Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Σητείας, υπάρχει ζήτημα με την εισπραξιμότητα

Η κατά πλειοψηφία έγκριση απολογισμού- ισολογισμού Δήμου Σητείας χρήσης 2017 ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Δρακάκη.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επί οικονομικών κ. Νίκος Λαντζανάκης στην εισήγησή του εστίασε στο θετικό πρόσημο, που είχε πέρυσι όπως και πρόπερσι ο απολογισμός του Δήμου εκτιμώντας ότι ακόμη καλύτερη εικόνα θα είναι η εικόνα για το 2018 λόγω και της μείωσης των επισφαλειών.
Ενημέρωσε για την κατά πλειοψηφία ομόφωνη απόφαση επί του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή και αναφέρθηκε ακολούθως σε οικονομικά στοιχεία. Βάσει αυτών ως τα τακτικά έσοδα, τα προϋπολογισθέντα 10.475.000, 10.595.000 βεβαιωθέντα, 8.000.000 εισπραχθέντα. Το σύνολο των δαπανών ανέρχεται σε 19.252.000 και από αυτά έχουν καταβληθεί περίπου τα 12.000.000.
Ο κ. Λαντζανάκης αναφέρθηκε στην καλή λειτουργία του Τμήματος Εσόδων και στα ανάλογα αποτελέσματα αυτής καθώς και σε κάποια άλλα στοιχεία, όπως την ολοκλήρωση εκκαθάρισης της ΚΕΔΙ και της ΔΗΚΕΣ.
Καθώς το προηγούμενο οικονομικό έτος είχε την ευθύνη των οικονομικών ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τερζής, εκλήθη από τον κ. Λαντζανάκη να τοποθετηθεί με την σειρά του. Ο κ. Τερζής ευχαρίστησε τις υπηρεσίες για την άψογη συνεργασία το 2016 και το 2017, οπότε επετεύχθησαν και θετικοί ισολογισμοί, οι πρώτοι όπως τόνισε από συστάσεως του Δήμου Σητείας. «Το 2017 κατεγράφη μεγαλύτερη βεβαίωση στα έσοδα», πρόσθεσε, «ωστόσο ζήτημα υπάρχει στην εισπραξιμότητα, αν κι έχουν εξαντληθεί όλα τα προβλεπόμενα μέσα πλην της συντηρητικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. Έχουν μειωθεί οι οφειλές του Δήμου σε συνάρτηση με το χρηματικό υπόλοιπο που δείχνει ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στους προμηθευτές».

Για την άρδευση
Ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής κ. Ιωάννης Ζαβίτσας ακολούθως έκανε λόγο για μία θετική χρονιά αυτή του 2017 ως προς το αποτέλεσμα, προχωρώντας παράλληλα σε κάποιες παρατηρήσεις. Έμφαση έδωσε στις καθυστερημένες απαιτήσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι η πρόβλεψη και μάλιστα βάσει της αρχή της συντηρητικότητας θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη κατά 500.000 (δηλαδή στο 1.858.000 καθυστερημένων απαιτήσεων η πρόβλεψη είναι 768.000, αλλά θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη κατά 500.000). Εστίασε επίσης στο θέμα της άρδευσης. «Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Υπήρξε βεβαίωση οφειλών, αλλά όχι αντίστοιχη εισπραξιμότητα, αφού υπήρξαν 1,5 εκατομ. απαιτήσεις από προηγούμενες χρονιές και εισπράχθηκε περίπου το ποσό των 500.000». Χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα» το ζήτημα επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα.
Ακόμη σημείωσε ότι «υπήρξε ανταπόκριση από τον κόσμο που έχει οφειλές και προχώρησε σε ρυθμίσεις βάσει του νόμου των 100 δόσεων και υπάρχουν ρυθμισμένα υπόλοιπα της τάξης των 646.000 και από αυτά τα 430.000 είναι μακροπρόθεσμης λήξης».

Οι εκκρεμότητες
Ο κ. Ζαβίτσας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της ΚΕΔΙ την προηγούμενη χρονιά και στη μη ολοκλήρωση της μεταγραφής του ξενοδοχείου «Έλενα», ενώ έχουν αποτυπωθεί στα βιβλία του δήμου τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΗΚΕΣ. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με την εκκαθάριση της «Λεύκης» Α.Ε., η οποία αποτιμήθηκε στην τιμή που ήταν πριν, ενώ κατά την άποψή του έπρεπε να είχε γίνει πρόβλεψη υποτίμησης εις βάρος των αποτελεσμάτων και της καθαρής θέσης του Δήμου.
Επιπλέον σύμφωνα με την επιστολή του Νομικού Συμβούλου και την αποτύπωση στην Οικονομική Επιτροπή υπάρχουν εκκρεμείς δίκες έναντι του Δήμου περίπου 3 εκατομ. €, για τα οποία δεν έχει γίνει πρόβλεψη από το Δήμο για πιθανή δικαίωση των δικαιούχων. «Σύμφωνα με τις αρχές της συντηρητικότητας», όπως ανέφερε, «θα έπρεπε να είχε σχηματιστεί μία πρόβλεψη τουλάχιστον 1,5 εκατομ. Στη λειτουργία του Τμήματος Εσόδων και στη λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας δεν υπάρχει κάτι που να δημιουργεί πρόβλημα, και καταγράφεται βελτίωση της υπηρεσίας. Δεδομένου ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο η προσπάθεια των οικονομικών υπηρεσιών και του Δήμου πρέπει να συνεχιστεί».

Δεν είναι στο κόκκινο
Η Διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Σταυρούλα Δασκαλάκη, τόνισε ότι η «οικονομική υπηρεσία κάνει το καλύτερο που μπορεί υπερβάλλοντας εαυτόν πολλές φορές» κι ευχαρίστησε για την προσπάθεια τους συναδέλφους της.
Ο υπεύθυνος λογιστηρίου κ. Μανόλης Παπαδάκης τοποθετήθηκε αναλυτικά επί των τοποθετήσεων του Ορκωτού Λογιστή παρουσιάζοντας οικονομικά δεδομένα, υπερασπίζοντας την άποψή του κι αναφέροντας τον δικό του τρόπο προσέγγισης όσον αφορά την εγγραφή οικονομικών μεγεθών, χωρίς όμως αυτό να θεωρηθεί ως αποδοχή για το ότι ο Ορκωτός λειτούργησε εκτός νομοθετικού πλαισίου, όπως αναφέρθηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης.
Ακολούθησαν ερωτήματα και τοποθετήσεις των Συμβούλων και των επικεφαλής των παρατάξεων.
Απαντώντας ο κ. Ζαβίτσας δίνοντας συνολικά το στίγμα σημείωσε ότι «ο Δήμος Σητείας δεν είναι στο κόκκινο και αυτή την στιγμή οι οικονομικές υπηρεσίες λειτουργούν σωστά. Το Τμήμα Εσόδων έχει αρχίσει να λειτουργεί και φαίνεται με τα πρωτοβεβαιούμενα από τη μία χρονιά στην άλλη. Η προσπάθεια είναι μεγάλη από την πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου και η οικονομική εικόνα του είναι καλή, υπάρχουν όμως ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν κυρίως βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του δήμου.

Η μείζων μειοψηφία
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης ανέφερε: «Είναι σημαντικό να υπάρχει πραγματική αποτύπωση δεδομένων για να αποφεύγεται μία πλασματική εικόνα που δημιουργεί μία νεφελώδη ίσως κατάσταση». Για τον λόγο αυτό έκρινε σημαντική την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων. Στάθηκε στην παρατήρηση σχετικά με την μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία χωρίς την ανάλογη οικονομική στήριξη, οδηγώντας σε οικονομική και θεσμική χρεοκοπία τους Δήμους σταδιακά.
«Θα ψηφίσω λευκό, όχι με την έννοια ότι αμφισβητώ τα νούμερα, αλλά ότι επικροτώ τις παρατηρήσεις σε ένα σημαντικό βαθμό», τόνισε.

Μικρή βελτίωση
Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης εστίασε στις επισημάνσεις του Ορκωτού σχετικά με την σωστή λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου χωρίς να παρεκκλίνουν του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας.
Για τη βελτίωση του μηχανισμού και την αναγκαιότητα αύξησης της εισπραξιμότητας από την πλευρά του Δήμου σημείωσε ότι συνεπάγονται και την αύξηση του εργαζομένων στον τομέα των εσόδων. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προσλήψεων κι ο αριθμός των υπαλλήλων είναι μικρός, κρίνεται σωστή η ενέργεια της χρήσης των Δημοτικών Αστυνομικών στην υπηρεσία, αφού -όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος- υπήρξε βελτίωση έστω και μικρή στην παραγωγή έργου στην υπηρεσία οικονομικών.
Η άρδευση είναι πρόβλημα που ταλανίζει το Δήμο κι αν δεν συμμορφωθούμε κι εμείς και οι πολίτες, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα που υπάρχει, τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση του Δήμου».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας