Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Που «έβρεξε με το τουλούμι» - Ο καιρός στην Κρήτη

“Άνοιξαν” οι ουρανοί στο νησί
Πλημμύρισαν τα Χανιά
Έμφαση στα καλά των βροχών στην Κρήτη, που από πέρυσι ουσιαστικά περιμέναμε να δούμε ένα τόσο έντονο φαινόμενο, χωρίς βέβαια να ήθελε κανείς να δει πλημμυρισμένους δρόμους και εικόνες καταστροφής, έδωσε ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.

Ο καιρός στην Κρήτη
Και σήμερα αναμένεται έντονη βροχόπτωση, όχι όμως σε τέτοιες εντάσεις. Από αύριο Σάββατο ο καιρός βελτιώνεται.
Σήμερα όμως θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό το κρύο, ενώ από χθες το βράδυ αναμενόταν και χιονόπτωση στα ορεινά της Κρήτης, πάνω από τα 1.300 με 1.500 μέτρα.
Και βέβαια θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους ανέμους, αφού δεν αποκλείεται να έχουμε μεγάλες εντάσεις από τα δυτικά προς τα ανατολικά της Κρήτης.
Ο ίδιος προέβλεπε για τη διάρκεια της νύχτας το ενδεχόμενο νέας μικροέντασης της βροχής και ευχήθηκε αυτό να γίνει και στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης, που διψούν περισσότερο από τις υπόλοιπες περιοχές.

«Έχουμε και τα καλά των βροχών»
«Δε σας κρύβω ότι εκεί πραγματικά αυτή η κακοκαιρία έχει υστερήσει πάρα πολύ και δεν έχει δώσει σημαντικά ύψη βροχής», δήλωσε χθες το βράδυ ο Μανόλης Λέκκας, μιλώντας ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ ΤV”.
Για τις άλλες περιοχές ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η υπόλοιπη Κρήτη έχει ευνοηθεί ιδιαίτερα, παρά φυσικά τα όποια προβλήματα που προκαλούνται. Νομίζω ότι το νερό είναι κάτι που θέλουμε. Να σας δώσω και κάποια ύψη βροχής. Στη δυτική Κρήτη η κακοκαιρία έπληξε πολύ περισσότερο τις βόρειες περιοχές, με την Ασή Γωνιά Χανίων προς τα ανατολικά να βγάζει 146 χιλιοστά ύψος βροχής σχεδόν σε 12 ώρες, ενώ ο Σέβρωνας, που είναι από τη νοτιοδυτική πλευρά των Λευκών Ορέων, έβγαλε 139 χιλιοστά.
Στο Ρέθυμνο, το μεγαλύτερο ύψος της βροχής το έδωσε το Σπήλι με 83 χιλιοστά και στους Ποταμούς Ρεθύμνου είχαμε 67 χιλιοστά. Ενώ και στο Ηράκλειο σημειώθηκαν αξιοσημείωτες βροχές, απ’ το μεσημέρι κυρίως και μετά, όπου στο αεροδρόμιο μέχρι τώρα (σ.σ. γύρω στις 9 το βράδυ) έχουν καταγραφεί 49 χιλιοστά, στο λιμάνι 27 χιλιοστά και στα δυτικά των Χανίων 23 χιλιοστά. Καλές ήταν οι βροχές που σημειώθηκαν και στην Αγία Βαρβάρα, όπου μέχρι τώρα είναι 18 χιλιοστά. Και στα Σταυράκια 33 χιλιοστά.
Καλές βροχές είχαμε και στις Μοίρες, όπου καταγράφηκαν 8,4 χιλιοστά, αλλά το συνολικό με το χθεσινό (σ.σ. προχθεσινό) ύψος βροχής έχει φτάσει ήδη στα 30 χιλιοστά»...
Πώς ξυπνήσαν οι Κρητικοί
Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Κρήτης εξαιτίας του απαγορευτικού απόπλου με τους ανέμους που πνέουν στα πελάγη να φθάνουν και να ξεπερνούν σε ένταση τα 8-9 μποφόρ. Νεότερο δελτίο θα υπάρξει στις 12 το μεσημέρι ενώ άτυπα η αναχώρηση τους έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Παρασκευής.
Ενώ μικροπροβλήματα και με τις πτήσεις αεροσκαφών κυρίως στην Δυτική Κρήτη και στο αεροδρόμιο Ιωάννης Δασκαλογιάννης.
Πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα, αποθήκες και δρόμοι, η εικόνα του Ηρακλείου από τη δυνατή βροχή στη χθεσινή ημέρα.
Πλημμυρικά φαινόμενα επίσης προκλήθηκαν σε Ρέθυμνο και Χανιά.
80 με 100 οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία μόνο στο Ηράκλειο. Σε 25 από αυτές κρίθηκε απαραίτητη η παρέμβαση της. Από αυτές οι 9 ήταν για άντληση νερών και μία για κοπή δέντρου.
Ποτάμια και οι δρόμοι με τους Πυροσβέστες να πατούν και να στερεώνουν καπάκια φρεατίων.
Στο Ρέθυμνο η Πυροσβεστική παρενέβη σε 2 περιπτώσεις για άντληση υδάτων, Στα Χανιά σε 8 για κοπές δέντρων και 3 για απομάκρυνση αντικειμένων. Στο Λασίθι υπήρξε παρέμβαση μόνο σε μία περίπτωση για κοπή δέντρου.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας