Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Παντελής Πετυχάκης Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος: ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

petixakis1
Αγαπητοί συμπολίτες, με την παρακάτω επιστολή προς την Ιερά Μητρόπολη – την Περιφέρεια Κρήτης – την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου – τον Δήμο Σητείας και τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο, εκφράσαμε την ανησυχία μας για την πολύμηνη καθυστέρηση.

Προς: Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας
Περιφερειάρχη Κρήτης κ Σταύρο Αρναουτάκη
Αντπεριφερειάρχη Λασιθίου κ Πελαγία Πετράκη
Δήμαρχο Σητείας κ Θεόδωρο Πατεράκη
Φιλανθρωπικό Σύλλογο Σητείας

Θέμα: Γηροκομείο Σητείας

Τον Μάιο του 2018 ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Σητείας, ένα από τα παλαιότερα σωματεία της πόλης μας, κάλεσε γενική συνέλευση των μελών του και πολίτες που ενδιαφέρονται και βοηθούν με διάφορους τρόπους τον Σύλλογο.
Εκεί ενημερωθήκαμε για το έργο του Συλλόγου, πόσο βοηθά τις άπορες οικογένειες και φοιτητές, από της ιδρύσεως του μέχρι και σήμερα. Ακόμα ενημερωθήκαμε για την πορεία της κατασκευής του γηροκομείου.
Αφού εξασφάλισαν τα οικόπεδα, κατάφεραν και ολοκλήρωσαν τη μελέτη κατασκευής σύμφωνα με τους κανόνες, πολύ αυστηρούς, που διέπουν αυτά τα ιδρύματα. Εξασφάλισαν και την άδεια λειτουργίας του για 48 άτομα.
Η οικονομική δυνατότητα του Συλλόγου, ύστερα και από την συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών, δεν μπορεί να στηρίξει την κατασκευή ενός τέτοιου έργου και υπέβαλαν αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης και απέσπασαν την υπόσχεση του Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη ότι θα εντάξει την χρηματοδότηση στο κοινωνικό κομμάτι του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α.
Όμως κατά την διαδικασία διαπιστώθηκε ότι νομικά δεν γίνεται να χρηματοδοτηθεί ο Σύλλογος διότι το νομικό του καθεστώς είναι Φορέας Ιδιωτικού Δικαίου.
(Όταν το πληροφορήθηκα μου ήρθε στο μυαλό το ίδιο ακριβώς που αντιμετώπισε η Περιηγητική Λέσχη όταν είχε κατασκευάσει τον διάδρομο των 800μ. αλλά η Πολιτική Αεροπορία μας ζήτησε να γίνουν ορισμένα έργα για να μπορέσει να εγκρίνει την δρομολόγηση αεροσκαφών της Ο.Α. προς Αθήνα – Κάσο – Κάρπαθο – Ρόδο. Ο τότε Νομάρχης μας υποσχέθηκε χρηματοδότηση αλλά για τους ίδιους νομικούς λόγους δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη Λέσχη και αποφάσισε τότε το Δ.Σ. και το δωρίσαμε στο Δήμο και σε έξι μήνες, Ιούνιος 1984, άρχισαν τα δρομολόγια. Με βάση την εμπειρία μου αυτή είπα σε μέλη του Δ.Σ. του
Φιλανθρωπικού να κάνουν το ίδιο με ένα Φορέα του Δημοσίου Δικαίου. Πάντα πρέπει να μας ενδιαφέρει η ολοκλήρωση του στόχου μας άσχετα με τα ονόματα και τους Φορείς που θα συντελέσουν σ’ αυτό.)
Η πρόεδρος κ. Πλακιωτάκη μας ενημέρωσε ότι επισκέφτηκαν τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο Διαμαντάκη και τον ενημέρωσαν για τα παραπάνω και του πρότειναν να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά, τις άδειες κ.λ.π. στην Μητρόπολη και να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια την Μητρόπολη για την κατασκευή του Γηροκομείου.
Ο Σεβασμιότατος όπως μας είπε η κ. Πλακιωτάκη άκουσε με ενδιαφέρον το θέμα τους συνεχάρει, για το έργο του Συλλόγου, συμφώνησε και έκανε δεκτή την πρόταση τους.
Συζήτησαν για το σχήμα του Δ.Σ. του ιδρύματος και ενώ ο Σύλλογος δεν έθεσε θέμα σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Μητροπολίτης τους είπε ότι τα περισσότερα μέλη θα είναι από το Δ.Σ. του Συλλόγου και πολίτες της Σητείας.
Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα το θέμα και να συνταχθεί το πρωτόκολλο παραχώρησης για να γίνει και η ένταξη του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας.
Από όσα γνωρίζουμε τα προγράμματα έχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες απορρόφησης της χρηματοδότησης και μάλιστα όταν δεν τηρηθούν επιβάλλεται ρήτρα αποζημίωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα τέτοιο έργο που η κατασκευή του απαιτεί μεγάλο χρόνο διαγωνισμών οικοδομικών εργασιών και προμήθειας εξοπλισμού θα έπρεπε να τρέξει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
Επειδή όμως πληροφορούμαστε ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση παραχώρησης προς την Μητρόπολη, οι πολίτες που ενδιαφέρονται αποδεδειγμένα για την πρόοδο του τόπου μας, αγωνιούμε και ζητάμε ενημέρωση υπεύθυνη, που οφείλεται η τόση καθυστέρηση ή μήπως και για ποιο λόγο υπάρχει υπαναχώρηση της Ιεράς Μητρόπολης να δεχθεί την προσφορά του Συλλόγου και να αναλάβει την υλοποίηση του έργου;
Επιθυμία μας είναι να πληροφορηθούμε ότι δεν συντρέχει κανένας από τους παραπάνω λόγους και ότι υπάρχει από το πρόγραμμα αρκετός χρόνος για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου.
Μετά τα παραπάνω, σας πληροφορούμε ότι επίσημη απάντηση δεν λάβαμε από κανένα φορέα. Όμως, πληροφορίες λένε ότι η Μητρόπολη έδωσε εντολή στον δικηγόρο της να προχωρήσει την μεταβίβαση του οικοπέδου και της άδειας του γηροκομείου του Φιλανθρωπικού στην Μητρόπολη.
Η Περιφέρεια ενημέρωσε τον Φιλανθρωπικό ότι η πίστωση των δύο περίπου εκατομμυρίων υπάρχει και ο χρόνος είναι αρκετός για την ολοκλήρωση του έργου.
Επειδή πέρασε αρκετός χρόνος από την έκδοση της άδειας οικοδομής πρέπει να ανανεωθεί, κάτι σύνηθες. Ο Δήμος Σητείας ενημέρωσε τον Σύλλογο ότι λόγω αλλαγής, πρόσφατα, του νόμου, απαιτείται μια πρόσθετη πρωτόγνωρη διαδικασία, χρονοβόρα.
Ελπίζουμε ότι το Δημοτικό Πολεοδομικό γραφείο θα ενεργήσει τάχιστα για να μην χάσουμε όλη την προσπάθεια που έχει γίνει. Να κινηθούν και πολιτικά μέσα γιατί ο νόμος αυτός αντί να διευκολύνει την πεθαμένη οικοδόμηση, δημιουργεί νέα προβλήματα.

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας