Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Έρχονται οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος και στην Κρήτη

Ο καταναλωτής επιλέγει τι γάλα θέλει, παίρνει από το μηχάνημα το μπουκάλι ή έχει δικό του μπουκάλι και πληρώνει στο ταμείο
Την υπόθεση στα χέρια τους μπορούν να πάρουν πλέον οι αιγοπροβατοτρόφοι,
δημιουργώντας συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών ή ακόμα και μεμονωμένα, για τη διακίνηση του αιγοπρόβειου γάλακτος με τη μέθοδο της αυτόματης πώλησης μέσα από ψύκτες που μπορούν να τοποθετήσουν σε διάφορα σημεία πώλησης.
Ήδη στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν γίνει ανάλογες προσπάθειες από τους παραγωγούς του αγελαδινού γάλακτος, ενώ σε επίπεδο Κρήτης υπάρχει το παράδειγμα κρητικής εταιρείας, που έχει τοποθετήσει σε φούρνους τα μηχανήματα αυτά.
Ο καταναλωτής επιλέγει τι γάλα θέλει, παίρνει από το μηχάνημα το μπουκάλι ή έχει δικό του μπουκάλι αν το επιθυμεί, βάζει το στόμιο στον αντίστοιχο μοχλό και το γεμίζει, ενώ πληρώνει στο ταμείο με τιμές: 1 ευρώ ανά λίτρο το αγελαδινό, 1,70 ευρώ ανά λίτρο το κατσικίσιο, και από ’κει και πέρα υπάρχουν επεξεργασμένα γάλατα που μπορεί όποιος θέλει να τα επιλέξει και να πληρώσει στο ταμείο την αντίστοιχη τιμή!
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, μάλιστα, έχουν τοποθετηθεί ακόμα και αυτόματοι πωλητές στους δρόμους, ώστε βάζοντας ο καταναλωτής το αντίστοιχο κέρμα να έχει φρέσκο-παστεριωμένο γάλα ό,τι ώρα το θελήσει και να γλιτώσει έτσι την ταλαιπωρία να το προμηθευτεί από τα καταστήματα, αλλά ταυτόχρονα βγαίνει κερδισμένος και σε φρεσκότητα, σε τιμή και σε οικολογικό τρόπο προμήθεια του γάλακτος σε γυάλινο μπουκάλι.
Να λοιπόν που και στην Κρήτη οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι οποίοι πλήττονται πολύ σοβαρά τα τελευταία χρόνια από τις χαμηλές τιμές του γάλακτός τους, έχουν λύση, αρκεί να οργανωθούν. Μάλιστα, με βάση τους ισχύοντες πλέον κανονισμούς και νόμους, έχουν κάθε δικαίωμα να δημιουργήσουν τις δικές τους μονάδες παραγωγής, παστερίωσης και διακίνησης του γάλακτός τους σε ψύκτες, μεμονωμένα, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή τους σε κάποιο σχήμα... Έχουν ακόμα και το δικαιώματα να δημιουργήσουν τα δικά τους τυροκομεία και να μπορούν να εμπορεύονται τα δικά τους τυροκομικά προϊόντα, μέσα βέβαια από διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχων.
«Εγκαταλείπουν το γάλα στην Κρήτη»
Αντιθέτως, οι αιγοπροβατοτρόφοι της Κρήτης, λόγω της χαμηλής τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, πλέον έχουν μειώσει δραματικά την παραγωγή τους.
Όπως λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, η λύση με τη διακίνηση του γάλακτος μέσω αυτών των μηχανημάτων ασφαλώς και υπάρχει, αλλά από την άλλη ο κόσμος βιώνει περιόδους απογοήτευσης στο νησί μας, με τις τιμές του γάλακτος να είναι εξευτελιστικές.
«Σίγουρα όλα αυτά θέλουν κάποιες διαδικασίες. Χρειάζεται αδειοδότηση γιατί μπαίνουν ζητήματα ασφάλειας. Αυτά τα αυτόματα μηχανήματα έχουν προδιαγραφές, αλλά το όλο σύστημα θέλει μια σωστή οργάνωση», τόνισε ο κ. Στεφανάκης προς την εφημερίδα μας.

Στο ερώτημά μας για το γάλα αυτό και τον βαθμό φεσκάδας και ασφάλειάς του για τον καταναλωτή, ο Αλέκος Στεφανάκης απαντά: «Το γάλα παστεριώνεται για να δοθεί στην κατανάλωση. Έχει πολύ υψηλές προδιαγραφές και από τη στιγμή που ο καταναλωτής θα το πάρει από το μηχάνημα και θα το βάλει στο δικό του ψυγείο, διατηρείται μέχρι και 48 ώρες τουλάχιστον»...
Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κρήτη, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ τονίζει πως «γάλα δεν υπάρχει γιατί έχουν κλείσει τις “μηχανές” οι κτηνοτρόφοι. Το γάλα είναι λίγο και θα γίνει λιγότερο όσο δεν αντιδρά η τυροκομία.
Γιατί το μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία μεταποίησης. Ασφαλώς είναι μια λύση όμως. Γιατί το προϊόν είναι καταπληκτικό. Θα μπορούσε να οργανωθεί σε πολλά επίπεδα, αλλά θέλει το εργαστήριό του, όπου θα ετοιμάζεται το γάλα και θα πηγαίνει στους αυτόματους πωλητές»...
Συνεταιρισμοί: «Υπάρχει μέλλον, αλλά οι κτηνοτρόφοι δύσκολα οργανώνονται»
«Φυσικά και υπάρχει μέλλον, αλλά ο κλάδος των κτηνοτρόφων είναι τέτοιος που δύσκολα οργανώνονται οι παραγωγοί, είτε σε συνεταιρισμούς είτε σε ομάδες παραγωγών», τονίζει από την πλευρά του προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.
«Εμείς πάντως τους έχουμε δώσει αυτή την κατεύθυνση. Μιλάμε για δημιουργία συνεταιρισμών. Και επειδή είναι πολύ δύσκολη η συνεργατικότητα των κτηνοτρόφων, δεν τα βρίσκουν εύκολα για να φτιάξουν συνεταιρισμό, και επειδή ο νόμος περί συνεταιρισμών μιλάει για 20 μέλη, εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός στα 7 μέλη, όπως ίσχυε πριν από τον νόμο Σκανδαλίδη του 2011. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ των συνεταιρισμών, γιατί σε άλλα σχήματα υπάρχει ο κίνδυνος ο πιο ισχυρός να απορροφήσει τους άλλους. Μια λύση είναι επίσης και η Ομάδα Παραγωγών, που βάσει νόμου θα πρέπει να μαζευτούν πέντε μέλη για να τη δημιουργήσουν. Δεν υπάρχει όμως νομικό πλαίσιο για την Ομάδα Παραγωγών. Θα πρέπει να βασιστεί στο νομικό πλαίσιο και πάλι του συνεταιρισμού, που προβλέπει ίσα δικαιώματα μεταξύ των μελών. Από ’κει και πέρα οι κτηνοτρόφοι πρέπει να καταλάβουν πως ο συνεταιρισμός είναι επιχείρηση και όχι σύλλογος», ξεκαθαρίζει ο Παναγιώτης Πεβερέτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτόν τον δρόμο μπορεί να επιλέξει και μόνος του ένας κτηνοτρόφος και να μαζευτούν στη συνέχεια όσοι κτηνοτρόφοι ακολούθησαν αυτή τη διαδικασία και να δημιουργήσουν έναν συνεταιρισμό ή μια Ομάδα Παραγωγών.
Καταλήγοντας, ο Παναγιώτης Πεβερέτος μιλάει για «διάλυση» της αγοράς του αιγοπρόβειου γάλακτος στη χώρα μας.
«Ήδη το γίδινο γάλα οι τυροκόμοι το αγοράζουν μόλις 40 έως 45 λεπτά το κιλό, ενώ το 2016 ο μέσος όρος ήταν στα 58 λεπτά το κιλό. Και το πρόβειο το έχουν ρίξει στα 70 λεπτά το κιλό, από τα 75 λεπτά το κιλό».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας