Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Ο Δήμος Σητείας θα βοηθήσει στη συνέχιση της ανασκαφής στο Μόχλο

Με αφορμή αίτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο Δήμος προτίθεται να βοηθήσει στη συνέχιση της ανασκαφής στο Μόχλο.
Άλλωστε οι έως τώρα έρευνες έχουν ήδη φέρει στο φως ευρήματα πολύ σημαντικά. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας το σώμα ενημέρωσε ο Δήμαρχος κ. Θοδωρής Πατεράκης.
Την αίτηση του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, Τομέα Αρχαιολογίας υπογράφουν η Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ναταλία Πούλου και ο Επ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αναστάσιος Τάντσης. Το έγγραφο περιγράφει την υπάρχουσα κατάσταση και αιτείται από το Δήμαρχο και το Δήμο να εκφραστούν η επιθυμία και η συμβολή για την συνέχιση της ανασκαφής.

Το λουτρικό συγκρότημα
Η πανεπιστημιακή ανασκαφή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ στον Μόχλο έκλεισε τον Ιούλιο την πέμπτη χρονιά ερευνών στη θέση Λούτρες. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων ήρθε στο φως ένα συγκρότημα από λουτρά της βυζαντινής εποχής αποδίδοντας ακόμη μία πολύ σημαντική θέση της βυζαντινής περιόδου στην βόρεια ακτογραμμή της Ανατολικής Κρήτης.
Βάσει των ευρημάτων, το λουτρικό συγκρότημα χρονολογείται μετά τον 7ο αιώνα. Αποτελούν δε ένδειξη για μία σημαντική εγκατάσταση σε μία περιοχή, η οποία μέχρι πρότινος ήταν γνωστή κυρίως για τις μινωικές αρχαιότητές της. Τα πρώτα εξάλλου αποτελέσματα των ερευνών καθώς και η συνολική τους ερμηνεία με αντίστοιχα ευρήματα σε άλλες θέσεις της Ανατολικής Κρήτης έχουν ήδη ανακοινωθεί σε συνέδρια κι έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά διεθνούς κυκλοφορίας προκαλώντας, όπως αναφέρεται, αίσθηση στον επιστημονικό κόσμο.
Θεωρείται βέβαιο λοιπόν ότι η θέση που διερευνάται μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και να προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των απλών ανθρώπων, ντόπιων κι επισκεπτών.
Ο κόσμος -όπως επισημαίνεται- στο Μόχλο και στην γύρω περιοχή έχει αγκαλιάσει τις προσπάθειες που γίνονται και έχει δείξει έμπρακτα την συμπαράστασή του, όπως και ο Δήμος Σητείας και ο Δήμαρχος προσωπικά, που έχει στηρίξει την προσπάθεια όποτε χρειάστηκε.
Στόχος είναι λοιπόν να ολοκληρωθεί η έρευνα, να διαμορφωθεί ο αρχαιολογικός χώρος και να αποδοθεί στο κοινό προς επίσκεψη.

Να αγοραστεί ο χώρος των ανασκαφών
Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούνται μερικά επιπλέον χρόνια ερευνών στον χώρο, καθώς δεν έχουν αποκαλυφθεί οι αρχαιότητες στο σύνολό τους. Όμως σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, για να δοθεί άδεια συνέχισης των ανασκαφών θα πρέπει να αγοραστεί ο χώρος, στον οποίο γίνονται οι έρευνες. Αλλά το Πανεπιστήμιο αδυνατεί να βοηθήσει, καθώς δεν προβλέπονται τέτοιου είδους κονδύλια στον προϋπολογισμό του.
Ζητείται λοιπόν από το Δήμο να βοηθήσει και να εξετάσει την δυνατότητα αγοράς του χώρου, που ούτως ή άλλως, ως χώρος που έχουν βρεθεί αρχαιότητες έχει πλέον χαμηλή εμπορική αξία. Θα είναι όμως, όπως τονίζεται, μία σημαντική κίνηση για την τελική αξιοποίηση του αρχαιολογικού ευρήματος προς όφελος της περιοχής και του τουρισμού της
Όπως προαναφέρθηκε, ο Δήμος εκφράζει την επιθυμία του να συνεχιστούν οι ανασκαφές, κι αν χρειαστεί, προτίθεται να προβεί και στην αγορά του συγκεκριμένου χώρου.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας