Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Ολοκλήρωση 12ήμερης δράσης πρόληψης του καρκίνου του μαστού από τον ΣΦΝΣ

makrigialos
Ολοκληρώθηκε την 1η  Δεκεμβρίου,  η 12ήμερη δράση που οργανώθηκε από την Περιφέρειας Κρήτης, την Περιφερειακή  Ενότητα  Λασιθίου και  τον  Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Σητείας, κατά την οποία το κινητό συνεργείο μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης  μαζί με πολυπληθή ομάδα εθελοντών ιατρών από την περιοχή της Σητείας επισκέφθηκαν τα απομακρυσμένα χωριά της περιοχής.
Σκοπός της δράσης ήταν:

  • Η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης.
  • Η εκπαίδευση στην μέθοδο της αυτοεξέτασης.
  • Η κλινική εξέταση στο σύνολο του γυναικείου πληθυσμού χωρίς κανένα περιορισμό.
  • Η πραγματοποίησης μαστογραφίας με προτεραιότητα  στις ανασφάλιστες γυναίκες και στις γυναίκες που δε είχαν κάνει ποτέ μέχρι σήμερα μαστογραφία (ηλικίας 40-70 ετών).
  • Η συγκέντρωση στατιστικών δεδομένων και συμπερασμάτων σχετικά με την έκταση της νόσου στον τοπικό πληθυσμό
Κατά την διάρκεια της δράσης το συνεργείο επισκέφθηκε έντεκα χωριά, την Μαρωνιά, την Συκιά, τους Παπαγιαννάδες, τις Λιθίνες, τον Μακρύ Γυαλό, τους Αρμένους, τον Χανδρά, την Ζήρο, την Ζάκρο, το Παλαίκαστρο και την Τουρλωτή.




Το συνεργείο εξάντλησε την δυνατότητα του πραγματοποιώντας  198 συνολικά μαστογραφίες. Επίσης δόθηκε  η δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες από τα παραπάνω χωριά, όπως και από τα γειτονικά, να  εξεταστούν  κλινικά από τους εθελοντές γιατρούς. Από τις 198 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία οι 68 γυναίκες εξεταζόταν για πρώτη φορά στην ζωή τους.

Η δράση αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν δεν είχε στηριχθεί  θερμά από ένα ολόκληρο μηχανισμό τόσο από την Περιφέρεια Κρήτης όσο και από την τοπική κοινωνία.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας εάν δεν εκφράζαμε ένα μεγάλο ευχαριστώ :
  • Στην Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα στον κ. Γεώργιο Πιτσούλη στην αρμοδιότητα του οποίου είναι το Κινητό Συνεργείο Μαστογραφίας, όπως και στο προσωπικό του συνεργείου, τον κ. Κ. Παναγούλη και την κα Α. Μουταφίδη.
  • Στην Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, κα Πελαγία Πετράκη και στον Εντεταλμένο Σύμβουλο  Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Εμμανουήλ  Κλώντζα, για την πολύτιμη βοήθεια τους.
  • Στους εθελοντές γιατρούς, Μάρα Βαβουρανάκη, Ευστάθιο Δημητριάδη, Μιχάλη  Ζουμάκη, Καλλιόπη Κοντολαιμάκη, Βασίλειο  Κουτσούμπα,  Αναστασία Νικολαίδου, Γεώργιο Παπαδόπουλο, Εμμανουήλ Πλεξουσάκη, Χαράλαμπο Σαρίδη, Σοφία Σολιδάκη,  Μιρέλα Τσαγκαράκη και Άντζελα Τσάρις,
που ενθουσιασμό πλαισίωσαν την αποστολή,  συνεισφέροντας τα μέγιστα  με την επιστημονική τους γνώση και εμπειρία.
  • Στα ξενοδοχεία της πόλης μας, ELYSEE, ITANOS, FLISVOS όπως και στα καταστήματα εστίασης BISTRO ΚΡΕΜΑ ΚΑΝΕΛΛΑ,  ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ,  ΜΕ ΡΑΚΙ,  ΟΙΝΟΔΕΙΩΝ και ΤΗΕ WALL που ανέλαβαν την φιλοξενία του προσωπικού του συνεργείου.
  • Τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων όπως και τα ΔΣ των Πολιτιστικών Συλλόγων για την καταλυτική τους βοήθεια στην επιτυχή διεξαγωγή της δράσης και την θερμή φιλοξενία τους.

Αναμένουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος  περί τα τέλη Μαρτίου προκειμένου να καλυφθούν και οι γυναίκες των κοντινών χωριών όπως και της πόλης της Σητείας.

Το σύνολο το μαστογραφιών μετά την γνωμάτευση τους από τους γιατρούς του ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ Νοσοκομείου θα επιστραφεί στις δικαιούχους.
Ο Υπεύθυνος Προβολής & Επικοινωνίας  ΣΦΝΣ
ΚΩΣΤΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

makrigialosΖακροςΠαλαίκαστροΤουρλωτη



Συνολικες προβολες σελιδας