Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Όχι άλλες μπαλοθιές - Το «έθιμο»που σκοτώνει στην Κρήτη

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2019-01-04/oplo_me_araxni.jpg «Το όπλο δεν αποτελεί δείγμα ανδρείας», λένε οι ειδικοί
Δημόσια κατακραυγή και έντονο προβληματισμό προκαλούν τα δύο περιστατικά τραυματισμού από μπαλοθιές στην Κρήτη με θύματα έναν 57χρονο άνδρα στο Γάζι Ηρακλείου και μια 27χρονη κοπέλα στα Χανιά, με διαφορά λίγων ημερών το ένα από το άλλο.


Και τα δύο θύματα έμελλε να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές όταν δέχτηκαν αδέσποτη σφαίρα ενώ βρίσκονταν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, με συνέπεια να μπουν σε μεγάλες περιπέτειες και να καταλήξουν στο νοσοκομείο.
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι τα μοναδικά περιστατικά τραυματισμού από το κατακριτέο φαινόμενο των μπαλοθιών, που πολλές φορές στο παρελθόν έχει αποδειχτεί φονικό στερώντας τις ζωές δεκάδων ανθρώπων. Φαινόμενο που, ειδικά στην Κρήτη, παρά το ότι προκαλεί οργή, δυστυχώς “καλά κρατεί”...
Τις προηγούμενες δεκαετίες τα κρητικά γλέντια θύμιζαν... πόλεμο. Τα τελευταία χρόνια τείνει μεν να γίνει αντιληπτό ότι οι άσκοποι πυροβολισμοί δεν είναι ούτε ένδειξη ανδρισμού, ούτε διασκέδασης, αλλά απαιδευσιάς και ανευθυνότητας, με τον αριθμό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους να μην είναι αμελητέος, παρ’ όλα αυτά το φαινόμενο των άσκοπων πυροβολισμών δεν έχει εκλείψει τελείως στις μέρες μας, με μια μικρή μερίδα Κρητικών να ακολουθεί ακόμα αυτή την ανεπίτρεπτη και άκρως επικίνδυνη συνήθεια με τις μπαλοθιές και τις “αδέσποτες” σφαίρες να αποτελούν μεγάλη “πληγή” για την Κρήτη.
Τραυματίστηκε 27χρονη
Πέπλο μυστηρίου έχει απλωθεί τις τελευταίες ώρες γύρω από την υπόθεση τραυματισμού από μπαλοθιά 27χρονης στα Χανιά. Οι αρμόδιες Αρχές εξετάζουν με πολλή προσοχή την καταγγελία της κοπέλας, η οποία υποστηρίζει ότι τραυματίστηκε πιθανότατα από μπαλοθιές σε κοινωνική εκδήλωση.
Το περιστατικό, σύμφωνα με την ίδια, εκτυλίχθηκε πριν από μερικές ημέρες. Η 27χρονη φέρεται να αντιλήφθηκε με καθυστέρηση τον τραυματισμό. Η ίδια μετά από αυτό απευθύνθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, ενώ η υπόθεση για το πώς δέχτηκε τη σφαίρα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της, εξετάζεται από την Αστυνομία, η οποία ενημερώθηκε αρκετές μέρες μετά το περιστατικό.
Το πρώτο περιστατικό
Ωστόσο το παραπάνω δεν είναι το μόνο περιστατικό μπαλοθιών που σημειώθηκε με την έλευση του νέου έτους. Ένα ακόμα περιστατικό εκτυλίχθηκε τις προηγούμενες μέρες, όταν “φτηνά” τη γλίτωσε ένας 57χρονος Κρητικός ο οποίος το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς τραυματίστηκε από σφαίρα, την ώρα που κατευθυνόταν στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ισχυρίζεται, φαίνεται να δέχτηκε... αδέσποτη σφαίρα στον ώμο του. Η φράση “είχε τύχη βουνό” ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωσή του, με τη σφαίρα που του ήρθε από το πουθενά να καρφώνει στον ώμο του...
Ένιωσε κάψιμο
Το συμβάν σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Γαζίου. Ο “πρωταγωνιστής” της απίστευτης αυτής ιστορίας βρισκόταν το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς σε συγγενική του οικία, προκειμένου να γιορτάσει οικογενειακά την αλλαγή της χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που ο 57χρονος άνδρας αποχωρούσε από το συγγενικό σπίτι και λίγο πριν μπει στο αμάξι του, ένιωσε ένα έντονο κάψιμο στον ώμο του. Το κάψιμο δεν υποχωρούσε και λίγο αργότερα διαπίστωσε ότι αιμορραγούσε!
Όπως είναι λογικό, ο 57χρονος αναστατώθηκε, καθώς δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί. Ενημέρωσε τους συγγενείς του, οι οποίοι τον μετέφεραν τάχιστα στο εφημερεύον νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 57χρονος φέρεται να δέχτηκε σφαίρα από πυροβόλο όπλο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φορά της σφαίρας ήταν από πάνω προς τα κάτω, γεγονός που - κατά πάσα πιθανότητα - μαρτυρά ότι επρόκειτο για άσκοπο πυροβολισμό. Ευτυχώς, πάντως, η “αδέσποτη” σφαίρα που έπληξε τον 57χρονο δεν τον τραυμάτισε σοβαρά.
Ο τραυματίας διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Από εκεί, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αποχώρησε χωρίς να του αφαιρεθεί η σφαίρα που είχε δεχτεί. «Ο τραυματίας ήρθε στο νοσοκομείο μας και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Εκεί οι γιατροί έκριναν ότι δε χρειάζεται να παραμείνει για νοσηλεία και αναχώρησε πεζός, όπως άλλωστε έφτασε στο ΠΑΓΝΗ», ανέφερε ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Φανιουργιάκης. Η Αστυνομία έχει ήδη ενημερωθεί για το περιστατικό και έχουν ξεκινήσει έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Όπως και να έχει πάντως, η σκέψη ότι το βλήμα είχε καρφωθεί στο σώμα του 57χρονου προκαλεί τρόμο τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του, που από τη μια στιγμή στην άλλη έζησε στιγμές αγωνίας βλέποντας τον δικό της άνθρωπο να αιμορραγεί εξαιτίας μιας σφαίρας που παραμένει μέχρι και τώρα στο σώμα του.
Συχνό φαινόμενο στην Κρήτη
Δυστυχώς, οι άσκοποι πυροβολισμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Κρήτη. Σε εορταστικές περιόδους (π.χ. Πάσχα ή Πρωτοχρονιά), αλλά και σε οικογενειακές “χαρές”, όπως είναι οι γάμοι και τα βαφτίσια, ακόμη και στις μέρες μας, αρκετοί συντοπίτες μας ρίχνουν μπαλοθιές για το... καλό. Μια πράξη που όμως, όπως έχει αποδειχθεί, μπορεί να φέρει μεγάλο κακό, καθώς έχουν καταγραφεί και θάνατοι από μπαλοθιές.
Να θυμίσουμε πως, τον Νοέμβριο του 2017, μια 44χρονη γυναίκα τραυματίστηκε από “αδέσποτη” σφαίρα την ώρα που καθόταν αμέριμνη στην αυλή του σπιτιού της, στα Σφακιά! Η 44χρονη δεν κινδύνεψε, ωστόσο χρειάστηκε να διακομιστεί για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
Ήταν Πάσχα του 2014, οπότε και ο 25χρονος Γιώργος Γυπαράκης τραυματίστηκε θανάσιμα από μπαλοθιά στην Ασή Γωνιά Χανίων, βυθίζοντας σε ανείπωτο πένθος την ευρύτερη περιοχή. Αξίζει να τονίσουμε, πάντως, ότι το “έθιμο” των άσκοπων πυροβολισμών δεν... ευδοκιμεί μόνο στην Κρήτη: Τον Ιούνιο του 2017, ένας 11χρονος μαθητής τραυματίστηκε θανάσιμα από αδέσποτη σφαίρα - η οποία όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια προήλθε από γλέντι που γινόταν σε γειτονικό σπίτι - την ώρα που βρισκόταν στην αυλή του σχολείου του, στο Μενίδι της Αττικής.
«Κακή συνήθεια, που πρέπει να εκλείψει»
Την ανάγκη να καταλάβουν πλέον μικροί και μεγάλοι ότι οι μπαλοθιές δεν είναι ένδειξη ανδρισμού τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Νικολακάκης, ο οποίος συμμετείχε στην κίνηση που είχε γίνει προ καιρού για την καταπολέμηση του φαινομένου. Ο ίδιος μάλιστα, υπογραμμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα έχουν μειωθεί, σημείωσε πως ωστόσο «πρόκειται για μια κακή συνήθεια που πρέπει να εκλείψει», προσθέτοντας ότι «το όπλο θα πρέπει να πάψει να θεωρείται δείγμα ανδρείας. Για τον λόγο αυτό ίσως θα έπρεπε να ξαναγίνει κάποια ενημερωτική-διαφημιστική καμπάνια που θα περνάει στον κόσμο το αντίστοιχο μήνυμα».
Από την πλευρά του, ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου, αναλύοντας το θέμα, τόνισε πως σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου παίζουν η οικογένεια και το σχολείο, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να μιλήσουμε λίγο για την κακώς εννοούμενη “μαγκιά” και “καπετανιά” και το κακώς εννοούμενο “αντριλίκι”, όπως και για τα κακά πρότυπα που υπάρχουν από τις παλιότερες γενιές προς τους νεότερους σε συγκεκριμένες περιοχές.
Βαθιά μέσα του όποιος οπλοφορεί είναι ένας φοβισμένος άνθρωπος που θέλει να κάνει ηχηρή την παρουσία του, έστω και αν αυτός ο ήχος είναι ενός όπλου. Όλο αυτό ξεκινάει από την οικογένεια. Όμως και το σχολείο μπορεί να αλλάξει τις λάθος αυτές απόψεις, που έχουν παγιωθεί, ώστε να ανατραπεί ένα φαινόμενο μέσα από το οποίο έχουμε θρηνήσει πολλούς ανθρώπους».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας