Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Ήταν μια δύσκολη χρονιά και για τους αγρότες της Σητείας

Πολύ δύσκολη ήταν η τρέχουσα χρονιά για τον αγροτικό κόσμο γενικότερα και του Δήμου Σητείας ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

Προχωρώντας σε μία σύντομη αναδρομή του 2018 ο κ. Τσιφετάκης εστίασε στα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν -κι εξακολουθούν- τον αγροτικό κόσμο.
«Το ασφαλιστικό και φορολογικό τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν εξοντώσει τους αγρότες.
Για τα ζητήματα αυτά έχουν γίνει πολλάκις συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία έχουν πραγματοποιηθεί κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες αλλά και συνομιλίες με το σύνολο σχεδόν του πολιτικού δυναμικού της χώρας, όμως τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τον αγροτικό κόσμο.
Είναι προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες, τους παραγωγούς. Η μεγάλη φορολογία, η υψηλή ασφάλιση έχουν επιφέρει μεγάλη πίεση κι έχουν οδηγήσει τον κόσμο σε ασφυξία. Δεν μπορεί πια ο αγρότης, μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ή προκύπτουν λόγω καιρικών συνθηκών, να αντεπεξέλθει. Γι’ αυτό και βλέπουμε τους αγρότες, τους παραγωγούς να είναι σε ένα διαρκές τρέξιμο, σε μία διαρκή ανασφάλεια μην ξέροντας τί θα προκύψει την επόμενη στιγμή.
Έχουμε χτυπήσει το καμπανάκι και στους κυβερνώντες και σε αυτούς που επιδιώκουν να κυβερνήσουν, σε όλους. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Το έχουμε κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα ο αγροτικός τομέας στην χώρα μας, στον τόπο μας κινδυνεύει!
Έχουμε υποβάλει προτάσεις σε σειρά θεμάτων. Εστιάζοντας στο φορολογικό και ασφαλιστικό έχουμε ζητήσει μείωση του συντελεστή φορολόγησης και απεξαρτητοποίηση της ασφάλειας από το εισόδημα. Είναι βασικές προϋποθέσεις για να μπορούμε να συνεχίσουμε», τόνισε.

Οι τιμές και οι καταστροφές
Η τρέχουσα χρονιά ξεκίνησε για την περιοχή του Δήμου Σητείας με πολλά βάσανα.
Προβλήματα στις καλλιέργειες λόγω καιρικών συνθηκών και ισχυρών ανέμων τον Ιανουάριο.
Προβλήματα ακολούθως και με την πτώση των τιμών του ελαιολάδου, κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο -δεδομένων των υψηλών τιμών με τις οποίες είχε ξεκινήσει η χρονιά- την ώρα που παρέμεινε αδιάθετη μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου παραγωγών της περιοχής. Οι τιμές στο τέλος του καλοκαιριού αντί να σημειώσουν άνοδο -όπως συνήθως γίνεται- είχαν πτώση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα έμεινε αδιάθετη μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου. Οι πωλήσεις έγιναν στην συνέχεια με χαμηλότερες τιμές, κάτι που επέφερε απώλεια εσόδων στους παραγωγούς, που είχαν κρατήσει το προϊόν ευελπιστώντας σε μία καλύτερη τιμή, και συνολικά στην τοπική οικονομία, δεδομένου ότι η ελιά αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια για την περιοχή.
Ο κ. Τσιφετάκης -όπως και στο παρελθόν- επεσήμανε για άλλη μία φορά ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί οι παραγωγοί και να μην ξεχνούν πως η τιμή του προϊόντος επηρεάζεται από διάφορες συγκυρίες, άρα σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση από παραγωγούς, συνεταιρισμούς και όλους τους εμπλεκόμενους. Θα πρέπει επίσης ο κόσμος να ασχολείται, να ενημερώνεται, να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, να αξιολογεί σωστά και να πράττει ανάλογα.
Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και στη διάρκεια της χρονιάς, καθώς την περιοχή του Γούδουρα έπληξε πριν λίγο χρονικό διάστημα φαινόμενο του υδροστρόβιλου, που «εκτέλεσε», όπως είπε ο κ. Τσιφετάκης «αρκετούς παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Συνολικά είναι δύσκολη η τρέχουσα χρονιά για τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών του Δήμου Σητείας».

Η φετινή ελαιοπαραγωγή
«Η τρέχουσα ελαιοκομική σαιζόν», συνέχισε, «δεν είναι καλή, αφού η παραγωγή είναι μειωμένη κατά περίπου 2/3 σε σχέση με την περυσινή, που ήταν μέτρια χρονιά. Για πρώτη φορά ίσως η ελαιοκομική περίοδος φέτος στην περιοχή του Δήμου Σητείας ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτήν την ώρα έχει μαζευτεί περίπου το 95% και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ελαιοσυγκομιδή. Υπάρχουν περιοχές, όπου καταγράφεται μείωση έως 95% της παραγωγής, κάτι που είναι καταστροφικό.
Οι τιμές του ελαιολάδου μέχρι τώρα, από τις πωλήσεις που έχουν γίνει, διαμορφώνονται στα 3 έως 3,05 € το κιλό χωρίς ωστόσο να είναι προβλέψιμη με ακρίβεια η συνέχεια, αν οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά, καθοδικά ή αν θα παραμείνουν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα».
Η ιδιαίτερα δύσκολη φετινή χρονιά για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής εκπνέει. Οι ελπίδες όλων στρέφονται πλέον στην επόμενη με την ευχή να είναι καλύτερη. Υγεία σε όλους και καλή δύναμη ευχήθηκε ο κ. Τσιφετάκης εν όψει της έλευσης του νέου έτους και το 2018 να είναι παραγωγικό και δημιουργικό για όλους.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας