Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Η πίτα της χορευτικής ομάδας ποντιακών χορών «Τραπεζόντα»

Την βασιλόπιτά του έκοψε η χορευτική ομάδα ποντιακών χορών «Τραπεζόντα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Ίτανος», σε ένα πολύ ευχάριστο και φιλικό κλίμα με τους παριστάμενους να ανταλλάσουν ευχές για το νέο έτος.
Συμμετείχαν εκτός από μέλη της χορευτικής ομάδας, Πόντιοι που διαμένουν στην Σητεία και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και πολλοί Σητειακοί, που αγαπούν τους ποντιακούς χορούς
Μετά την κοπή της βασιλόπιτας, οι πρωτεργάτριες και δασκάλες της ομάδες κ. Κατερίνα Παρωτίδου, Σοφία Κοσμίδου, Ιουλία Καζαντζίδου και Βίκη Σουφλή έδωσαν το σύνθημα για ένα κεφάτο γλέντι, που διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η χορευτική ομάδα δημιουργήθηκε πριν περίπου έναν χρόνο και ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην Σητεία. Συστάθηκε με πρωτοβουλία πολιτών που ζουν στην Σητεία, με καταγωγή από τον Πόντο σε μία προσπάθεια να μεταφέρουν, να επικοινωνήσουν, να διαδώσουν, αλλά και να «παντρέψουν» τα πολιτιστικά στοιχεία τα ήθη και τα έθιμα και τους χορούς της περιοχής του Πόντου με της Σητείας.
Από την πρώτη στιγμή η προσπάθεια αυτή βρήκε ανταπόκριση, αφού πολλοί ήταν οι πολίτες της Σητείας με καταγωγή από τον Πόντο ή Σητειακοί που αγαπούν τους παραδοσιακούς χορούς και θέλησαν να μάθουν ποντιακούς, την ιστορία και την σημειολογία τους, η οποία έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σήμερα περίπου 30 άτομα, άνδρες και γυναίκες συμμετέχουν στην ομάδα και μαθαίνουν ποντιακούς χορούς. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και γίνονται κάθε Κυριακή στις 7 το απόγευμα σε αίθουσα του «Τεχνοχώρου», που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Σητείας για την πραγματοποίησή τους. Η ομάδα είναι ανοικτή προς οποιοδήποτε ενδιαφέρεται για την εκμάθηση των ποντιακών χορών.
Η χορευτική ομάδα «Τραπεζόντα» έχει ήδη παρουσιάσει δείγματα γραφής εντυπωσιάζοντας το κοινό, με την συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα της Σητείας και σε εκδηλώσεις, όπως οι Χριστουγεννιάτικες, αλλά και το Μεσογειακό Φεστιβάλ.
Στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας τον Δήμο εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Λεωνίδας Τερζής.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας