Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Επιδοτήσεις: Τι ισχύει με το ακατάσχετο;

Εκτός τα 7.500 € για τις επιδοτήσεις, ισχύουν και για τους αγρότες τα 1.250 € τον μήνα
https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/2/files/Image/201603/doc_20160308_1594284_agrotes_epidotiseis.jpg
Εκτός από τα 7.500 τα οποία αφορούν μόνο τις επιδοτήσεις, υπάρχει και για τους αγρότες το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 15.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτό ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.


Όπως συγκεκριμένα δήλωσε, «συνεχίζει να ισχύει το ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού ύψους 1.250 ευρώ τον μήνα. Έτσι, έχουμε 1.250 ευρώ επί 12 μήνες, ίσον 15.000 ευρώ, συν 7.500 ευρώ στις επιδοτήσεις. Με τη ρύθμιση αυτή καλύπτεται το σύνολο της επιδότησης του 90% των παραγωγών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών. Η ρύθμιση για το ετήσιο ακατάσχετο θα ισχύσει από τις 10 Δεκεμβρίου του 2018 και ανά ημερολογιακό έτος».

Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με την τροπολογία 1864/12 που θεσπίζει την προστασία των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που λαμβάνουν οι αγρότες, από κατασχέσεις, παρακρατήσεις και συμψηφισμούς μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ ετησίως, προστατεύονται οι προκαταβολές, οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές που αφορούν: α) τη βασική ενίσχυση, β) την πράσινη ενίσχυση, γ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας, δ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές, ε) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στ) την ειδική ενίσχυση βάμβακος του Καν. 1307/2013.
Η ισχύς της διάταξης ξεκινά από τη 10η/12/2018 και ως εκ τούτου καταλαμβάνει και την πληρωμή που διενεργήθηκε προχθές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στους δρόμους οι αγρότες
Στο μεταξύ, όμως, διαφορετική γνώμη έχουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι που ανήκουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Μάλιστα, στο Ηράκλειο προετοιμάζουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 27 Δεκεμβρίου, «για το κουτσουρεμένο ακατάσχετο της κοροϊδίας, για την εξευτελιστική τιμή του λαδιού που βρίσκεται στα χέρια των μεγαλεμπόρων, την ώρα που τα “γιουσουφάκια” τους γυρνάνε στα χωριά και μυξοκλαίνε λέγοντας ότι η χρονιά είναι κακή και ότι χάρη μας κάνουν οι έμποροι να το δίνουμε ως και 2,50 ευρώ, και για τις αποζημιώσεις που απαιτούμε από τις καταστροφές λόγω του δάκου, της ξηρασίας και της χαλαζόπτωσης»!

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Βάζουμε πλαίσιο δράσης να απαντήσουμε στα σχέδια του αφανισμού μας. Προχωράμε σε συσκέψεις-συνελεύσεις και αποφασίζουμε για τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα! Μετά τη συζήτηση στους Αγροτικούς Συλλόγους, πάμε με τις αποφάσεις μας για συζήτηση στη σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις αρχές Γενάρη, για να αποφασίσουμε τη συνέχεια του αγώνα μας πανελλαδικά!Όλοι στον αγώνα, συντονισμένοι με το οργανωμένο κίνημα από άκρη σε άκρη της Ελλάδας! Συντονιζόμαστε με τα μπλόκα του αγώνα, παλεύουμε για τα ίδια προβλήματα, για την επιβίωσή μας! Στέλνουμε τους πιο αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στους συναδέλφους μας στη Θεσσαλία, που κάνανε την αρχή, και τους λέμε: βαστάτε γερά, ξοπίσω είμαστε εμείς, ζεσταίνουμε τρακτέρια!

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, βγαίνοντας στον δρόμο για την επιβίωσή μας. Μόνο έτσι καταλαβαίνουν, μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε κάτι!
Παλεύουμε για τα ίδια προβλήματα που έχει κάθε βιοπαλαιστής αγρότης της χώρας:

* Ενάντια στη φοροληστεία, στις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια που παίρνουν πάνω από το 50% του εισοδήματος από τις τσέπες αγροτών και κτηνοτρόφων. Αυτή η ληστεία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη με τη μείωση του αφορολόγητου, που οι αγρότες κατέκτησαν με τα μπλόκα, κατά 3.000 ευρώ από το 2020.

* Ενάντια στις γενικευμένες “ανοιχτές τιμές” πώλησης σε όλα τα προϊόντα που επιβάλλουν οι έμποροι και οι βιομηχανίες, με την κυβέρνηση να κάνει πλάτες. Ειδικότερα θα απασχολήσει η τιμή παραγωγού στο γάλα, που έχει μειωθεί δραστικά, στον βωμό του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των γαλακτοβιομηχανιών.

* Ενάντια στο αυξημένο κόστος παραγωγής, με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται σε 1,45-1,50 ευρώ το λίτρο, την ίδια ώρα που στους εφοπλιστές δίνεται με 44 λεπτά και στις χώρες της Ε.Ε. η μέση τιμή είναι 60 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει στα μέσα και εφόδια, στο ρεύμα και το νερό.

* Ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς που εντείνονται, ενώ η κυβέρνηση δεν προχωρά στην άμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών στα 15.000 ευρώ, παρά τις δεσμεύσεις της, γιατί θέλει τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης να τα πάρουν οι τράπεζες, οι εφορίες κ.ά.

* Για να αποζημιωθούν οι μεγάλες καταστροφές από τον δάκο στην ελαιοπαραγωγή, καθώς και οι ζημιές σε άλλες παραγωγές σε πολλές περιοχές της χώρας, που είτε δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ είτε αποζημιώνει με ψίχουλα»...

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας