Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 3.132.000 για την αναβάθμιση του βιολογικού Σητείας

βιολογικός ΣητείαςΈνα σημαντικό έργο που αφορά  την αναβάθμιση του βιολογικού Σητείας  ύψους 3.132.000 € εντάχθηκε στο πρόγραμμα <<Φιλόδημος>> πρόσφατα, όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Το πρόγραμμα Φιλόδημος είναι ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών με δανειοδότηση μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών. Με την παρέμβαση που θα γίνει στον βιολογικό με αυτή την χρηματοδότηση, θα δοθεί η δυνατότητα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων λειτουργίας και εκσυγχρονισμού δηλ. θα γίνει τριτοβάθμιας επεξεργασίας.
Συγκεκριμένα το νερό που θα βγαίνει θα προωθείται  μέσα από την υλοποίηση ενός δεύτερου έργου και θα χρησιμοποιείται στην άρδευση. Το όφελος εκτός του ότι θα είναι περιβαλλοντικό θα είναι και οικονομικό για το λόγο ότι θα χρησιμοποιείται μια μεγάλη ποσότητα νερού στην άρδευση με πολύ μικρό κόστος.
Ο Δήμος Σητείας έχει αναλάβει με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας  μετά την ολοκλήρωση του προαναφερθέντος έργου την εκτέλεση του οποίου θα αναλάβει η ΔΕΥΑΣ, την υλοποίηση ενός άλλου έργου, το οποίο προβλέπει την αξιοποίηση του νερού αυτού για άρδευση.
Η μελέτη του συγκεκριμένου έργου είναι έτοιμη, έχει ολοκληρωθεί από την ΔΕΥΑΣ και περιμένουμε να βγει μια αντίστοιχη πρόσκληση ούτως ώστε μέσα στο 2019 να υποβάλλουμε την πρότασή μας για χρηματοδότηση.
Το νερό αυτό θα χρησιμοποιείται για άρδευση στην ευρύτερη περιοχή της τ.κ. Σκοπής, μια περιοχή που κινδυνεύει να υποστεί υφαλμύρωση με  ότι αυτό συνεπάγεται. Με την εκμετάλλευση όμως του νερού θα αποφευχθεί ένα τέτοιο φαινόμενο και οι περιουσίες των κατοίκων θα αξιοποιηθούν καλύτερα..
Ο στόχος αυτός της αναβάθμισης του Βιολογικού είχε επιτυχή έκβαση χάρη στο σωστό προγραμματισμό για την υλοποίηση του και  την αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο του ανθρώπινου δυναμικού που διέθετε ο Δήμος Σητείας και η ΔΕΥΑΣ.
Μέσα σε μια 2ετία ο Δήμος Σητείας και η ΔΕΥΑΣ έχουν πετύχει και άλλα σημαντικά έργα, όπως το έργο  κόστους 1.000.000€  που αφορά την αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης στην περιοχή της Πάνω Πόλης της Σητείας, το έργο που χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 300.000€ από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά την αναβάθμιση των συνθηκών ύδρευσης  στο Μόχλος, στο Καλό Νερό, στο Παλαίκαστρο.
Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά τα έργα και τους πολλούς  βιολογικούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στους οποίους το παραγόμενο νερό αξιοποιείται για άρδευση, φαίνεται ότι τα δεδομένα στην περιοχή μας (όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση του νερού που παράγεται), έχουν αλλάξει περιβαλλοντικά για την  περιοχή μας που βρίσκεται στο κόκκινο από πλευράς ερημοποίησης.

Συνολικες προβολες σελιδας