Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών σε εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους της Σητείας

Με σκοπό την δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών σε εργαζόμενους, ανέργους αλλά και συνταξιούχους σε θέματα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά της περιοχής της Σητείας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δήμο Σητείας.
Συγκεκριμένα τον Δήμαρχο Σητείας Θοδωρή Πατεράκη, επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, ο Αντιπρόεδρος υπεύθυνος για την περιοχή της Σητείας Γιώργος Φωτεινάκης, ο αντιπρόσωπος  Γιώργος Πατρός, το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Λασιθίου Μιχάλης Δρακάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ξενοδοχείου Sun Week Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Περιφερειακού Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Μάνος Πετράκης. Παρών ήταν και ο Αντιδήμαρχος κ. Παύλος Χριστοδουλάκης.
Η συνάντηση όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Πεπόνης, αποσκοπούσε στην επίτευξη μίας στενότερης συνεργασίας με την περιοχή, δεδομένων και των δράσεων που υλοποιούνται από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. «Θεωρούμε ότι η Σητεία πρέπει να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια και όπως είδαμε τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν και πρακτικά», τόνισε.

Δράση πληροφόρησης
Στο πλαίσιο αυτό, και σαν πρώτο βήμα, το Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Κρήτης, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου και ο Δήμος Σητείας, σε μία προσπάθεια ανταπόκρισης στην ανάγκη της Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων, διοργανώνουν Δράση Δια ζώσης Νομικής Πληροφόρησης,  την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα θα παρίστανται εργατολόγοι – νομικοί συνεργάτες του ΙΝΕ /ΓΣΕΕ, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα ασφαλισμένων όλων των ταμείων (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συντάξεις χηρείας, αναπηρίας, πλήρεις και μειωμένες συντάξεις, απασχόληση συνταξιούχων κλπ.)  και τα εργασιακά δικαιώματα (συμβάσεις, αποδοχές, άδειες κλπ. εξαρτημένης εργασίας Ι.Δ.).
Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί να υποβάλει σχετικά ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν αμέσως – αν είναι απλά – ή σε σύντομο χρονικό διάστημα εγγράφως εάν πρόκειται για κάτι σύνθετο.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Πεπόνης, με σκοπό η συγκεκριμένη δράση, να λάβει πιο μόνιμο χαρακτήρα, υπήρξε συνεννόηση με τον Δήμαρχο και θα αναλάβει συγκεκριμένη υπάλληλος σε καθημερινή βάση να εξυπηρετεί όποιον δεν έχει αυτή την δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών μέσων. Θα προσέρχεται στο Δήμο, θα συμπληρώνει την σχετική αίτηση η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέσω του Δήμου και εν συνεχεία θα λαμβάνει την απάντηση.
«Επίσης συζητήσαμε και την προοπτική μίας πιο στενής συνεργασίας, είτε του Δήμου, είτε του ΟΑΣ με το Περιφερειακό Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με έδρα το Ηράκλειο σχετικά με συγκεκριμένες δράσεις συμβουλευτικής. Με πολλά θέματα που αφορούν τους άνεργους, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους, γενικά την κοινωνία σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, με τις δυνάμεις που έχει, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, πέραν των αιτημάτων των εργαζομένων, να προσφέρει βάσει της εμπειρίας και της επιστημονικής γνώσης που διαθέτει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ», είπε ο κ. Πεπόνης.

Και ημερίδα
Αναφέρθηκε επίσης στην ημερίδα που προγραμματίζεται από το Εργατικό Κέντρο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στις 21 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του ΕΚΛ στον Άγιο Νικόλαο, με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι αναπτυξιακές προοπτικές του Νομού Λασιθίου». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν τα βασικά ευρήματα της «Ενδιάμεσης Έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση 2018» από τον κ. Γιώργο Αργείτη Επιστημονικό Διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης τα ευρήματα της μελέτης με τίτλο «Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου: Ανάλυση του παραγωγικού δυναμικού και της απασχόλησης, τάσεις και προοπτικές»  από τους Γιάννη Δημοτίκαλη, Επίκουρο Καθηγητή ΤΕΙ Κρήτης, Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Άγιος Νικόλαος ) και Νίκο Τριχά, Επιστημονικό Συνεργάτη ΤΕΙ Κρήτης, Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Άγιος Νικόλαος). Πρόκειται για μία μελέτη που ζήτησε το ΕΚΛ ειδικά για το Νομό Λασιθίου, αναφορικά με τον εργασιακό ορίζοντα και την ανάπτυξη του Νομού.

Συμπαράσταση
του Δήμου Σητείας
Η συνάντηση όπως προαναφέρθηκε έγινε σε κλίμα συνεργασίας. Ο κ. Πατεράκης εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του κ. Πεπόνη και των υπολοίπων και την συζήτηση που διεξήχθη. «Είμαστε μία απομονωμένη περιοχή. Ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μία καταρχάς κατάσταση σύγχυσης και θολή γενικότερα όσον αφορά τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Αλλάζουν συνεχώς οι νόμοι. Πολλές φορές εργαζόμενοι χρησιμοποιούν επ’ αμοιβή νομικούς για να λάβουν πληροφόρηση για διάφορα ζητήματα. Εμείς ως Δημοτική Αρχή θέλουμε να δώσουμε αυτή την δυνατότητα στους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και στους άνεργους για τις προοπτικές εργασίας που υπάρχουν στην περιοχή. Με βάση αυτή τη λογική δεχτήκαμε την πρόταση του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ να συνεργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Η συνεργασία αυτή ξεκινάει στις 19 του μήνα στην πρώτη συνάντηση κατά την οποία θα έχουν δυνατότητα οι συμπολίτες μας εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι να λάβουν πρωτογενή, έγκαιρη πληροφόρηση από νομικούς που θα βρίσκονται στον χώρο του ΔΣ απαντώντας στα όποια ερωτήματα τεθούν».
Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία αυτή που ξεκινάει με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ πρέπει να συνεχιστεί. «Συζητήσαμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν και αφορούν την συμβουλευτική ενδυνάμωσης του εργατικού δυναμικού της περιοχής μας. Πώς να βρουν δουλειά, πώς να υποβάλουν αιτήσεις με ηλεκτρονικό τρόπο για θέσεις εργασίας. Θα έχουμε και μία υπάλληλο συμβασιούχο που θα βοηθάει όλους εκείνους που θέλουν μία στήριξη στον ηλεκτρονικό τρόπο συμπλήρωσης των αιτήσεων. Με όλα αυτά, βασικός μας στόχος είναι να δίδονται στο δημότη, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, όλες αυτές οι πληροφορίες οι οποίες μέχρι τώρα πληρώνοντας σε ιδιώτες. Νομίζω κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση θέλοντας να καλύψουμε όλη αυτή την αδυναμία που υπάρχει σε πολλούς συμπολίτες μας», πρόσθεσε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολη

Συνολικες προβολες σελιδας