι κατώτερης ποιότητας, όξινο, το αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω και από το κόστος παραγωγής, μας λένε ότι φταίει η κακή χρονιά, ο δάκος, η ανομβρία, η υπερπαραγωγή της Ισπανίας. Το ίδιο βιώσαμε φέτος με τα σταφύλια, οινοποιήσιμα και επιτραπέζια, τα οποία αγοράζουν ως «βιομηχανικά»!
Οι περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι οδηγήθηκαν στη φτωχοποίηση, μέσα από αυτές τις πολιτικές, και τώρα για να καλλιεργήσουν δανείζονται χρήματα και παίρνουν εφόδια, με τα γνωστά επακόλουθα, από τους μεγαλέμπορους - βιομήχανους. Οι τιμές των προϊόντων είναι υπόθεση μιας δράκας μεγαλεμπόρων - βιομήχανων, που μας κρατούν όμηρους ή δε μας πληρώνουν. Κινδυνεύουμε, όσοι έχουμε να λαμβάνουμε από την πρώην «Ένωση Πεζών», αφού οι κυβερνήσεις με τους νόμους που ψηφίζουν ή διατηρούν, αβαντάρουν τις τράπεζες να μας κουρέψουν τα χρέη για παλιές σοδιές! Το εισόδημά μας δεν προστατεύεται από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από Δήμους/εφορίες/τράπεζες, ακόμα και η τροπολογία που κατάθεσε η κυβέρνηση για το ακατάσχετο, μόνο μετά την πίεση των κινητοποιήσεων, είναι μια κοροϊδία! Οι τράπεζες δεσμεύουν ακόμα και επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για χρέη άρδευσης προς τους Δήμους. Έχουμε υποστεί καταστροφές στην παραγωγή από δάκο, ανομβρία, χαλαζόπτωση, με τον ΕΛΓΑ να μη δίνει δεκάρα, παρά το ότι μας χαρατσώνει!

Τα προβλήματά μας τα ξέρουν οι κυβερνήσεις, αφού οι πολιτικές τους είναι που δυσκολεύουν μέρα με τη μέρα τη δυνατότητά μας να παράγουμε στη γη μας και να ζούμε τις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια! Ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε κάτι είναι ο αγώνας! Ό,τι κατακτήθηκε ως τώρα ήταν μέσα από αγώνες. Καλούμε τη μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής μας, τους εργάτες, τον λαό της περιοχής μας, να ακουμπήσει στο μπλόκο, να μας στηρίξει, να πάρει και ο ίδιος κουράγιο για να διεκδικήσει τις δικές του ανάγκες!

ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΩΝ ΠΡΑΙΤΩΡΙΩΝ!"

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας