Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Ελαιόλαδο και δημοτικές εκλογές

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmy9Ml_6Y2LMiKx56qYdJ9KD9tkm3VwZqxTAS5ifdAaBux14pQroNT98YC3G60IWyfj9eRfYg5IRtnzG5-gYopEE9cjQjTWapXWI7DEnbD6IXPOfdZyE6CG9zzmH974hM2TAiMhuCi1dvY/s1600/dermitzakis+mimis.jpg
Έχοντας, ουσιαστικά, ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, σιγά σιγά οι δημοτικές παρατάξεις θα αρχίσουν να παρουσιάζουν θέσεις και προτάσεις για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.
Ελπίζοντας, αυτή τη φορά ότι δε θα κινηθούν στη λογική: θα σας φτιάξουμε γεφύρια... θα σας φτιάξουμε και ποτάμια... Αλλά ότι θα επικεντρωθούν στα μεγάλα άλυτα προβλήματα του τόπου που περιμένουν λύση χρόνια τώρα.
Πριν εξαγγελθεί οτιδήποτε θα πρέπει να δουν κατάματα την οικονομική πραγματικότητα του τόπου.
Το μείζον θέμα: Ο τόπος δεν παράγει πλούτο.
Το μοναδικό προϊόν (τα καταστροφικά αποτελέσματα της μονοκαλλιέργειας) το ελαιόλαδο, όταν δεν υπάρχει σε ικανές ποσότητες λόγω καιρικών συνθηκών, φαινόμενο συχνό τα τελευταία χρόνια, ή όταν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες, δεν αρκεί να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες της πόλης. Οι αιτίες είναι γνωστές και δε χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά. Το διαχρονικό έγκλημα των τελευταίων δεκαετιών (εμπορία χύμα ελαιολάδου, κλείσιμο της Ένωσης, διάλυση των συνεταιρισμών, κα) υφίσταται ακόμα.
Τον Ιούνιο του 2018 πήραμε την πρωτοβουλία πέντε πρόεδροι συνεταιρισμών να καλέσουμε όλους τους συνεταιρισμούς (διά αντιπροσώπων τους) να συζητήσουμε για το τεράστιο θέμα της διαχείρισης και εμπορίας του προϊόντος. Δυστυχώς, η προσπάθεια δεν καρποφόρησε. Κάποιοι δε θέλουν ή δε μπορούν.
Επαναφέροντας τις προτάσεις, απευθυνόμενος προς τους υποψηφίους δημάρχους, τους καλώ να τις μελετήσουν και να τοποθετηθούν επ' αυτών.
Πρόταση πρώτη: Να εξεταστεί η περίπτωση δημιουργίας Φορέα Λαδιού, ο οποίος θα συγκεντρώνει το λάδι της περιοχής και στον οποίο θα απευθύνονται οι έμποροι και οι τυποποιητές για αγορά των ποσοτήτων που χρειάζονται. Με τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση από τράπεζες για προκαταβολές πληρωμών προς διευκόλυνση των παραγωγών. Το προηγούμενο του παλιού φορέα δείχνει τα λάθη που δεν πρέπει να ξαναγίνουν.
Πρόταση δεύτερη: Ο δημιουργηθείς φορέας να διαπραγματευθεί με την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην Ένωσης. Τα ξένα αρπακτικά που έχουν στα χέρια τους την τράπεζα, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, δεν ξέρουν καλά καλά που είναι η Κρήτη και η Σητεία. Πόσω δε μάλλον τί σημαίνει Ένωση Σητείας και σε τί μπορεί να τους χρησιμεύσει. Ίσως είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. (Δεν μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάσω το φαιδρό πλάνο συνεργασίας ΓΑΙΑΣ- ΑΕΣ- Τράπεζας Πειραιώς που παρουσιάστηκε από μερικούς ως η σωτηρία μας).
Πρόταση τρίτη: Με πρωτοβουλία της νέας δημοτικής αρχής να υπάρξει συνεργασία όλων των ελαιοκομικών δήμων για να εξεταστεί η νομική προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της διοίκησης του ΕΛΓΑ η οποία αρνείται να αλλάξει τον απαράδεκτο κανονισμό κάλυψης ζημιών οφειλόμενων σε καιρικές συνθήκες καθ' όλο τον καλλιεργητικό κύκλο.
Πρόταση τέταρτη: Να ζητηθεί διαχειριστικός έλεγχος στην πρώην Ένωση Σητείας για τις προηγούμενες δεκαετίες και αν προκύψουν ευθύνες κακοδιαχείρισης ή άλλων, να αποδωθούν αναλόγως. Πρέπει να μάθουν επιτέλους οι Σητειακοί αγρότες πώς και γιατί οι κόποι παππούδων και πατεράδων χάθηκαν. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης και αποτροπής εμφάνισης παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.
Βασικές προϋποθέσεις, για να γίνει σοβαρή συζήτηση των παραπάνω προτάσεων και όποιων άλλων προκύψουν στην πορεία, πρέπει να είναι:
α) Να μην γίνουν αντικείμενο στείρας προεκλογικής αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων και εντυπώσεων.
β) Να μην ακούσουμε, όπως τα προηγούμενα χρόνια, εκθέσεις ιδεών, αοριστολογίες και βερμπαλισμούς. Τα νομικά και οικονομοτεχνικά επιτελεία των συνδυασμών ας επεξεργαστούν τεκμηριωμένες νομικά, κοστολογημένες και ει δυνατό με χρονοδιαγράμματα προτάσεις.
Η επόμενη δημοτική αρχή να ηγηθεί των προσπαθειών εκφράζοντας το ΣΥΝΟΛΟ των παραγωγών, μακρυά από σκοπιμότητες και μικροσυμφέροντα, παραμερίζοντας απαξιωμένους συνεταιριστές και φθαρμένους αγροτοσυνδικαλιστές. Να πλαισιωθεί από ανθρώπους άφθαρτούς, χωρίς εξαρτήσεις και περιορισμούς.
Σας επισημαίνω ότι πολλοί παραγωγοί θα αναγκαστούν να αναζητήσουν εργασία εκτός Σητείας και ίσως και εκτός Κρήτης στο άμεσο διάστημα, προκειμένου να καλύψουν μέρος του απολεσθέντος εισοδήματός τους.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν καθαρές κουβέντες και υλοποιήσιμες προτάσεις.

του Δημήτρη (Μίμη) Δερμιτζάκη

Συνολικες προβολες σελιδας