Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ:Συναντήσεις σε Δ/νση Δασών και Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε Λασιθίου

AGROIKΤη Δευτέρα 10/12/2018, ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Καραμανωλάκης μαζί με το μέλος του Δ.Σ. της τοπικής κοινότητας Παλαικάστρου Μιχάλη Καπελάκη,
επισκέφτηκαν τη Δ/νση Δασών της Π.Ε Λασιθίου και συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας κ. Μανώλη Συλιγάρδο και τον αρμόδιο για θέματα που αφορούν το φοινικόδασος Βάι, Δασολόγο Ματθαίο Φιλλιπάκη. Αφορμή για την επίσκεψη στάθηκε η τελευταία προσβολή φοίνικα του Θεόφραστου από το κόκκινο σκαθάρι εντός του οικισμού Παλαικάστρου, γεγονός που έχει προκαλέσει την εύλογη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας.

Το φοινικόδασος, είπε ο κ. Καραμανωλάκης, είναι ένα μοναδικό φυσικό μνημείο, είναι ένας τουριστικός προορισμός απαράμιλλης ομορφιάς και προφανώς η σημασία του για την τοπική οικονομία είναι τεράστια. Με δεδομένο ότι το κόκκινο σκαθάρι άρχισε πλέον να προσβάλλει φοίνικες του Θεόφραστου, που θεωρούνται πιο ανθεκτικοί σε σχέση με τους Κανάριους φοίνικες, ενώ ταυτόχρονα έχουν ανασταλεί τα μέτρα καραντίνας με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος- πράγμα που σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι λεπτομερείς έλεγχοι της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας- η κοινωνία είναι ανάστατη. Ο κ. Καραμανωλάκης δήλωσε ότι “ο κίνδυνος προσβολής του φοινικοδάσους είναι πλέον υπαρκτός και απαιτούνται άμεσα μέτρα για την προστασία του”.
DASON
Ο κ. Συλλιγάρδος, συμφώνησε ότι ο κίνδυνος είναι πράγματι υπαρκτός και πρόσθεσε ότι αν εξαφανιστούν οι Κανάριοι φοίνικες από την ευρύτερη περιοχή, η προσβολή θεωρείται βέβαιη. Στην ίδια λογική και ο κ. Φιλλιπάκης, πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αποκλιμάκωσης της προσβολής και μέτρα προστασίας. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο ή το Πράσινο Ταμείο, αφού κατατεθεί σχετική μελέτη από την Υπηρεσία. Ο κ. Καραμανωλάκης αφού παρατήρησε ότι επί της ουσίας, το φοινικόδασος στην παρούσα φάση παραμένει εντελώς απροστάτευτο, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει δυναμική πολιτική παρέμβαση και ζήτησε να υποβληθεί άμεσα η συγκεκριμένη μελέτη από την Υπηρεσία, ώστε η όποια παρέμβαση αποφασιστεί,να υλοποιηθεί πριν από την έναρξη της νέας θερινής τουριστικής περιόδου.

Στη συνέχεια, οι κύριοι Καραμανωλάκης και Καπελάκης, συναντήθηκαν με την προϊσταμένη της Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας κ. Φουντή, η οποία εξέφρασε με τη σειρά της την ανησυχία της για το γεγονός ότι έχουν ανασταλλεί από το Υπουργείο- μετά από εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης- τα μέτρα καραντίνας και ότι απαιτείτε άμεσα πολιτική παρέμβαση.
Με αφορμή δε το δημοσίευμα της κ. Δέσποινας Κουρουπάκη, πρώην προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφάκας στην εφημ. “Ανατολή”, σχετικά με την ανησυχία, ότι ελαιόδεντρα στην περιοχή Σφάκα Σητείας, πιθανόν να έχουν προσβληθεί από το βακτήριο ξυλέλλα, η κ. Φουντή διαβεβαίωσε ότι “δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα παρουσία του βακτηρίου στη Κρήτη”. Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και μετά από αίτημα του κ.Καραμανωλάκη, δεσμεύτηκε ότι η υπηρεσία της, θα προβεί άμεσα σε φυτοϋγειονομικό έλεγχο στην περιοχή Σφάκας, ώστε να επιβεβαιωθεί η απουσία του βακτηρίου, που θεωρείται τεράστια απειλή για την αγροτική οικονομία της χώρας γενικότερα.

ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας