Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Το κρυφό σημείο του πλοίου που έκρυβε τόνους χασίς

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-12-12/ploio7.jpgΠως έφτασαν οι λιμενικοί στο σημείο όπου κρύφτηκε το μεγάλο φορτίο ναρκωτικών
Πριν από ένα χρόνο, οι διωκτικές Αρχές εντόπιζαν τη μεγαλύτερη ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης, που είχε βρεθεί - μέχρι τότε - εντός ελληνικής επικράτειας:
Τον Δεκέμβριο του 2017, οι τοπικές λιμενικές Αρχές εντόπισαν μέσα στο ρυμουλκό σκάφος “Andreas” - που είχε καταγραφεί να κινείται ύποπτα στ’ ανοικτά της νότιας Κρήτης - περισσότερους από 6 τόνους “σοκολάτας” (κατεργασμένου χασίς).

Όπως είχε ανακοινώσει τότε το Λιμενικό, η εν λόγω ποσότητα της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας ήταν η μεγαλύτερη που έχει κατασχεθεί ποτέ στην Ελλάδα. Κανείς δεν περίμενε τότε ότι το... ιδιότυπο αυτό “ρεκόρ” έμελλε να σπάσει - ξανά στην Κρήτη - ακριβώς ένα χρόνο μετά: Μέχρι χθες το βράδυ , οι αρμόδιες Αρχές είχαν εντοπίσει μέσα σε κοντέινερ, σε ρυμουλκό που έπλεε στ’ ανοικτά της Κρήτης, 5 με 6 τόνους κατεργασμένης κάνναβης. Εντούτοις, όπως όλα δείχνουν, η συνολική ποσότητα της “σοκολάτας” στο ρυμουλκό “ΝΟΚΑ” αναμένεται να ξεπεράσει τους 10 τόνους!

 
 Αλλά ας πιάσουμε από την αρχή το νήμα της επίμαχης υπόθεσης... Το “NOKA” εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα να πλέει περίπου 80 ναυτικά μίλια ανοικτά της νότιας Κρήτης. Το ύποπτο πλοίο οδηγήθηκε τελικά από πλωτό του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι του Αθερινόλακκου Σητείας, στις νότιες ακτές του νομού Λασιθίου.
Εκεί, οι αρμόδιες Αρχές άρχισαν να διερευνούν ενδελεχώς το επίμαχο πλοίο, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι μετέφερε ναρκωτικά. Παρά τις επίμονες προσπάθειες των λιμενικών, αλλά και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, το οποίο έφτασε στην Κρήτη από την Αθήνα, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί οτιδήποτε έκνομο.
Ο ρόλος της “Μίσα”
Οι ειδικοί ανιχνευτές που “επιστρατεύτηκαν”... ηχούσαν δείχνοντας ότι κάτι υπάρχει στο εσωτερικό του “ΝΟΚΑ”. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι αντιλήφθηκε και ο σκύλος ανιχνευτής “Μίσα”, ο οποίος επίσης “επιστρατεύτηκε” για τον εντοπισμό ναρκωτικών. Δυστυχώς, όμως, πάνω στην προσπάθειά του να εντοπίσει τα ναρκωτικά, η “Μίσα” έπεσε από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να τεθεί εκτός επιχείρησης.


Αφού, λοιπόν, οι Αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάτι παράνομο, το πλοίο αποφασίστηκε να οδηγηθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκειμένου να υποβληθεί σε ακόμη πιο ενδελεχή έλεγχο. Όπερ και εγένετο.
Τα τελευταία 24ωρα το πλοίο, που ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Λαττάκεια της Συρίας και - σύμφωνα με πληροφορίες - είχε προορισμό τη Βεγγάζη της Λιβύης, μεταφέρθηκε στην προβλήτα “5” του λιμανιού του Ηρακλείου. Εκεί ξεφορτώθηκαν τα συνολικά 18 κοντέινερ που βρίσκονταν εντός του πλοίου, ούτως ώστε να ελεγχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές ξεκίνησαν τον έλεγχο από τα 8 μεγαλύτερα κοντέινερ που βρίσκονταν εντός του πλοίου. Τελικά, χθες το μεσημέρι εντοπίστηκε στον πυθμένα ενός εκ των κοντέινερ ποσότητα “σοκολάτας”... Όπως έγινε γνωστό, τα κοντέινερ φέρονται να είχαν... διπλό πάτο. Κάποια στιγμή, οι άνδρες του Λιμενικού αντιλήφθηκαν χτυπώντας το πάτωμα ότι είναι κούφιο. Όπως διαπιστώθηκε τελικά, κάτω από τον... κρυφό πάτο του κοντέινερ υπήρχαν ναρκωτικά.

Μετά την εν λόγω εξέλιξη, οι λιμενικοί άρχισαν να κάνουν “φύλλο και φτερό” και άλλα κοντέινερ που βρίσκονταν μέσα στο “ΝΟΚΑ”. Μέχρι χθες το βράδυ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι Αρχές είχαν καταφέρει να εντοπίσουν μέσα στα 8 από τα 18 κοντέινερ ποσότητα “σοκολάτας” που εκτιμάται μεταξύ 5 και 6 τόνων. Εξάλλου, όπως εκτιμάτο από έγκυρες πηγές, η κατεργασμένη κάνναβη που βρίσκεται μέσα στα κοντέινερ ενδεχομένως να αγγίζει συνολικά τους 12 τόνους!

Η σπουδαιότητα της υπόθεσης, η οποία αποκαλύφθηκε χθες σε όλη της την έκταση, είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα να μεταβεί στο Ηράκλειο ο ίδιος ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.
Χειροπέδες στο 11μελές πλήρωμα
Μετά τον εντοπισμό της ναρκωτικής ουσίας, άπαντες οι 11 ναυτικοί που απαρτίζουν το πλήρωμα του επίμαχου πλοίου συνελήφθησαν. Πρόκειται για 10 Σύριους κι έναν Ινδό, οι οποίοι φόρεσαν χειροπέδες. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι, όπως ανέφερε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος υπεράσπισής τους Βαγγέλης Στρατουδάκης, κανείς εξ αυτών δε γνώριζε ότι στα κοντέινερ βρίσκονταν ναρκωτικά.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατουδάκη, το πλοίο έχει χρονοναυλωθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε άλλη εταιρεία. Όπως μας είπε ο δικηγόρος, τα επίμαχα κοντέινερ τοποθετήθηκαν στο καράβι από την εταιρεία που εκτελούσε το συγκεκριμένο δρομολόγιο και όχι από την πλοιοκτήτρια.
«Ούτε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, αλλά ούτε και ο πλοίαρχος ή το πλήρωμα γνώριζαν το παραμικρό για το παράνομο φορτίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατουδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλοιοκτήτρια εταιρεία είναι συριακών συμφερόντων, ενώ η εταιρεία που χρονοναύλωσε το “ΝΟΚΑ” είναι βρετανικών συμφερόντων. Αξίζει να τονιστεί, εξάλλου, ότι οι πληροφορίες περί ύπαρξης έκνομου φορτίου εντός του πλοίου έφτασαν στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές από τις γαλλικές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το... νόμιμο φορτίο του “ΝΟΚΑ” ήταν διάφορα είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και απορρυπαντικά. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπήρχαν τοποθετημένες και συσκευασίες καφέ και μπαχαρικών, προκειμένου να αποπροσανατολιστούν τα ειδικά σκυλιά-ανιχνευτές που θα επιστρατεύονταν για να εντοπίσουν τα ναρκωτικά.
Ας σημειωθεί ότι μέσα σε διάστημα ενός έτους έχουν καταγραφεί άλλες δύο περιπτώσεις μεταφοράς ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας “σοκολάτας”, που παρουσιάζουν πάρα πολλές ομοιότητες με αυτήν που αποκαλύφθηκε χθες στο Ηράκλειο. Τον Δεκέμβριο του 2017 είχε εντοπιστεί στ’ ανοικτά της Κρήτης το πλοίο “Αndreas”, το οποίο - όπως διαπιστώθηκε - μετέφερε πάνω από 6 τόνους και 100 κιλά “σοκολάτα”. Και τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν συριακής εθνικότητας.

Εξάλλου, τον περασμένο Μάρτιο εντοπίστηκε - ξανά - στ’ ανοικτά των κρητικών ακτών το αλιευτικό “Celine star”, το οποίο μετέφερε ποσότητα “σοκολάτας” μεγαλύτερη του ενός τόνου. Και οι τέσσερις ναυτικοί που βρίσκονταν στο σκάφος ήταν συριακής εθνικότητας. Εξάλλου, τόσο στις δύο εν λόγω περιπτώσεις, όσο και στο “ΝΟΚΑ” οι πληροφορίες που έφτασαν στις ελληνικές Αρχές φέρονται να προέρχονται από τις γαλλικές Αρχές.
Τέλος, τόσο το “ΝΟΚΑ” όσο και το “Celine Star” είχαν αποπλεύσει από τη Λαττάκεια της Συρίας.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας