Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Η ΕΤΑΔ συμφωνεί να ενοικιάσει το Επαρχείο στο Δήμο Σητείας

Εξελίξεις σημειώνονται στην παραχώρηση του Επαρχείου Σητείας, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας της Διεύθυνσης της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου
και συγκεκριμένα της κ. Σοφίας Φαλτσέτα με τον Δήμαρχο Σητείας κ. Θοδωρή Πατεράκη.
«Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με την Διευθύντρια της ΕΤΑΔ, η προσπάθεια ετών, που είχαμε ξεκινήσει σα Δημοτική Αρχή, φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία.
Το περίφημο Επαρχείο, το οποίο στην ουσία αποτελεί μία βασική εικόνα της πόλης, ανήκει σε μία ανώνυμη εταιρία διαχείρισης των ακινήτων του δημοσίου. Εμείς χρόνια τώρα προσπαθούμε να μας παραχωρηθεί το συγκεκριμένο κτήριο. Είχαμε φτάσει μάλιστα στην κρίσιμη φάση να ζητήσουμε και δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών, για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε το συγκεκριμένο κτήριο και να στεγάσουμε τις δημοτικές υπηρεσίες. Δυστυχώς τότε υπήρξε μία υπαναχώρηση και πάλι της Ανώνυμης Εταιρίας και δεν είχε τελεσφορήσει αυτή η διαδικασία», ανέφερε ο κ. Δήμαρχος.

Ζητούν 1.580 € ως μηνιαίο μίσθωμα
Μετά και την τελευταία τηλεφωνική συνομιλία ο κ. Πατεράκης εκτιμά ότι «τα πράγματα εισέρχονται πλέον σε μία βάση που μπορεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα, υπό όρους. Προτάθηκε στο Δήμο η παραχώρηση του Επαρχείου με πληρωμή ενοικίου με την προϋπόθεση ότι το Ειρηνοδικείο θα παραμείνει στον χώρο, καθώς και ο μισός όροφος του ισογείου προκειμένου να στεγαστούν οι ανάγκες του Ειρηνοδικείου και της Γραμματείας. Το υπόλοιπο κτήριο, δηλαδή ο όροφος και το μισό ισόγειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες στέγασης υπηρεσιών του Δήμου ή ως γραφείο του Δημάρχου και των διοικητικών υπηρεσιών, που πρέπει να είναι κοντά στον Δήμαρχο για να εκτελεί το έργο του».
Η αρχική πρόταση -η οποία δεν έχει την μορφή επίσημου εγγράφου- αφορά το ποσό των 1.580 € ως μηνιαίο μίσθωμα.
«Αυτή είναι μία τιμή εκκίνησης θα λέγαμε. Συμφωνήσαμε με την αρμόδια Διεύθυνση της ΕΤΑΔ να γίνει από πλευράς Δημοτικής Αρχής μία οικονομοτεχνική ανάλυση του θέματος, να δούμε εάν το συγκεκριμένο μίσθιο συμφέρει το Δήμο. Με την προϋπόθεση βέβαια για όλ’ αυτά ότι τις δαπάνες συντήρησης κι αποκατάστασης του κτηρίου θα τις αναλάβει ο Δήμος.
Το θέμα θα τεθεί λοιπόν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήδη έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν κατά πόσο είναι οικονομικά συμφέρουσα η συγκεκριμένη πρόταση, να συζητηθεί και να αναλυθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει, ίσως κάνοντας μία αντιπρόταση ή αποδεχόμενο την συγκεκριμένη. Η άποψή μου είναι ότι με μία πρώτη προσέγγιση, το μίσθιο είναι υψηλό. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε μέχρι ποιού σημείου μπορούμε να κινηθούμε και τί λογική μπορεί να υπάρξει στην συνέχεια από πλευράς ΕΤΑΔ».

Η θέση του Δημάρχου
«Όπως και να χει το θέμα», συνέχισε ο Δήμαρχος, «έχουμε μία Ανώνυμη Εταιρία, η οποία τελικά μετά από πολλές πιέσεις, επαφές κατανόησε ότι αυτό το κτήριο πρέπει να δοθεί για χρήση από το Δήμο. Βλέπουμε ένα δημόσιο, στο οποίο ανήκει ένα κτήριο, στην ουσία αυτό που έπρεπε να κάνει, να αποκαταστήσει το κτήριο και να στεγάσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να το μεταφέρει και πάλι στην πλάτη του Δήμου, του σητειακού λαού.
Θεωρώ όμως ότι αυτό σε πρώτη φάση πρέπει να το παρακάμψουμε, επειδή είναι ένα εμβληματικό κτήριο, η εικόνα της πόλης μας. Να τα δούμε όλα με ψυχραιμία και ρεαλισμό. Να δούμε μέχρι πού μπορούμε να κινηθούμε και στην συνέχεια ποιός θα είναι και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αντιδράσουμε».
Ο κ. Πατεράκης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία και ευαρέσκεια αφού, «μία προσπάθεια ετών έχει φτάσει σε πολύ σημαντικό σημείο για τελικές αποφάσεις. Από ‘κει και πέρα το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει λαμβάνοντας υπ’ όψιν ρεαλιστικά τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου να λάβει και την τελική του απόφαση. Η δική μου πρόταση θα αφορά μία διαδικασία επαφών με την ΕΤΑΔ στην κατεύθυνση μείωσης του συγκεκριμένου ενοικίου κι ελπίζουμε αυτό να επιτευχθεί».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας