Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Διακοπή στη δίκη για την αρχαιοκαπηλία του μινωικού κούρου αξίας 1,3 εκατ. ευρώ

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/2/files/2018-12-13/kouros.jpg Οι 4 άνδρες που εμπλέκονται στην υπόθεση έπεσαν στα “χέρια” των διωκτικών Αρχών στα τέλη Μαΐου του 2015
Στις 18 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η δίκη για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ενός μινωικού κούρου, στο Λασίθι, η χρηματική αξία του οποίου ανέρχεται στο 1,3 εκατομμύριο ευρώ.

Η δίκη επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, ωστόσο, τελικά η Έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση για τις 18 του μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί τον Μάιο του 2015, είναι τέσσερις Λασιθιώτες.
Οι τρεις εξ αυτών κατηγορούνται για υπεξαίρεση αρχαίου μνημείου από δράστες που ενήργησαν κατ’ επάγγελμα από κοινού, καθώς και για απόπειρα διάθεσης αρχαίου μνημείου.
Ο τέταρτος των κατηγορουμένων βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα διάθεσης του μινωικού κούρου.

Οι τέσσερις άνδρες που εμπλέκονται στην υπόθεση έπεσαν στα “χέρια” των διωκτικών Αρχών στα τέλη Μαΐου του 2015, στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας.
Το προηγούμενο διάστημα είχε φτάσει στην Αστυνομία η πληροφορία ότι ντόπιοι είχαν στην κατοχή τους ένα αρχαίο αγαλματίδιο, η τιμή του οποίου εκτιμάται περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ.
Όπως φαίνεται, οι κατηγορούμενοι προσπαθούσαν επί μήνες να πουλήσουν τον κούρο, τον οποίο είχαν στην κατοχή τους.
Λίγες εβδομάδες πριν τελικά πέσουν στο “δόκανο” των Αρχών, οι κατηγορούμενοι είχαν μπει σε στενό κλοιό από την Αστυνομία, η οποία παρακολουθούσε προσεκτικά τις κινήσεις τους και την κατάλληλη στιγμή έδρασε.
Οι τέσσερις Κρητικοί συνελήφθησαν στις 28 Μαΐου του 2015: Πρόκειται για δύο 41χρονους και δύο 35χρονους ημεδαπής καταγωγής.
Το αρχαίο ειδώλιο απεικονίζει έναν κούρο σε στάση λατρείας. Το χάλκινο αγαλματίδιο έχει ύψος 30 εκατοστά και φέρει φύλλα χρυσού στα κάτω άκρα και το αριστερό γόνατο.
Όπως είχε γίνει γνωστό, ο κούρος ανήκει στη Νεοανακτορική Περίοδο (1700-1450 π.Χ.). Πρόκειται για το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Εξάλλου, σημειώνεται ότι το 2016 η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί εκτίμησε τη χρηματική αξία του αγαλματιδίου στο 1.300.000 ευρώ.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας